Отново

МЗ с нов стандарт за спешна помощ

02-08-2017 11:49
Остават критериите за време и триаж на пациентите, изискванията към болниците обаче са намалениМЗ с нов стандарт за спешна помощ
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Министерство на здравеопазването публикува дългоочаквания проект за нов спешен стандарт. Причината за преработката само година и половина, след като влезе в сила, е обжалването му в съда от Център за защита правата в здравеопазването заедно с Националното сдружение на частните болници. Според тях изискванията за лечебните заведения в стандарта бяха неизпълними. С новия проект те са занижени.

Изискванията за площ на спешните отделения в болниците, които бяха и основният проблем, отпадат, става ясно от проекта на здравното министерство. Вместо лечебните заведения да търсят по 700 кв. м. за подобен център, сега ще трябва да осигурят площ, която да „позволява оптимално функциниране" на дейността му.


Освен това се намаляват леко изискванията

към нужния дежурен персонал. Така например вместо 6 броя постове за спешни прегледи в отделенията, сега ще се искат 4. Реанимационните постове в шокова зала от два се редуцират на един, а леглата в зоната за наблюдение от четири на две.


В спешната извънболнична помощ се запазва триажа на пациентите, като те продължават да се делят на три категории – много спешни с код „червено", по-малко спешни с код „жълто" и не спешни с код „зелено". Промяна няма и при изискванията за транспорт на пациентите. Запазват се указанията болните хора да се карат в най-близкото лечебно заведение, което е компетентно да им окаже помощ.

Ако те ще се придвижват с въздушен транспорт,

то трябва да се пести над 20 минути до стигането им в болница, иначе няма смисъл да се прибягва до него, се казва в новия проект. При транспорт с линейка времето от поемането на сигнала от екипа до достигането на пациента остава до 8 минути за код червено, до 20 за код жълто и до два часа за код зелено. Съответно за стигане на пациента до болница от момента на натоварването му в линейката пък времето е 10 минути, каквото е и в момента.


Не е ясно дали лекарите и болниците ще харесат

новия стандарт повече от стария. Дискусията по него тепърва предстои, а clinica.bg ще представи мнението на всеки желаещ да се включи в нея. При всички положения обаче приемането на стандарт за спешна помощ е наложително, за да се стабилизира системата, както и да не се загубят средствата за реновирането й по европейските програми, каквито опасения съществуват. По проекта се предвиждат 160 млн. лв. за нови линейки, ремонти на филиали и отделения в цялата страна.


Има отлив от професията парамедик

Има отлив от професията парамедик

Пандемията от КОВИД-19 показа още по-ярко проблеми, които от години стоят неразрешени пред здравната ни система, един от тях е този за парамедиците. Какви са те и защо не са решени, попитахме д-р Надежда Тодоровска.
Две катастрофи с линейки в София за ден

Две катастрофи с линейки в София за ден

5 са положителните проби на работещите с спешната помощ в столицата за последните 24 часа
Обученията на спешна помощ се възобновяват

Обученията на спешна помощ се възобновяват

Курсовете бяха спрени временно заради пандемията от коронавирус
Абсурдно е да разделят медиците

Абсурдно е да разделят медиците

Искам да попитам на колко от колегите от спешните центрове и отделения в страната бяха изплатени по 1000 лв, казва д-р Десислава Кателиева
Дават 20 млн. лв. за хеликоптер за спешна помощ

Дават 20 млн. лв. за хеликоптер за спешна помощ

Средствата се отпускат с промяна в оперативна програма "Региони в растеж", съобщиха от регионалното министерство
Търси се спешно кръв АВ отрицателна!

Търси се спешно кръв АВ отрицателна!

За 26-годишно момче блъснато от кола
МЗ още оборудва бързата помощ

МЗ още оборудва бързата помощ

Ведомството обяви търга и за апаратурата за държавните болници и спешните филиали в страната

Паник-бутоните да са в ръцете на екипа

Паник-бутоните да са в ръцете на екипа

Повечето от устройствата не работят и са безполезни, каза д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ
Нов случай на агресия

Нов случай на агресия

Потърпевш е медик от филиала за спешна помощ в Нова Загора
108 лекари с диплома за спешен триаж

108 лекари с диплома за спешен триаж

Най-голям интерес към курсовете на Националния център по спешна медицина имат специалистите от малките градове, каза д-р Емилия Лолова
1 2 3 4 5 ... 6 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ