на фокус

Кой печели от безплатните лекарства за сърце

26-03-2024 05:48
Разходите за тях ще са около 45 млн. за годината, кой ще ги плати е спорно, но е факт, че цената на политическия пиар или безпомощност растеКой печели от безплатните лекарства за сърце
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Броени дни преди края на мандата на правителството, стана ясно, че ще се увеличава реимбурсацията на лекарствата за сърдечно-съдови заболявания (ССЗ) на 100%. Основният мотив за мярката бе повишаване на достъпа до лечение за пациентите чрез намаляване на доплащането. Дали обаче нещата са толкова прости.

Като всяка система, здравната е съставена от различни елементи. Ако се промени дори един детайл в нея, той се отразява на всичките й части. Изключение от това правило не прави и желанието за повишаване на реимбурсацията на лекарствата за ССЗ. Въпреки че на пръв поглед то засяга единствено и само джоба на пациентите и на самата каса, нещата са доста по-сложни. И въпреки че засега не е ясно кой ще плати сметката, безспорно е едно – цената на политическия пиар в страната прогресивно расте.


Промяната


Здравната каса взе решение да увеличи на 100% реимбурсацията на 52 молекули (INN), от които има над 200 търговски марки, а ако вземе предвид и разфасовките им, то бройката вече минава 400. В момента фондът плаща за тях между 25, 50 или 75 процента. От 1 април, ще покрива на 100% разходите за 56 търговски марки, за останалите, макар и в по-малка степен, доплащането остава.


Цената


Досега здравната каса, която на практика би трябвало да отговаря за промяната не е казала официална цифра за очаквания ръст на разходите й. На този етап от фонда отказват да дадат информация за разходите си за 52-та INN за м.г. и съответно очаквания ръст за тази с мотива, че готвят окончателния списък. По неофициална информация на база първоначалните разчети обаче става дума за около 45 млн. лв.


Печелившите на теория


При тази промяна се очаква да има поне няколко печеливши. Първата и най-голяма група – над 600 000 души, би трябвало да е тази на пациентите, които ще започнат да дават по-малко средства от джоба си за лекарства, съответно да ги пият по-стриктно и да са в по-добро здраве.

На второ място това би трябвало да е бизнесът и по-точно производителите на 56-те лекарства, които касата ще плаща напълно. Сред тях най-много продукти са на Тева – 11, и на Софарма – 10, КРКА- 6. Сред останалите компании с по 1-3 медикамента са Чайкафарма, Майлан, Зентива, Беста Мед, Берлин Хеми, Хексал, Глаксо, Егис, Алколоид и още няколко имена.

На трето място, макар и да звучи на пръв поглед парадоксално, печеливша би трябвало да е дори здравната каса, която плаща сметката. Причината е, че, ако пациентите си вземат редовно лекарствата и контролират заболяването си, се очаква фондът да има по-малко разходи за лечение на усложнения.

Сред групата на печелившите се оказа министерство на финансите и разбира се – правителството. И ако за второто политическите дивиденти са ясно видими – опит да спази нереализираното досега обещание за намаляване на доплащането, то за първото ведомство те се оказаха неподозирани – повишената реимбурсация ще има принос в намаляването на инфлацията в страната, както обясни финансовият министър Асен Василев, който пръв представи промените официално при отчета на кабинета. Теоретично това е вярно, тъй като голяма част от лекарствата, които плаща здравната каса се оказаха в списъка със стоки, който формира малката потребителска кошница в страната.


Очакванията на практика


Между теорията и практиката обаче обикновено има разлика, така е и в този случай.

Ползата дори за пациентите не е така безспорна, както изглежда на пръв поглед. Преди всичко, защото проблемът, който се адресира, не е голям, а доколкото го има, не се решава. Тези лекарства са едни от най-евтините на пазара, като в голяма част от тях доплащането в момента е от по 50-60 стотинки до 4-5 лева. Единици са продуктите, при които има доплащане от 30-40 лева, съответно то се намаля на 20-30 лева, което пак остава високо. В този смисъл не е ясен крайният ефект.

Друг проблем е това, че се предлага пълна реимбурсация само за монотерапии, много често обаче пациентите със ССЗ пият по няколко лекарства и затова са на комбинирани препарати. С промените доплащането за тях ще остане по-високо, което може да доведе до прехвърлянето им на безплатните монотерапии. Това обаче е в разрез с всички съвременни гайдлайни, които препоръчват придържането към фиксирани комбинации, така че да не се нарушава лечението.

Освен това изчезва елемента на съучастие от страна на пациентите. Такова трябва да има, то може да е в рамките на 50 ст., но без него човек може да взема едно лекарство не защото има нужда, а защото му се полага, смята д-р Александър Симидчиев, който е не само политик и лекар, но и експерт в тази област.

Песимистични са и очакванията на бизнеса. Вместо да се зарадват на възможността за увеличаване на приходите, се оказа, че компаниите са притеснени от това дали няма да платят сметката в края на годината. Причината е Механизмът, по който те връщат пари на касата, ако надскочат прогнозния си бюджет за годината. В група Б, където попадат генеричните медикаменти, той е определен на 330 млн. лв., а очакваните допълнителни разходи за ССЗ по предварителни разчети са за 45 млн. лв. Според властите в лицето на финансово министерство те ще се вземат от резерва на касата, това обаче няма да е в интерес на фирмите, защото ще е постфактум.

„Планираното увеличение на нивата на реимбурсиране от 1 април 2024 г. значително ще увеличи финансовия риск и непредвидимостта за компаниите по отношение на дължимите от тях директни плащания по Механизма за предвидимост и устойчивост за 2024 г., тъй като към тази дата необходимите средства за финансиране на тази политика в размер на 45 милиона лева, според предоставените ни разчети, няма да бъдат осигурени", коментираха от Арфарм. Оттам искат мярката да се преразгледа и да се въведе успоредно с актуализация на бюджета на НЗОК.

Макар и по-малки, известни опасения имат и фармацевтите. „Намалението на доплащането отчасти ще е за сметка и на аптеките, защото свежите оборотни средства ще намелят. Това, което пациентът е давал кеш, сега ще бъде платено от здравната каса 30 дни по-късно", коментира маг. фармацевт Светослав Крумов, гл. секретар на БФС. Не е ясна и крайната сметка от замяната на надценката на тези лекарства с таксата от 5 лева, тъй като вече ще са 100% реимбурсирани. Според здравното министерство би трябвало това да е бонус за аптеката, но реално това зависи от стойността на изписаните лекарства. Ако те са за над 25 лева, нещата се променят, а много често един пациент има повече от едно и две лекарства в тази група.

Най-далече от промяната в случая са търговците на едро, техните интереси биха били засегнати косвено, ако производителите решат да намалят отстъпките си към тях, за да компенсират очакваните по-големи разходи по Механизма. Подобни промени на търговските условия обаче не очакваме, коментира Оля Василева, директор на БАТЕЛ. 


В крайна сметка


Вероятно безспорен остава само ефектът върху инфлацията и изграждането на неверния образ на едно правителство, че е удържало на обещанията си и е намалило доплащането в здравеопазването. А това съвсем естествено повдига въпроса - не са ли много 45 млн. лв. за политически пиар, който трябва, но не може, да излекува политическата безпомощност.


Отпускат парите за ваксини срещу коклюш

Отпускат парите за ваксини срещу коклюш

Решението, с което Министерският съвет одобри 1 млн. лв. за имунизации на бременни и диагностика, вече е обнародвано в Държавен вестник
Док Интернешънъл не се занимава с търговия на лекарства

Док Интернешънъл не се занимава с търговия на лекарства

Съобщението на фирмата е във връзка с неверни твърдения на турския сайт Turkomeds.com
1 млн. за ваксини и тестове за коклюш

1 млн. за ваксини и тестове за коклюш

Средствата са одобрени от кабинета и ще бъдат приведени по бюджета на здравното министерство
Половината заповеди за лечение в чужбина са за лекарства

Половината заповеди за лечение в чужбина са за лекарства

Над 77 млн. е дала здравната каса миналата година, близо 97% от тях са отишли за медикаменти и медицински изделия, същото е и през тази

Касата преполови парите за онколекарства

Касата преполови парите за онколекарства

За първите 4 месеца на годината фондът е платил 418 млн., затова компаниите ще настояват за допълнителни средства за медикаменти от 100 млн.
Обновяват фарма ръководството по пневмология

Обновяват фарма ръководството по пневмология

Актуализира се правната регламентация на терапевтичния подход при лечение на туберкулоза и белодробна болест, причинена от нетуберкулозни микобактерии
Още месец без износ на инсулин

Още месец без износ на инсулин

Здравният министър д-р Галя Кондева удължава срока на заповедта до 16 юни, съобщиха от МЗ

Обжалват указанията за медицински храни

Обжалват указанията за медицински храни

Националната мрежа за децата иска отмяната и пренаписването им, защото смята, че има дискриминативни текстове, които ще лишат пациентите от безплатната помощ
НЗОК с инструкции за безплатната терапия за редки болести

НЗОК с инструкции за безплатната терапия за редки болести

Пациентите над 18 години ще могат да продължат да я получават срещу сключването на договор, гласят правилата

Болницата в Бургас не е издала е-рецепта

Болницата в Бургас не е издала е-рецепта

Вижда се, че пациентът не може да си получи лекарствата, а аптеката, ако ги отпусне, ще направи нарушение, казва Димитър Маринов
1 2 3 4 5 ... 152 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ