Коментар

Пропуснати ваксинации докараха коклюша

04-04-2024 06:30
Отказалият имунизация да подписва декларация, за да не обвиняват лекарите при фатален случай, предлага проф. Тодор КантарджиевПропуснати ваксинации докараха коклюша
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Четиридесет и осем нови случая на коклюш са установени в страната за последната седмица. От началото на годината общият им брой е 114, срещу 110 за цялата 2023-та. На какво се дължи увеличението им и какво може да се направи, попитахме водещият епидемиолог проф. Тодор Кантарджиев.
Пропуснати ваксинации и реваксинации докараха високата вълна на коклюш в България. Много майки противнички на ваксините не водят децата си на тях, а други въобще отказват те да бъдат имунизирани. Духът беше изпуснат не по-време на пандемията, от нея минаха вече четири години. 

Антиваксърската мода е

тази, която рисува картината на заразените към момента. Затова и вълната расте. Глобите за пропуснати имунизации са нищожно малки, около 50 лева. Ясно е, че дори да започнат да ги събират, ефектът от тях ще бъде нищожен. Според мен, когато някой не иска ваксина, осигурена от държавата, за себе си или за децата си, трябва да подпише декларация за информиран отказ. Това е документ с юридическа стойност.

Ако детето се разболее

и умре, родителят, чиито подпис е върху него следва да носи съответната съдебна отговорност. Така няма да се търси отговорност на лекарите, нито някой ще смее да ги обвинява, ако нещата излязат извън контрол. У нас много се спекулира с това, че в други европейски страни ваксинациите не са задължителни. Във Франция, например някои ваксини са абсолютно задължителни – срещу детски паралич, дифтерия и прочие.

Други обаче не са

задължителни, но не са ли сложени, детето не може да бъде записано в училище, а майката или бащата ще отидат в затвора, ако нещо се случи с тях. Само ще отбележа, че антиваксъри веднага започнаха да търсят начин да ваксинират синовете и дъщерите си, за да могат да учат в чужбина. До момента Министерството на здравеопазването прави кампании за насърчаване на ваксинациите, които обаче имат отрицателен ефект. Това е така, защото, като платят на една – две неправителствени организации, останалите започват да работят срещу това.

 

Съветите ми са хората 

 

да не чакат подсещане, а да побързат да наваксат, ако не са имунизирани или реимунизирани. Достатъчно е да се обадят на своите лични лекари, които знаят какво да правят. Важно е да се знае, че едно дете не е ли ваксинирано срещу коклюш, това означава, че не е ваксинирано също така и срещу детски паралич и дифтерия, тъй като инжекциите са тривалентни. 

 

Припомням, че през 1993 г.

 

в две села на Сливенска област имаше 7 случая точно на дифтерия сред децата, като 6 от тях починаха. Хората да не бягат от имунизациите. Министерството на здравеопазването да направи час по – скоро възможното да осигури безплатни ваксини за децата и срещу варицела.


Без нови случаи на морбили

Без нови случаи на морбили

Такива не са регистрирани през изминалата седмица, от началото на годината са 18, показват данните на НЦЗПБ
Продължава спадът при случаите от коклюш

Продължава спадът при случаите от коклюш

81 са новите през миналата седмица или с 13 по-малко от предходната, показват данните на НЦЗПБ
Случаите на морбили станаха 17

Случаите на морбили станаха 17

Новите три регистрирани в официалните данни, отново са от Варненско, обясни д-р Анка Баева
Намаляват новите случаи на коклюш

Намаляват новите случаи на коклюш

94 са били те през миналата седмица, показват данните на НЦЗПБ
Още един случай на морбили във Варненско

Още един случай на морбили във Варненско

Инфекцията е доказана в УМБАЛ „Св. Марина", пробата е изпратена и в НЦЗПБ, каза д-р Анка Баева
13 станаха случаите на морбили

13 станаха случаите на морбили

През изминалата седмица са доказани три, показват официалните данни на НЦЗПБ
Още два случая на морбили

Още два случая на морбили

Те отново са във Варна, едното дете е на 6 години, а другото на две, съобщиха от РЗИ
114 нови случая на коклюш

114 нови случая на коклюш

Толкова са регистрирани през миналата седмица, показват данните на НЦЗПБ
За нас остава загадка източникът на морбили

За нас остава загадка източникът на морбили

Търсим го много активно, но не можем да го намерим, децата са от различни групи, нямат контакт едно с друго, казва д-р Анка Баева
Случаите на морбили станаха 10

Случаите на морбили станаха 10

Новите от миналата седмица са три от Варна, има още един два съмнителни, за които се чакат резултати, обясни доц. Ангел Кунчев
1 2 3 4 5 ... 33 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ