Коментар

Проблеми с е-рецептите за антибиотици няма

02-04-2024 06:30
За сметка на това имаме затруднения със списъка с безплатните лекарства, от него са извадени позиции и болните трябва да си ги купуват за своя сметка, казва д-р Даниела ТорбоваПроблеми с е-рецептите за антибиотици няма
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
От 1 април, антибиотиците се отпускат само срещу електронни рецепти, промени има и заради това, че се увеличиха безплатните лекарства с тези за сърце. Има ли проблеми с издавнането на рецептите и за двата вида медикаменти, какви са те, попитахме д-р Даниела Торбова. Тя е общопрактикуващ лекар във Враца.
За мен и колегите, с които общувам, електронното изписване на антибиотици не е проблем. Системата на дигиталните рецепти не е от днес. Имахме малки затруднения в началото, докато свикнем с нея, но те едва ли могат да се нарекат проблеми. 

В практиката ми отдавна 

работим така, както го изисква съвремието ни. Издаваме рецепти и през телефона. Има достатъчно ясна опция, чрез която те се запазват, когато сме извън обхват и нямаме интернет връзка. Когато тя е възстановена, само потвърждаване изпращането към Националната единна информационна система.

До тук неясноти и затруднения

няма. Имаме обаче определен проблем с новите, на 100% реимбурсирани лекарства за сърдечносъдови заболявания. Твърдението, че те са напълно безплатни абсолютно не е вярно. Голяма част от тях са с намалени цени. Немалко от тях са извадени от списъка и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не ги плаща. За мен това е един див популизъм, който не отговаря на реалността. По т. нар. безплатни лекарства се работи много трудно – и в лекарските кабинети, и в аптеките. 

В моя кабинет, в продължение

на четири часа се борим с издаването на две-три рецепти за 100% реимбурсираните медикаменти за сърдечносъдови заболявания. Системата не работи. Пациентите трябва да се въоръжат с голямо търпение и да знаят, че не всички са безплатни. В момента е абсолютен хаос. Лекарствата от списъка на безплатните са с нов код. 

Оказва се, че след като го 

напишем една или друга позиция излиза, че касата не я плаща. НЗОК зарадва хората, че почти всички препарати за сърдечносъдови заболявания ще са безплатни, но се оказа, че от листата със 100-процентната реимбурсация са извадени позиции и болните трябва да си ги купуват за своя сметка. 

Например, популярните 

таблетки за отводняване фурантил са обявени като реимбурсирани на 100%, но като се изпише кодът им се оказва, че не са. В същото време, програмите не работят, актуализации се изискват през половин час. Както разбирам, аптеките също имат голям проблем в момента. Големи неразбории бяха създадени с тези безплатни лекарства.

Действащият Механизъм носи същите пороци

Действащият Механизъм носи същите пороци

Решението на ВАС няма пряко действие спрямо него, но налага преосмисляне на начина, по който се прогнозират потребностите на пациентите от лекарствено лечение, казват от АRParM
ЕМА не откри връзка между GLP-1агонистите и суицидните мисли

ЕМА не откри връзка между GLP-1агонистите и суицидните мисли

Това показва заключението на Комитета за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност
Трети случай на денга в страната

Трети случай на денга в страната

Инфекцията е внесена от чужбина, увеличават се инфектираните с Лаймска болест, съобщиха от НЦЗПБ
ВАС отмени и Механизма за лекарствата

ВАС отмени и Механизма за лекарствата

Според съда, правилото фирмите да връщат пари на касата, нарушава правата на собствеността и частната стопамска инициатива
Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Не е по силите ни да броим 6 000 лв. за батерията, която трябва да се смени на майка ми, която е с Паркинсон, казва Мария Кръстева
КС обяви лимитите на болниците за незаконни

КС обяви лимитите на болниците за незаконни

Решението е единодушно, с гласовете на 10 съдии, които са присъствали на заседанието

Решението на НЗОК може да е законно, но е неморално

Решението на НЗОК може да е законно, но е неморално

За някого 6 000 лв. може да не е много, но за повечето хора в България е огромен разход, казва проф. Красимир Минкин
Фелдшерите ще имат своя съсловна организация

Фелдшерите ще имат своя съсловна организация

Това тяхно право гласуваха народните представители на първо четене в зала, то е залегнало в проект, внесен от депутата Васил Пандов
Проблемите на хората с редки заболяваня не се решиха

Проблемите на хората с редки заболяваня не се решиха

Законът за здравето трябва да се адаптира така, че всички услуги, които се покриват от държавния бюджет за деца, трябва да се финансират и за пълнолетни, независимо кога е възникнало заболяването, казват от сдружение „Общност Мостове"

Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Какво е качеството на живот на пациентите с онкологични заболявания, добра ли е проследяемостта им, защо сме единствената дъжава с увеличаваща се смъртност от тях, защо съществува доплащане, попитахме д-р Мариела Василева.
1 2 3 4 5 ... 254 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли проблеми с изписването на антибиотици изцяло чрез електронни рецепти?

Април 2024 Предишен Следващ