подкрепа

БЛС се обедини с фармацевти срещу е-рецептите

03-04-2024 13:47
От съсловната организация на медиците подкрепят декларацията от маркетинговата конференция на един от най-големите ни дистрибуториБЛС се обедини с фармацевти срещу е-рецептите
Clinica.bg

press@clinica.bg

Българският лекарски съюз (БЛС) официално обедини усилия с част от фармацевтите в страната срещу въвеждането изцяло на е-рецептите за антибиотици и инсулини по време на маркетинговата конференция на един от най-големите дистрибутори на лекарства в страната – "Стинг". Това става ясно от официални съобщения на двете страни.

БЛС е срещу въвеждането изцяло на е-рецепти без възможност за хартиени от самото начало на промените през м.г., въпреки че много от редовите медици нямат никакви проблеми в това отношение. Според съсловната организация обаче това ограничава правата на лекарите.


Различни са нещата при фармацевтите.


Въпреки някои брожения в гилдията им, измененията за е-рецептите, чиято цел бе изсветляване на сектора, получиха пълната подкрепа в лицето на Българския фармацевтичен съюз. Сега обаче и там се надига официален отпор в лицето на някои аптеки.


„Български лекарски съюз изразява


принципната си подкрепа на декларацията на фармацевтите, присъствали на пролетна маркетингова конференция и смята, че алтернативата за хартиена рецепта трябва да бъде запазена", се казва днес в официално съобщение на съсловната организация на медиците. В него на практика се визира декларацията, която е била взета на пролетната маркетингова конференция на един от най-големите дистрибутори у нас - „Стинг", с пазарен дял от близо 30% на извънболничен пазар. На събитието, провело се на 23 март, са присъствали над 600 аптеки и други гости, сред които и д-р Иван Маджаров, председател на БЛС, съобщават организаторите му.


По време на научната му част


са били обсъдени актуални теми, свързани със здравната стратегия и евентуалните ефекти от въвеждането на генерично заместване. Накрая участниците са приели обща декларация до институциите и медиите, в която ясно да се дефинират актуалните проблеми в нормативната база и несъгласията на фармацевтите с готвените промени, която днес визират от БЛС.


От съсловната организация на

медиците заявяват още, че според тях системата продължава да не е готова антибиотиците да се изписват само с електронна рецепта. „Очакваме отново да настъпят сериозни проблеми, от които най-големият потърпевш ще бъде българският пациент", казват от БЛС.


Оттам добавят и кои са нерешените


въпроси според тях. „Все още не е решен въпросът, свързан с проследяването и контрола на лекарствените препарати у нас. Не е ясно и създадена ли е система с информация в реално време за наличните в аптеките лекарствени продукти, която да е свързана с електронното приложение за издаване на електронни предписания", се казва в съобщението на съсловната организация и накрая се изразява принципната подкрепа на декларацията на фармацевтите от маркетинговата конференция.


Действащият Механизъм носи същите пороци

Действащият Механизъм носи същите пороци

Решението на ВАС няма пряко действие спрямо него, но налага преосмисляне на начина, по който се прогнозират потребностите на пациентите от лекарствено лечение, казват от АRParM
ВАС отмени и Механизма за лекарствата

ВАС отмени и Механизма за лекарствата

Според съда, правилото фирмите да връщат пари на касата, нарушава правата на собствеността и частната стопамска инициатива
Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Не е по силите ни да броим 6 000 лв. за батерията, която трябва да се смени на майка ми, която е с Паркинсон, казва Мария Кръстева
Решението на НЗОК може да е законно, но е неморално

Решението на НЗОК може да е законно, но е неморално

За някого 6 000 лв. може да не е много, но за повечето хора в България е огромен разход, казва проф. Красимир Минкин
Проблемите на хората с редки заболяваня не се решиха

Проблемите на хората с редки заболяваня не се решиха

Законът за здравето трябва да се адаптира така, че всички услуги, които се покриват от държавния бюджет за деца, трябва да се финансират и за пълнолетни, независимо кога е възникнало заболяването, казват от сдружение „Общност Мостове"

Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Какво е качеството на живот на пациентите с онкологични заболявания, добра ли е проследяемостта им, защо сме единствената дъжава с увеличаваща се смъртност от тях, защо съществува доплащане, попитахме д-р Мариела Василева.
Пациентите с Паркинсон ще доплащат 6000 лева

Пациентите с Паркинсон ще доплащат 6000 лева

Причината е промяна в правилата за реимбурсация на здравната каса без обсъждане, предупреди проф. Красимир Минкин

Поправките за редките болести - половинчати

Поправките за редките болести - половинчати

Въпреки обещанията терапията да е безплатна за всички пациенти, засега тя ще е такава само за тези, които тепърва ще навършат пълнолетие
Плащат още 34 нови лекарства

Плащат още 34 нови лекарства

Те са от 29 INN, реимбурсацията им за пациентите ще стане поетапно през годината
Поправката за редките болести има нужда от допълнение

Поправката за редките болести има нужда от допълнение

Сега от нея са изключени редица пациенти заради възрастта им, пропуснати са и децата със сърдечни малформации, предупреждава Наталия Маева
1 2 3 4 5 ... 150 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли проблеми с изписването на антибиотици изцяло чрез електронни рецепти?

Април 2024 Предишен Следващ