Коментар

Тютюнът погубва околната среда

27-03-2024 07:00
Всеки отложен ден води след себе си тонове отпадъци, които след това ще ударят точно по нашето здраве и това на нашите деца, казва д-р Гергана ГешановаТютюнът погубва околната среда
Clinica.bg

press@clinica.bg
Пленер и кръгла маса за контрола над тютюневите изделия организира преди дни Коалиция за живот без тютюнев дим. Оказват ли влияние и какво тютюневите изделия и производството им върху околната среда, какви са загубите и как могат да бъдат предотвратени те. По тези въпроси говори д-р Гергана Гешанова. Тя е председателят на Коалиция за живот без тютюнев дим д-р Гергана Гешанова
Всеизвестно е, че тютюнопушенето влияе неблагоприятно на човешкия организъм, но тютюнът погубва и околната среда, природата. Той е отговорен и за здравето на земята. Почти 600 млн. дървета се изсичат всяка година, за да бъде отглеждан тютюн.

84 млн. вредни емисии

въглеродвен двуокис се освобождават във въздуха, което се равнява на тези от 3 млн. трансатлантически самолета. Тютюневият дим съдържа 70 канцерогенни вещества, които причиняват рак. Така общата икономическа цена на тютюнопушенето годишно възлиза на 1 437 млрд. долара.

 

Същевременно, всяка 

 

година се изхвърлят 4,5 трилиона цигарени фаса. Отровите от тях се просмукват в почвата. Отделят се 7000 токсични вещества, които се натрупват в околната среда. Като имаме предвид това ясно е, че тютюнът е заплаха не само за нашето здраве, но и за природата. Към всички тези замърсители се прибавят и пластмасата от новите приспособления за пушене – електронни цигари и вейпъри. 

 

Институциите и 

 

неправителствените организации, които се занимават точно с опазването на природната среда трябва да имат предвид тези факти и да работят за ограничаването на вредните въздействия на тютюна и тютюневите изделия. В много страни тази индустрия точно заради вредите върху околната среда получава допълнително данъчни облагане. В редица страни дори има забрана за филтрите на цигари, като голям замърсител. 

 

Така е в Нидерландия 

 

и Белгия. Това са неща, които могат да се случат и у нас. Въпросът е дали има разбиране и добра воля от страна на политиците. За нас в България тази нема е нова и непозната, но не означава, че трябва да я подминаване. Всеки отложен ден води след себе си тонове натрупване на отпадъци в околната среда, които след това ще ударят точно по нашето здраве и това на нашите деца.

 

Затова, много е важно 

 

всеки един човек в обществото, от своята собствена позиция да направи възможното за ограничаване на тези замърсители. Политиците, като законотворци, ще могат да реагират със съответните нормативни уредби. Много важно еу, ако бъдат направени такива, те да стигнат до реализация – нещо, което зависи от нас, гражданите. Ние можем да помогнем като ги спазваме и и сами се откажем от тютюнопушенето. 

 

Ние сме държава, която 

 

бавно и късно предприема действия в посока на добрите неща и то, когато ни притисна някоя европейска директива или институция. В много европейски страни се мисли за това, тютюневата индустрия да плаща за събирането на отпадъците от цигарите и другите подобни изделия. Международния опит показва, че когато тази тема се повдига за обсъждане, същата тази индустрия се съгласява и заявява, че ще организира такава инициатива. 

 

Така тя предизвиква 

 

огромна симпатия, че едва ли не чисти околната среда. Важното е да се вземат мерки от държавата. Аз не знам каква власт ще е следващата, която ще дойде, но важно е тя да знае, че за опазването на здравето и околната среда от отпадъците на тютюневата индустрия трябва да бъдат предприети решителни действия.


Две болници с диамантена награда за инсулти

Две болници с диамантена награда за инсулти

Те се връчват от Европейското организация по инсулт за извършване на висок брой тромболизи
Родените бебета в България намаляват

Родените бебета в България намаляват

През миналата година са се появили 57 197 деца, но 6070 от тях са проплакали в чужбина, показват официалните данни на НСИ
Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

НЗОК иска да смени вида на лимитите

НЗОК иска да смени вида на лимитите

Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев
Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

За по-малко от една година страната ни губи втора уникална и високотехнологична дейност, и то в педиатрията. Поводът е липсата на достатъчно сестри. Какво обаче седи зад него, защо се стигна дотук и какво ни чака, попитахме проф. Владимир Пилософ.

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Заради КТД и деформираната система на финансиране, болниците ще се принудят да съкратят част от персонала и да ограничат разходи за инвестиции, казват от БСК
Здравеопазването с най-висок ръст наети

Здравеопазването с най-висок ръст наети

За година те са се увеличили със 12.1 хил. души, средната заплата в сектора е 2219 лв., показват данните на НСИ в края на март
Немислимо е орязване на КП заради бюджета

Немислимо е орязване на КП заради бюджета

За да въведена такава рестрикция, НЗОК трябва да я коментира и обсъди преди това с БЛС, казва проф. Огнян Хаджийски
1 2 3 4 5 ... 497 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ