Меню
индекс

Онкологията се разрасна

25-03-2024 06:12
През миналата година две болници са отворили нови отделения - по лекарствено лечение и по лъчелечениеОнкологията се разрасна
Clinica.bg

press@clinica.bg

Онкологичната мрежа в страната продължава да се разраства. През миналата година лекарствено лечение са започнали да извършват „Медика", а „Софиямед" - по лъчелечение. Това показват данните на НЗОК за дейността на лечебните заведения за 2023 г., които „Индекс на болниците" наблюдава.

42 или с едно повече са били лечебните в страната през миналата година в сравнение с предходната, които са се занимавали с активно лечение на онкологични заболявания. Комплексността в лечението продължава да е присъщо на една трета от тях, както и разликите в натовареността, приложението на модерни терапии и себестойността на лечението. За съжаление не е няма публична информация за това какви са медицинските резултати, до които са довели тези разлики във всяко едно от лечебните заведения.


Лекарствено лечение

И през миналата година това е най-масовата дейност в сферата на онкологията в страната. Тя се е развивала от всички 42 болници и комплексни онкологични центрове (КОЦ), като броят им се е увеличил с един в сравнение с предходната заради появата на такава дейност и в „Медика" в Русе. Общо лекуваните пациенти в тях по клинични пътеки и амбулаторни процедури са били над 55 хил. В 16 от болниците се е осъществявало лечение на лимфони и левкемии, а в три – ИСУЛ, „Св. Марина" във Варна и „Св. Георги" в Пловдив се лекуват и онкохематологични заболявания при деца. Най-много пациенти – над 3 хил., са преминали през „Св. Ив. Рилски" в София, „Св. Марина" във Варна и КОЦ-Пловдив, като в първите две се е осъществявало и лечение на всички видове диагнози при възрастни. С най-малко пациенти – под 200, пък са били „Йоан Павел" в столицата, МБАЛ-Враца и „Медика" в Русе. Във всички лечебни заведения са се прилагали и модерните методи на лечение под формата на имунотерапия и таргетна терапия, макар и отново в различна степен, себестойността на терапията на пациент също продължава да варира в пъти. Средната цена на терапия на пациент за м.г. според стойността на онколекарствата без отстъпките от фирмите по Механизма, и броя на преминалите пациенти е бил 19 602 лв. Той се увеличава с близо 3 хил. в сравнение с предходната година. Разходите на пациент обаче варират 30 пъти в различните болници от 1000 до над 32 хил.


Лъчелечение


Лечебните заведения, които са развивали дейност в това направление през миналата година са били 24, като към тях се присъединява и „Софиямед" в столицата. Броят на пациентите, които са преминали през тях се увеличава и е бил 19 895 срещу 18 026 през предходната година. Най-много пациенти – над 1500, са преминали през УСБАЛО и „АджибадемСитиКилиник" в София, КОЦ-Шумен и „Уни Хоспитал" в Панагюрище.

Най-масовите методи за лечение остават високотехнологично лъчелечение и модулирано по интензитет лъчелечение, като те се прилагат в 21 от всички 24 болници. В 16 се осъществява ортоволтно перкутанно лъчелечение и брахитерапия с високи активности, в 4 има брахитерапия с ниски активности - КОЦ-Шумен, УСБАЛО, Александровска, „Св. Георги" в Пловдив, а в КОЦ-Русе, „Св. Ив. Рилски" в Ст. Загора и СБАЛО в Хасково - триизмерна конвенционална телегаматерапия и брахитерапия със закрити източници. Радиохирургия се извършва в 13, като в три от тях има кибер нож - „Св. Георги" в Пловдив, „Сърце и мозък" в Плевен и „Софиямед" в столицата.


Палиативни грижи и диспансеризация


През миналата година едва 15 лечебни заведения са предоставяли палиативни грижи по каса, през тях са преминали общо 2001 души. Броят на лечебните заведения, които не са извършвали никаква диспансеризация се запазва – шест, въпреки това хората, които са ползвали тази услуга - 73 хил.,  остава около два пъти по-нисък от очакваното. Пълната информация по лечебни заведения може да видите тук.


Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

За поредна година тя остава около 27% за финансираните от държавата, показват официалните данни

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Ако се знае какво точно покрива НЗОК, застрахователите можем да помогнем много, като надградим системата с втори стълб, казва Ивана Димова
Онкологични ръководства у нас няма

Онкологични ръководства у нас няма

Нито една клинична пътека на НЗОК не е построена въз основа на стандартни оперативни процедури, казва доц. Димитър Калев
Държавата абдикира от контрола на болниците

Държавата абдикира от контрола на болниците

Здравната система не е пазар, а ние я докарахме до сергия, тя е елемент от националната сигурност на всяка страна, казва д-р Мими Виткова
69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

Средната сума на човек е била 1495 лв., което поставя сериозни финансови бариери пред достъпа до адекватна здравна помощ, показва изследване на "Индекс на болниците"

17858 операции в неврохирургията

17858 операции в неврохирургията

Въпреки че 115 болници са осъществявали някаква дейност в тази област, тя остава концентрирана в 15 центъра в страната

Ръст в ортопедичните операции

Ръст в ортопедичните операции

През миналата година те са били над 74 хиляди, с което почти догонват нивата отпреди пандемията

На демографията пречи политическата конюнктура

На демографията пречи политическата конюнктура

Ражданията в болниците през 2023 г. за първи път се оказаха под 50 000, показва анализът на „Индекс на болниците" върху данните на НЗОК. Защо се случва това, ще се промени ли негативната тенденция, попитахме доц. Спас Ташев.

Нов ръст на инвазивните кардиологии

Нов ръст на инвазивните кардиологии

Реална дейност през миналата година са започнали отделения в Бургас, Сливен, София и Търговище, показват данните за здравната каса

Ражданията у нас паднаха под 50 000

Ражданията у нас паднаха под 50 000

През 2023 г. те са намалели с 2 062 в сравнение с предходната, показват данните на здравната каса
1 2 3 4 5 ... 13 »
открийте болница
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ