позиция

Безплатните лекарства са политически ПР

03-04-2024 16:11
Притеснителен казус е и предложението на МЗ да се въведат вендинг машини за отпускане на лекарства извън територията на аптеките, казват от Инициативен комитет на магистър-фармацевтиБезплатните лекарства са политически ПР
Clinica.bg

press@clinica.bg

От 1 април възможността за хартиени рецепти за антибиотиците отпадна, а касата започна да реимбурсира на 100% лекарствата за ССЗ. Очаквано, промените доведоха до разлчиен отзвук в системата. Своята позиция по тези и други нормативни промени изпратиха до властите от Инициативен комитет на магистър-фармацевти, които са собственици на независими аптеки.

Ние, собствениците на независими аптеки, декларираме, че не подкрепяме въвеждането на е - рецепти за антибиотици от 1-ви април 2024 г., поради непроменената и не редактирана номенклатура в нашите софтуери и в тези на лекарите. Много лекари, особено специалисти, прилагат в практиката си бели рецепти.


Предоставеният гратисен период

от г-н Денков не беше използван по целесъобразност и не бяха реализирани нито пилотни проекти, нито промени във връзката ни с НЗИС. Съобщаваме, че очакваме отново да настъпи хаос в обслужването на пациенти, подобен на този през октомври и ноември миналата година. Предлагаме да се запазят и двата варианта на изписване.


Друг притеснителен казус за нас

е въвеждането на промени в начина на отпускане на антихипертензивни лекарствени продукти по Каса, без надценка, също от 1-ви април тази година. Не сме съгласни с тази промяна, защото има както софтуерни, така и комуникационни неуредици. Разгласените по медиите ползи за пациентите не бяха ясни, дори бяха заблуждаващи. В акта на Касата е заложено да са 100% безплатни само референтните лекарствени продукти, а всички останали са с доплащане, което ни поставя в неудобно положение пред нашите пациенти.


Ние не подкрепяме тази промяна

и я считаме за политически ПР.

Следващ притеснителен казус е предложението на МЗ да се въведат вендинг машини за отпускане на лекарства извън територията на аптеките. Това е в противовес с опазването на общественото здраве и е опасност, която няма да подобри достъпа, а ще предизвика безконтролна употреба. Този акт ще стимулира самолечението и полипрагмазията в страната, които са най- високи за ЕС.


Относно персистиращият проблем

с дефицита на инсулин и други животоподдържащи лекарства, декларираме, че не са направени никакви работещи промени за по - добро обслужване, защото и до този момент не се осигуряват достатъчно лекарства, не ги намираме в дистрибуторите и не обслужваме нашите пациенти.

Смятаме, че се изнасят от страната

внесените количества и не се контролира целесъобразно този процес от властите. Заповедта на министъра изтича! Направените промени в ЗЛПХМ само ще усложнят още повече работата ни, ще забавят обслужването на пациентите, ще предизвикат множество технически проблеми и дори нерегламентирани финансови разходи. Декларираме, че докладваме в СЕСПА на дневна база наличностите си, но дали се анализират тези данни адекватно и дали забранителният списък е актуален, ние няма как да знаем.


Действащият Механизъм носи същите пороци

Действащият Механизъм носи същите пороци

Решението на ВАС няма пряко действие спрямо него, но налага преосмисляне на начина, по който се прогнозират потребностите на пациентите от лекарствено лечение, казват от АRParM
ВАС отмени и Механизма за лекарствата

ВАС отмени и Механизма за лекарствата

Според съда, правилото фирмите да връщат пари на касата, нарушава правата на собствеността и частната стопамска инициатива
Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Не е по силите ни да броим 6 000 лв. за батерията, която трябва да се смени на майка ми, която е с Паркинсон, казва Мария Кръстева
Решението на НЗОК може да е законно, но е неморално

Решението на НЗОК може да е законно, но е неморално

За някого 6 000 лв. може да не е много, но за повечето хора в България е огромен разход, казва проф. Красимир Минкин
Проблемите на хората с редки заболяваня не се решиха

Проблемите на хората с редки заболяваня не се решиха

Законът за здравето трябва да се адаптира така, че всички услуги, които се покриват от държавния бюджет за деца, трябва да се финансират и за пълнолетни, независимо кога е възникнало заболяването, казват от сдружение „Общност Мостове"

Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Какво е качеството на живот на пациентите с онкологични заболявания, добра ли е проследяемостта им, защо сме единствената дъжава с увеличаваща се смъртност от тях, защо съществува доплащане, попитахме д-р Мариела Василева.
Пациентите с Паркинсон ще доплащат 6000 лева

Пациентите с Паркинсон ще доплащат 6000 лева

Причината е промяна в правилата за реимбурсация на здравната каса без обсъждане, предупреди проф. Красимир Минкин

Поправките за редките болести - половинчати

Поправките за редките болести - половинчати

Въпреки обещанията терапията да е безплатна за всички пациенти, засега тя ще е такава само за тези, които тепърва ще навършат пълнолетие
Плащат още 34 нови лекарства

Плащат още 34 нови лекарства

Те са от 29 INN, реимбурсацията им за пациентите ще стане поетапно през годината
Поправката за редките болести има нужда от допълнение

Поправката за редките болести има нужда от допълнение

Сега от нея са изключени редица пациенти заради възрастта им, пропуснати са и децата със сърдечни малформации, предупреждава Наталия Маева
1 2 3 4 5 ... 150 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли проблеми с изписването на антибиотици изцяло чрез електронни рецепти?

Април 2024 Предишен Следващ