Наука

Ин витро бебетата с по-голям риск от диабет

03-08-2017 08:43
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Ин витро бебетата с по-голям риск от диабет Затлъстяване и онкологични заболявания грозят децата в зряла възраст, твърдят изследователи
Бебетата, родени с помощта на съвременните репродуктивни технологии, са изправени пред риск от затлъстяване, диабет и високи нива на лептин (хормонът, отговорен за изгарянето на мазнините). Основната причина за здравословните им проблеми в зряла възраст е по-ниското тегло, с което се появяват на бял свят, твърдят учени от Маастрихтския медицински център в Холандия. Откритието им беше представено по време на годишна среща на Европейското дружество за човешка репродукция и ембриология (ESHRE) в Швейцария през юли и е цитирано от научното издание New Scientist.
Данните се появяват точно 39 години след първото ин витро в историята, което до момента е дало живот на около 6.5 милиона деца по света. Чак сега обаче изследователите могат да наблюдават актуалното здравословно състояние на хората, заченати по изкуствен път. Всички проучвания до момента са категорични, че ин витро бебетата се раждат здрави, но с по-ниско тегло от „естествените”. Според последните публикувани данни по въпроса обаче,

ниското тегло е предпоставка за проблеми,

най-често развитие на диабет и затлъстяване след години.

Резултатите от проучването се потвърждават от изследване на холандския учен Хелен Зандстра от Маастрихтския медицински център. Преди десетина години тя сравнява ефектите от използването на две различни хранителни среди, използвани за подпомагане растежа на ин витро ембрионите. Така установява, че част от бебетата се раждат със 112 грама по-леки от тези, които започват живота си в друга среда. За новородени, които тежат не повече от 3 килограма, това е голяма разлика, твърди Зандстра.

Девет години по-късно нейният екип проследява здравословното състояние на 134 деца, заченати чрез метода на аститираната репродукция. Резултатите са категорични – подрастващите, родени с по-ниско тегло, са с по-висок индекс на телесна маса и с близо 2 кг. по-тежки от връстниците си, заченати по естствен начин.

Откритията създават сериозни опасения сред учените, че използването на репродуктивни технологии се отразява на

 

начина, по който се развиват ембрионите.

 

Норвежко проучване твърди, например, че ин витро процедурите са предпоставка за развитие на онкологични заболявания в зряла възраст, а други изследвания свързват технологията с дефекти при раждането. Съществува и теория, според която изкуственото стимулиране на фертилността променя функцията на гените и се отразява на бъдещото здраве на човека. Известно е, че първите няколко дни от развитието на ембриона са съществени за това кои гени ще бъдат включени и кои ще бъдат изключени от бъдещото му развитие, припомнят експертите.

„Все още не можем да кажем какво ще значат за възрастните откритията ни, касаещи здравето на децата. Луиз Браун, първият човек, роден чрез ин витро, е само на 39 години - все още не знаем какво ще се случи с концепцията за ин витро зачеването, когато тя навърши 50”, споделя Зандстра.

На този етап учените са категорични, че

 

разликите в хранителната среда

 

се отразяват на здравето на ембрионите и по-специално върху развитието на двата пола. Трудно е обаче да се определи каква е точната причина за ефекта, тъй като съставките в хранителните среди, използвани за ин витро процедурите, са строго охранявана търговска тайна.

В крайна сметка е напълно възможно различията в здравословното състояние на децата, заченати чрез асистирана репродукция, да не се дължат на използваната технология, а да са свързани с безплодието на техните родители, признават изследователите.Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Миналата година над 30 двойки са получили помощ от 2 340 лв. за асистирана репродукция
Дават пари за ин витро в Търново

Дават пари за ин витро в Търново

Общината е отпуснала 70 000 лв. по програмата за асистирана репродукция
Премиерът с награда от „Искам бебе”

Премиерът с награда от „Искам бебе”

Отличен е и Владислав Горанов за осигуреното финансиране за инвитро процедури
Ако бебето остава мечта

Ако бебето остава мечта

След колко време една двойка, която иска да има дете, трябва да се обърне към специалист, ако бебето не се случва, какво трябва да нарави. На всички тези въпроси отговаря д-р Георги Николов.
Къде колко бебета ин витро се раждат

Къде колко бебета ин витро се раждат

Тук може да видите данните за всички 36 центрове в страната за 2017 г.
2344 бебета ин витро за една година

2344 бебета ин витро за една година

С 0.2% се е увеличила успеваемостта в клиниките за репродуктивна медицина, показват данните на ИАТ за миналата година

Помагат на двойки за ин витро

Помагат на двойки за ин витро

Документи се приемат в община Горна Оряховица до 30 април

Бебетата ин витро през 2016 г. вижте тук

Бебетата ин витро през 2016 г. вижте тук

13 575 процедури са направили специалистите в 36 клиники, родените деца са 2 524, показват данните на Изпълнителната агенция по трансплантации
Ще плащат за 4 опита инвитро

Ще плащат за 4 опита инвитро

Центърът за асистирана репродукция ще финансира и имплантирането на замразени ембриони

Фонд инвитро ще работи с онкоболни

Фонд инвитро ще работи с онкоболни

Право на 4 пункции за добиване на яйцеклетки ще получават жените, които не отговарят на стимулация
1 2 3 4 »

 

 

ОНКОЛОГИЯ

ИН ВИТРО

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

 

Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на нужда, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Адекватни ли са заложените параметри в проекта за нова здравна карта на МЗ?

Април 2018