актуализация

Лечебните заведения индексираха цените

21-03-2024 06:26
Стойностите, които покрива здравната каса, въпреки увеличението им през тази година, отново са под пазарнитеЛечебните заведения индексираха цените
Clinica.bg

press@clinica.bg

Лечебните заведения индексираха цените си и за тази година. Въпреки увеличението на стойностите, които здравната каса заплаща за прегледите и изследванията, те отново са под пазарните, показва бегло сравнение с новите официализирани ценоразписи на частни и държавни лечебни заведения.

Традиционно касата вдига цените и в болничната, и в извънболничната помощ, като през последните години акцентът е във втората сфера, така че да се измести тежестта на диагностично-лечебния процес там, както трябва и да бъде в една цивилизована държава. За съжаление въпреки значителното увеличение на бюджета, особено за извънболнична помощ, и на стойностите на дейностите там – с над 20-процента, резултатите показват, че ножицата с пазарните цени често остава голяма.


Прегледите


През тази година касата увеличи цената, която плаща за първичен преглед при специалист на 46 лв. за възрастен и 48 лв. за деца, а за вторичен – съответно на 18 лв. и 19 лв. Цените за преглед при специалистите в различни лечебни заведения обаче са по-високи. Най-ниските стойности за цена на първичен преглед започва от 50-60 лв. Когато прегледът се осъществява от хабилитиран специалист – професор или доцент, както често се случва в градовете с медицински университети, цената вече е от порядъка на 100 - 150 лв. Последващите консултации са по-евтини от порядъка на 30-70 лв.


Някои дейности


Разлика има и в цените на различни диагностични дейности. За диагностична и терапевтична биопсия НЗОК плаща 200 лв., а за биопсия на простатната жлеза под ехографски контрол с избор на лекар в столична болница например се искат 250 лв. Ако е с избор на екип пък, цената става 855 лв. За ехокардиография касата дава 25 лв., а лечебно заведение иска 70 лв. За поставяне на холтер (24 часа) отново има разлика - 17 лв. плаща касата, а лечебните заведения искат повече - например 60 лв. За фетална морфолофия касата дава 60 лв., а цената в специализирана столична болница за фетална морфология с ултразвук е 200 лв. При ехография на млечна жлеза например разликата е два пъти – касата дава 25 лв., а на частно е поне 50 лв.


Битови условия


Вероятно потребителската такса е една от малкото, за които няма спор между официалната тарифа на касата и тази на болниците – тя остава 5.80 на ден. Останалите услуги, които въвеждат лечебните заведения са по тяхно усмотрение. През т.г. за самостоятелна стая за денонощие тарифата варира от 100 лв. до над 270 лв. Някои имат и специална такса за престой в определени отделения като АГ – 200 лв. Болниците въвеждат и диферецирани такси за изцяло платен болничен престой на ден - за лечение в терапевтично отделение цената например е 150 лв., а в хирургично отделение - 200 лв.


Медицински грижи


Успоредно със задълбочаването на кадровия дефицит, се увеличават и налозите за медицински грижи в болница. Освен традиционните такси за избор на лекар и екип от 200-300 до 900 лв. по КП, вече има и по амбулаторни процедури. При Апр таксите са по-малки – 100 лв.

Също така някои лечебни заведения въвеждат и допълнително медицинско обслужване по платен от касата престой по КП. Така например за терапевтични отделения като Ревматология и Ендокринология той е 80 лв., а за хирургичните и интензивни сектори, като Неврология, Хирургия, Съдова хирургия, Урология, УНГ, Кардиология, Гастроентерология, Ортопедия, АГО Неврохирургия, ЛЧХ, на места се искат по 120 лв. Подобна такса за допълнително медицинско обслужване има и по амбулаторна процедура – 30 лв. За самостоятелен сестрински пост таксата например е 28 лв. на час, а за санитарен пост за час- 15 лв. В някои болници се предлага и лечебен масаж, като цената за 25 минути е 75 лв., а за 50 минути – 120 лв.


За деца


От подобни екстри не са пощадени и малките пациенти. За придружител на деца над 7 години на ден в някои болници искат по 60 лв., а като доплащане за престой в отделение по Педиатрия - 80 лв. В други лечебни заведения пък има пакетни услуги "детски профил" – например по 300 лв. броя.


Други услуги


В ценоразписите на болниците продължават да се искат и пари за документи – 15 лв. струва ваденето на дубликат, за експертно становище от онкологичен комитет за пациент от друга болниа се искат 100 лв., а за ЛКК – 22 лв. Цената на епикриза е 20 лв., а за медицинско – 11 лв., за разчитане на рентгенова снимка или копие - 20 лв. Доста по-висока е цената за копие на ИЗ – 150 лв.

Има и иновативни услуги като домашно посещение за преглед или манипулация - 15 лв. в рамките на град от провинцията, а извън него – „15лв. + по 2 лв. за изминат км.".

Изготвяне на експертно решение за ТЕЛК е остойностено на 50 лв., а НЗОК плаща по 17 лв. Сред другите платени услуги на болниците остава транспорта - в рамките на града той може да се достави и за 25 лв., а извън него таксата е на км. – от 1.20 лв. нагоре. За съжаление и тази година няма ограничение в доплащането за медицински изделия, а цените там обикновено са от порядъка на няколко стотин до няколко хиляди, като най-високи са в области като ортопедията, неврохирургията и кардиохирургията. 


Освободиха шефа на Лозенец

Освободиха шефа на Лозенец

Причината са тежки нарушения, установени в одита на лечебното заведение, на мястото на д-р Христо Стоянов като временно изпълняващ длъжността директор е назначена д-р Олга Мицова - Масларова, съобщиха от МЗ
70% ножица при разходите за КП по области

70% ножица при разходите за КП по области

Толкова е разликата при тях в болниците в Смолян, където са най-ниски и в тези в София, където са най-високи, показват данните на Института по пазарна икономика
Обжалват задължителните ТЕЛК-комисии

Обжалват задължителните ТЕЛК-комисии

Общинските болници планират да оспорят в съда изискването, според което трябва да разкрият териториални експертни лекарски комисии, защото на практика то не може да бъде изпълнено, обясни д-р Неделчо Тотев
Зависимостта е болест, но обществото не го осъзнава

Зависимостта е болест, но обществото не го осъзнава

Алкохолът и наркотиците „доставят" лесно щастие, чувство на обич и силни емоции, казва Светлана Йорданова
Нов тайминг за Детската болница

Нов тайминг за Детската болница

До два месеца трябва да е готов плана за капацитета, чието създаване е следваща стъпка за изграждането й
НЗОК плаща за още 460 легла

НЗОК плаща за още 460 легла

Ръстът е спрямо октомври 2023 г., а средната използваемост на базата в болниците продължава да е нездравословно ниска - под 50%, показват актуалните данни
Живеем средно до 73.5 години

Живеем средно до 73.5 години

Продължителността се е увеличила спрямо 2020 г. и е намаляла спрямо 2013 г., показват данните на НСИ
Тази седмица бе направена първата детска операция на сърце за май

Тази седмица бе направена първата детска операция на сърце за май

В клиниката липсват 8 сестри, има нещо, което не ги мотивира да са там и ние искаме тази причина да бъде изчистена, казва Цветослав Найденов

Половината заповеди за лечение в чужбина са за лекарства

Половината заповеди за лечение в чужбина са за лекарства

Над 77 млн. е дала здравната каса миналата година, близо 97% от тях са отишли за медикаменти и медицински изделия, същото е и през тази

Две болници с диамантена награда за инсулти

Две болници с диамантена награда за инсулти

Те се връчват от Европейското организация по инсулт за извършване на висок брой тромболизи
1 2 3 4 5 ... 553 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ