Европа

И България ще се бори за ЕМА

01-08-2017 10:33
Министерски съвет взе решение в дванайсет без петИ България ще се бори за ЕМА
Clinica.bg

press@clinica.bg
България ще се включи в надпреварата за нов домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Релокацията се налага заради Брекзит и излизането на Англия от ЕС. Кандидатурата на държавата ни бе подадена вчера в последния възможен момент.
„Решението ни отразява ангажимента на България към общите европейски ценности и основополагащи принципи, както и волята на нашата страна да продължи да допринася конструктивно за утвърждаването на целите на европейските политики, включително в областта на общественото здраве", се посочва в официално писмо на министър-председателя Бойко Борисов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В него се изтъкват и предимствата на българската столица като локация за ЕМА.


Локацията, която държавата ни предлага за европейската агенция

е високотехнологичната среда в София Тех Парк. Според премиера България има утвърдени традиции и добре известна експертиза във фармацевтичния и медицинския сектор, както и в областта на медицинското образование. 

«Твърдият ангажимент на държавата ни да насърчава изследванията и иновациите в тези области представлява още един солиден аргумент за преместването на ЕМА в София. Икономически привлекателните услуги в образованието, здравните грижи и условията за живот ще осигурят безпрепятствена и ефективна във финансово отношение релокация на аганцията", посочва в писмото си Бойко Борисов. Според него предстоящото решение за релокация трябва да отчете заключенията на Европейския съвет от 2003 г. и 2008 г., които казват, че е нужен географски баланс при разпределянето на агенциите на ЕС.

„Вярвам, че зачитането на този ангажимент ще укрепи справедливостта на процеса на вземане на решение и неговия резултат. В допълнение, това решение ще засили положителния образ на ЕС като Съюз на справедливостта, солидарността и ангажимента към истинската кохезия", изтъква още Борисов.

ЕС трябва да вземе решение за преместването на агенцията през ноември 

Първото пресяване се прави от ЕК, а окончателното решение е на Съвета на министрите. Вероятността да бъде одобрена нашата държава за домакин е нищожна, тъй като най-малко нямаме подходящата социална инфраструктура, за да станем домакин на тази институция. Както вече clinica.bg писа сред останалите кандидати са Португалия, Австрия, Холандия, Швеция, Дания, Италия, Франция, Германия, Гърция, Хърватска, Испания. За да бъдем избрани за домакин пред тях, трябва да гарантираме подходящи условия за живот на служителите на агенцията, както и на децата им. Също така възможност да посрещаме многобройните гости на ЕМА. Според правителството това няма да бъде проблем.

Сградата на бъдещата централа на ЕМА в момента е на етап планиране. Тя ще бъде готова не по-късно от първи януари 2019 г. Цялостната застроена площ на централата ще надвишава 30 000 квадратни метра. Сградата е на по-малко от 10 минути от летище София. То обслужва 83 международни дестинации и е в състояние да покрие пътническите изисквания на европейските експерти, които ще участват в научните комитети на ЕАЛ и в 34-те работни органи на консултативните групи, смятат от Министерски съвет (МС).

Според сметките на правитрелството столицата разполага с 12 000 хотелски стаи

от различни категории, 5000 от които се намират на по-малко от 4 км от локацията на агенцията, които ще покрият нуждите на гостите. Децата на 890-те служители на ЕМА пък ще имат право на безплатен достъп до училищно образование в държавните и общински училища. Освен това София разполага с мрежа от международни училища с утвърдени отлични стандарти, както и с 22 университета, допълват от МС. Що се отнася до пазара на труда, социалната сигурност и медицинските грижи България предлага достъп до превантивно здравеопазване и промоционални програми за служителите на ЕМА, техните деца и съпрузи в добре развитата мрежа от 59 здрави заведения за активно лечение в София, смятат още властите.


И аптекарите притеснени от Брекзит

И аптекарите притеснени от Брекзит

Напускането на Англия без споразумение ще задълбочи липсата на лекарства, сигнализират от Асоциацията на болничните фармацевти в ЕС

МТСП разяснява правата на българите след Брекзит

МТСП разяснява правата на българите след Брекзит

Информационната кампания ще бъде в три последователни дни, обявиха от ресорното ведомство
Готвим се за Брекзит без сделка

Готвим се за Брекзит без сделка

Консултират бизнеса и българите на Острова за последниците след излизане на Великобритания от ЕС
Фармата победи и „хляба

Фармата победи и „хляба"

При Брекзит без сделка лекарствата ще са с предимство пред храната

Брекзит без сделка застраши и пациентите

Брекзит без сделка застраши и пациентите

От Европейската асоциация на иновативните компании настояват за специални мерки, които да гарантират доставките на лекарства

България подкрепя Брекзит

България подкрепя Брекзит

Излизането на Англия от ЕС ще има огромно влияние в здравната сфера, смятат експертите
EMA с нов сайт

EMA с нов сайт

Заради Брекзита достъпът само до 39 лекарства остават под въпрос
ЕМА губи 30% кадри заради Брекзит

ЕМА губи 30% кадри заради Брекзит

От 1 октомври агенцията започва следващата фаза по преместването си в Амстердам

Милиарди за здраве след Brexit

Милиарди за здраве след Brexit

Щом спрем да плащаме вноската си в ЕС, ще имаме повече пари за приоритетни области, твърди британският премиер Тереза Мей
Лидерите в ЕС обсъждат Брекзит

Лидерите в ЕС обсъждат Брекзит

Напускането на Англия ще има огромно влияние в здравната сфера, смятат експертите

1 2 3 4 5 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ