Наука

Ин витро бебетата с по-голям риск от диабет

03-08-2017 08:43
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Ин витро бебетата с по-голям риск от диабет Затлъстяване и онкологични заболявания грозят децата в зряла възраст, твърдят изследователи
Бебетата, родени с помощта на съвременните репродуктивни технологии, са изправени пред риск от затлъстяване, диабет и високи нива на лептин (хормонът, отговорен за изгарянето на мазнините). Основната причина за здравословните им проблеми в зряла възраст е по-ниското тегло, с което се появяват на бял свят, твърдят учени от Маастрихтския медицински център в Холандия. Откритието им беше представено по време на годишна среща на Европейското дружество за човешка репродукция и ембриология (ESHRE) в Швейцария през юли и е цитирано от научното издание New Scientist.
Данните се появяват точно 39 години след първото ин витро в историята, което до момента е дало живот на около 6.5 милиона деца по света. Чак сега обаче изследователите могат да наблюдават актуалното здравословно състояние на хората, заченати по изкуствен път. Всички проучвания до момента са категорични, че ин витро бебетата се раждат здрави, но с по-ниско тегло от „естествените”. Според последните публикувани данни по въпроса обаче,

ниското тегло е предпоставка за проблеми,

най-често развитие на диабет и затлъстяване след години.

Резултатите от проучването се потвърждават от изследване на холандския учен Хелен Зандстра от Маастрихтския медицински център. Преди десетина години тя сравнява ефектите от използването на две различни хранителни среди, използвани за подпомагане растежа на ин витро ембрионите. Така установява, че част от бебетата се раждат със 112 грама по-леки от тези, които започват живота си в друга среда. За новородени, които тежат не повече от 3 килограма, това е голяма разлика, твърди Зандстра.

Девет години по-късно нейният екип проследява здравословното състояние на 134 деца, заченати чрез метода на аститираната репродукция. Резултатите са категорични – подрастващите, родени с по-ниско тегло, са с по-висок индекс на телесна маса и с близо 2 кг. по-тежки от връстниците си, заченати по естствен начин.

Откритията създават сериозни опасения сред учените, че използването на репродуктивни технологии се отразява на

 

начина, по който се развиват ембрионите.

 

Норвежко проучване твърди, например, че ин витро процедурите са предпоставка за развитие на онкологични заболявания в зряла възраст, а други изследвания свързват технологията с дефекти при раждането. Съществува и теория, според която изкуственото стимулиране на фертилността променя функцията на гените и се отразява на бъдещото здраве на човека. Известно е, че първите няколко дни от развитието на ембриона са съществени за това кои гени ще бъдат включени и кои ще бъдат изключени от бъдещото му развитие, припомнят експертите.

„Все още не можем да кажем какво ще значат за възрастните откритията ни, касаещи здравето на децата. Луиз Браун, първият човек, роден чрез ин витро, е само на 39 години - все още не знаем какво ще се случи с концепцията за ин витро зачеването, когато тя навърши 50”, споделя Зандстра.

На този етап учените са категорични, че

 

разликите в хранителната среда

 

се отразяват на здравето на ембрионите и по-специално върху развитието на двата пола. Трудно е обаче да се определи каква е точната причина за ефекта, тъй като съставките в хранителните среди, използвани за ин витро процедурите, са строго охранявана търговска тайна.

В крайна сметка е напълно възможно различията в здравословното състояние на децата, заченати чрез асистирана репродукция, да не се дължат на използваната технология, а да са свързани с безплодието на техните родители, признават изследователите.Ще плащат за 4 опита инвитро

Ще плащат за 4 опита инвитро

Центърът за асистирана репродукция ще финансира и имплантирането на замразени ембриони

Фонд инвитро ще работи с онкоболни

Фонд инвитро ще работи с онкоболни

Право на 4 пункции за добиване на яйцеклетки ще получават жените, които не отговарят на стимулация
Фондът да покрива замразени яйцеклетки при рак

Фондът да покрива замразени яйцеклетки при рак

Нека да има до 3 ин витро опита на естествен цикъл, вместо един стимулиран, казват пациентите

Контролът при ин витро зависи най-вече от пациентите

Контролът при ин витро зависи най-вече от пациентите

Ще настояваме да се финансира замразяването на яйцеклетки на онкоболни, категорична е Мария Янева от „Искам бебе"
Държавата да поеме и изследванията преди ин витро

Държавата да поеме и изследванията преди ин витро

Държавата вече ще финансира 4 вместо 3 опита ин витро, както и 4 трансфера на замразени ембриони. Добри ли са тези промени и какво още трябва да се направи, за да имат повече семейства шанс за бебе? Попитахме д-р Йосиф Димитров, който е собственик на едноименния АГ център в София и един от пионерите в ин витрото у нас.
Допълнителното инвитро още от октомври

Допълнителното инвитро още от октомври

Сроковете за одобрение ще се скъсят на 2-3 месеца, обеща д-р Мирослав Ненков
Омбудсманът каза „да” на инвитро след смъртта

Омбудсманът каза „да” на инвитро след смъртта

Здравното министерство вече е пристъпило към спешни промени в нормативната уредба
Поемат до 4 инвитро опита от 2018-а

Поемат до 4 инвитро опита от 2018-а

За първи път държавата да плаща и четири трансфера на размразени ембриони, предлага МЗ
Сезирам прокуратурата заради обвиненията към инвитро центровете

Сезирам прокуратурата заради обвиненията към инвитро центровете

Ако има конкретни сигнали за нарушения, аз ще съм първият, който ще скочи, казва д-р Георги Стаменов

Не ни убивайте, че страдаме за неродените си деца

Не ни убивайте, че страдаме за неродените си деца

Ще продължаваме да настояваме ин витро клиниките да обявяват успеваемостта си всяка година

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли протеста на общинските болници?

Януари 2018