интервю

Няма пречки при е-рецептите за антибиотици

04-04-2024 06:09
Моментът със служебно правителство е напълно подходящ да устоят на натиска, защото са с къс мандат, но едва ли ще стане, казва магистър фармацевт Константин КачулевНяма пречки при е-рецептите за антибиотици
Clinica.bg

press@clinica.bg

От началото на април в сила влязоха две нови промени, които предизвикаха противоречиви реакции – само е-рецепти за антибиотици и 100% платени лекарства за ССЗ от касата. Защо мненията сред специалистите са различни, кой печели и кой губи от промените, попитахме Константин Качулев. Той е магистър фармацевт и зам. председател на регионалната колегия в Благоевград.

- Г-н Качулев, има ли проблем за фармацевтите с въвеждането на изцяло електронни рецепти?

- Краткият отговор е не, защото имаме вече много богат опит по здравна каса. Вече десетки милиони е-рецепти са изпълнени, вече лекарите и фармацевтите свикнаха да ги изписват и отпускат, и нямаме проблеми. По отношение на белите рецепти проблемите по същия начин започнаха да се изчистват, колкото повече рецепти минават, толкова повече те се изчистват.

- Въпросът тогава е защо вече няколко месеца има толкова силна реакция от страна БЛС, а сега вече и на част от вашите колеги, които са излезли с декларация по въпроса?

- Тук става дума за един алианс, в който има над 600 аптеки. Те излизат с такава позиция, но темите в нея малко се смесиха, защото започна да се говори за е-рецептите, за липсващите лекарства, но те имат право на своя позиция.

- Това е безспорно, въпросът е защо според вас смятат, че има проблем с белите е-рецепти?

- В нашата регионална фармацевтична колегия аз съм задавал този въпрос на колегите и техният кратък отговор беше, че в краткия период през м.г., в който работеше условието само за бели е-рецепти, някои от аптеките, които по принцип са изпълнявали по няколко рецепти с антибиотици, тогава са имали само по една. Причината е била, че лекарите са насочвали пациентите да отиват в конкретни аптеки от дълги вериги, където да им се изпълняват рецептите, защото в тях се отбелязваше, че тези рецепти са хартиени и са били изписани преди промяната. Сега обаче се каза, че хартиените рецепти ще са валидни не по-късно от 30 април, тоест най-късно изписаната хартиена рецепта може да е на 31 март. Сиреч, на 1 май не трябва да има хартиени рецепти и ще се премахне тази неетична практика. Но сега трябва да видим какъв е икономическият стимул, за да има желание да се продължи изписването на лекарства на хартиени рецепти.

- Какъв е икономическият стимул и на кого?

- Много често сме ставали свидетели на обвинения от ляво и от дясно, че, ако въведем генеричната замяна, ПРУ-та ще дават стимули на аптеките. Тогава изниква въпроса – добре де, ако ПРУ-та дават стимули, тогава сега те при лекарите ли са?!

- Но ние говорим за е-рецепти, не за генерично заместване, в този смисъл – интересът да няма изцяло е-рецепти заради паралелния износ ли е?

- Директно отговарям – да. Единствено големите финансови субекти сега могат да си позволят в момента такъв износ, а най-големите сред тях имат и свои вериги с аптеки или правят такива. Без е-рецептите те не могат да бъдат проследени къде и какво правят, затова тези търговци защитават своя икономически интерес. Без е-рецепти те могат да коригират данни в СЕСПА, така че тази система да отчита, че в страната има наличности, а всъщност да не е така. Затова апелирам – нека поработят е-рецептите една година за антибиотиците и инсулините, които са реекспортни продукти, за да видим какво е реалното потребление, дали има проблеми с вноса им, дали ПРУ-та наистина внасят, както твърдят, 15-20 процента повече от нуждите, и тогава да решим. Защото ние не можем да спрем напълно реекспорта, но нека той е щадящ за пациентите поне малко.

- БЛС обаче твърди, че и с е-рецепти пак има дефицит на инсулин, тоест проблемът не се решава, така ли е наистина?

- Тук БЛС имат известно право, защото дефицитът на инсулина няма да може да се реши, докато съществуват манипулации между веригите аптеки и складове на едро. Ние говорим за вертикална обвързаност, която е забранена де юре, но де факто съществува. След като тези структури не реекспортират, защо пак няма инсулин там, а в същото време инсулин изобщо не стига до малките аптеки!

- Тогава какъв е смисълът да има е-рецепта, ако няма ефект до момента?

- Тук е въпрос на контролните органи в лицето на МЗ и ИАЛ да проследят каква е употребата и причината. Но сега ситуацията е по-добра, ако преди имаше насищане на пазара с инсулин на 80%, сега е над 95%.

- Ще устои ли БФС на натиска за връщане на дублажната форма?

- Мисля, че е време да попитаме пациентите какво искат – най-адекватна терапия, която да е и най-икономична, ако мога да избирам от няколко продукта. За мен е важно пациентът да може да избере, защото сега има случаи, в които се предписва по-скъпият продукт заради различни стимули. Генеричната замяна обаче е свързана с е-рецептата, защото с по-добрата проследимост ще стане ясно, че и сега лекарят изписва една марка, а в аптеката тя се сменя с друга по икономически причини или заради липсата на този продукт, защото вече е изнесен навън.

- Имаше ли смисъл от въвеждането на безплатни лекарства за ССЗ?

- Не, това е популизъм и не трябваше да става. Тук НЗОК ще започне да прави повече разходи от сега, защото повечето от тези лекарства не са скъпи. Въпреки недоволството на някои колеги, те ще разберат, че така е по-добре за тях, особено, когато изписват 100% реимбурсираните на една бланка, а тези, които са частично - на друга. За момента те не са доволни от увеличаването на работата, но ще станат. И тук изниква въпросът, на кого угоди касата – аз смятам, че на политиците.

- Има ли полза за пациентите?

- Ако социална дейност няма полза за обществеността, значи това е див популизъм. Би следвало да има полза, но тя ще бъде само за лекарствата-референти. Другите остават с доплащане. Просто такъв е моделът на ценообразуване в България. Проблемът е, че у нас се прави промяната и след това се гледа какъв е ефектът. Ние не сме против новите неща, но нека видим как те ще въздействат, защото, ако има отрицателен ефект и ние не можем да го компенсираме, обезценяваме труда на фармацевтите и лекарите, а казваме, че те липсват. Това не е коректно, а се прави винаги.

- Какъв очаквате да бъде развоят на събитията от страна на властите - ще отстъпят ли за хартиените рецепти?

- Моментът със служебно правителство е напълно подходящ да устоят. Защото, ако има едно редовно правителство, което подлежи на сваляне, ще е трудно, но при служебен кабинет с къс мандат, това може да се случи. Сега е моментът да се устои на атаките и от фармаиндустрията, и от страна на лекарите. Какво ще се случи обаче е друго, защото служебното правителство, което идва ще е близко с ГЕРБ, а те винаги са "работили добре" с някои от дистрибуторите.


1 млн. за ваксини и тестове за коклюш

1 млн. за ваксини и тестове за коклюш

Средствата са одобрени от кабинета и ще бъдат приведени по бюджета на здравното министерство
Половината заповеди за лечение в чужбина са за лекарства

Половината заповеди за лечение в чужбина са за лекарства

Над 77 млн. е дала здравната каса миналата година, близо 97% от тях са отишли за медикаменти и медицински изделия, същото е и през тази

Касата преполови парите за онколекарства

Касата преполови парите за онколекарства

За първите 4 месеца на годината фондът е платил 418 млн., затова компаниите ще настояват за допълнителни средства за медикаменти от 100 млн.
Обновяват фарма ръководството по пневмология

Обновяват фарма ръководството по пневмология

Актуализира се правната регламентация на терапевтичния подход при лечение на туберкулоза и белодробна болест, причинена от нетуберкулозни микобактерии
Още месец без износ на инсулин

Още месец без износ на инсулин

Здравният министър д-р Галя Кондева удължава срока на заповедта до 16 юни, съобщиха от МЗ

Обжалват указанията за медицински храни

Обжалват указанията за медицински храни

Националната мрежа за децата иска отмяната и пренаписването им, защото смята, че има дискриминативни текстове, които ще лишат пациентите от безплатната помощ
НЗОК с инструкции за безплатната терапия за редки болести

НЗОК с инструкции за безплатната терапия за редки болести

Пациентите над 18 години ще могат да продължат да я получават срещу сключването на договор, гласят правилата

Болницата в Бургас не е издала е-рецепта

Болницата в Бургас не е издала е-рецепта

Вижда се, че пациентът не може да си получи лекарствата, а аптеката, ако ги отпусне, ще направи нарушение, казва Димитър Маринов
„Сърце и мозък

„Сърце и мозък" с рецепта само за една аптека

Предписанието за лекарства не могло да бъде открито в друг обект в центъра на Бургас
Премиерът отмени

Премиерът отмени "Мама и аз"

Ако докладът за това не бъде депозиран днес от министъра на здравеопазването, Главчев ще предложи на президента Галя Кондева да бъде сменена
1 2 3 4 5 ... 152 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ