Тодоровден

Честит празник!

23-03-2024 06:00
В първата събота на Великия пост Българската православна църква почита паметта на св. великомъченик Теодор ТиронЧестит празник!
Clinica.bg

press@clinica.bg
Днес Българската православна църква почита паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. От благодарност към светеца, който загинал мъченически за Христовата вяра, това се случва винаги в първата събота на Великия пост. Празникът се нарича още Тодорова Събота и Тодоровден. Честито и на всички именици!
Името на св. великомъченик Теодор Тирон означава млад войник, какъвто е бил и той. Той живял по времето на императорите Константин и Линикий и бил назначен за стратилат или воевода в град Ираклия. С добродетелите си св. Теодор привличал много хора към християнската вяра. 

Император Линикий обаче искал

да върне почитта към езическите богове и поканил Теодор да принесе жертва на боговете през народа. Бог открил на Теодор какво го очаква. Така воеводата помолил Линикий да отложи жертвоприношението с два дни, през които да вземе идолите у дома си. Императорът се съгласил, а Теодор в същата нощ ги раздробил и раздал на сиромаси. Заради това той понесъл много страдания и загинал мъченически чрез посичане с меч за Христовата вяра.

 

50 години след смъртта му на власт 

 

бил император Юлиан, който гонел християните и също искал да се върне езичеството. Знаейки, че преди Възкресение Христово християните постят, а в първите пет дни спазват строг пост, императорът заповядал на градоначалника на Константинопол да напръскат тайно всички постни храни на пазара с идолски жертви и така християните, като я ядат, да се осквернят. 

 

Според Църковното предание 

 

св. Теодор Тирон се явил на Константинополския архиепископ Евдоксий и му известил за този замисъл. Архиепископът попитал какво да ядат християните Теодор отговорил да си приготвят жито за храна. Така предупредени за заповедта и лукавството християните не взимали никаква храна от пазара. Юлиан като разбрал, че е замисълът му е разкрит останал посрамен и не пуснал неосквернена стока на пазара.

 

 Оттогава за благодарност първата 

 

събота от Великия пост Църквата почита паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. В този ден в чест на свети Теодор Тирон - един от най-почитаните от българите светци войни-конници - според народната традиция се устройват състезания с коне. Да се помолим на св. Теодор да бъде наш застъпник пред Бога.

 

Честит празник!


Лекция за семейно планиране в Пловдив

Лекция за семейно планиране в Пловдив

Тя ще се проведе на 21 май, организира се от „Искам здраво дете" съвместно със Студентски съвет към ПУ „Паисий Хилендарски"
Безплатни кардиологични прегледи в София

Безплатни кардиологични прегледи в София

Те ще се проведат в ИСУЛ на 22 и 23 май и се организират по повод Международния ден за борба с артериалната хипертония
Деца ще бягат в благотворителен маратон

Деца ще бягат в благотворителен маратон

Избират кауза за подкрепа – апаратура за педиатричната болница в Бургас, лекции за здравето в страната или център за младежи
Бдение за хората със СПИН

Бдение за хората със СПИН

То ще се проведе на 19 май в неделя пред катедралния храм "Св. Ал. Невски"
НДК светва в лилаво за хората с чревни заболявания

НДК светва в лилаво за хората с чревни заболявания

Повече от 6,8 милиона души по света живеят с поодбни проблеми, на 19 май отбелязваме световния ден в тяхна помощ
Форум за борба със сколиозата в София

Форум за борба със сколиозата в София

Той ще се проведе на 29 юни, участие в него ще вземат пациенти и болници от България и Турция

Ден на народите в МУ-Плевен

Ден на народите в МУ-Плевен

Той ще се проведе на 18 май, тази година участие ще вземат участие отбори от пет държави - Индия, Италия, Гърция, Африка и България
Събират средства за лечение на млад мъж

Събират средства за лечение на млад мъж

Това ще стане по време на благотворителния концерт в Монтана, по-голямата част от сумата вече е осигурена, съобщиха от общината
Безплатни прегледи за хипертония в Пловдив

Безплатни прегледи за хипертония в Пловдив

Те ще бъдат в Университетската болница и са по повод Световния ден за борба със заболяването, съобщиха от лечебното заведение
Безплатни изследвания за хепатит и ХИВ в Шумен

Безплатни изследвания за хепатит и ХИВ в Шумен

Ще се правят и за сифилис, ще бъдат от 15 до 23 май, организира ги Регионалната здравна инспекция, съобщиха оттам
1 2 3 4 5 ... 250 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ