иновации

FDA одобри лекарство за NASH

18-03-2024 14:27
То е първото за често срещаното чернодробно възпаление неалкохолен стеатохепатит, клиничните проучвания продължават заради липса на определена информацияFDA одобри лекарство за NASH
Clinica.bg

press@clinica.bg
Американската администрация по храните и лекарствата одобри първото лекарство за често срещана форма на чернодробно възпаление. То се нарича неалкохолен стеатохепатит или NASH, съобщи CNN.
Заболяването е известно и като метаболитен стеатохепатит. Той е свързан с метаболитва метаболитна дисфункция (MASH) и се случва, когато органът се възпали в резултат на натрупани много мастни клетки в него.

Това, от своя страна,

води до възпаление. Състоянието се свързва пряко със затлъстяването, диабет тип 2, други метаболитни състояния и хипертония. Приема се, че в САЩ от него са засегнати между 6 и 8 млн. души, посочват от агенцията. То може да доведе до усложнения, като цироза, чернодробна недостатъчност и рак на черния дроб. Досега за него нямаше медикамент.

Лечението беше прилагане

на режими за намаляване на телесното тегло чрез промени в начина на живот, контрол на кръвната захар, придържане към здравословни диети и физически упражнения. Новото лекарство се нарича resmetirom и е на фирмата Madrigal Pharmaceuticals. То ще се предлага под марката Rezdiffra и ще получи обозначението на FDA да пробивна терапия през месец април. Това, от своя страна, ще ускори разработването и прегледа върху него, както се процедира при препарати, насочени за лечение на сериозни състояния. 

Налага се да бъдат събрани

и клинични доказателства за значително подобряване в сравнение с другите налични терапии. На практика лекарството активира рецептор на тиреоиден хормон в черния дроб. Така се подпомага намаляването на натрупването на мазнини. То се приема орално всеки ден и е одобрено за хора с NASH в умерена до напреднала фиброза. Препоръката е да се използва заедно с упражнения и здравословна диета.

 

Резултатите от изпитванията 

 

през февруари сочат, че над 25% от участниците, които са приемали 80 млг ресметиром, са постигнали намаляване на заболяването без влошаване на фиброзата, както и почти 30% от тези, приемащи 100 mg, и по-малко от 10% от участниците, които са получили плацебо. Лекарството също помогна за понижаване на нивата на лошия холестерол (LDL) и нивата на чернодробните ензими. Все още обаче не е ясно колко продължително пациентите ще трябва да го приемат. За това са нужни още проучвания. 

 

Засега повечето от нежеланите

 

реакции са леки или умерени, като диарияга и гаденето са най-чести. Rezdiffra може да има "потенциално значими" взаимодействия с някои други лекарства, най-вече със статини за понижаване на холестерола, отбелязва FDA. Препаратът получи ускорено одобрение, но след него фирмата трябва да завърши проучване, за да провери клиничната му полза.

 

„Вярвам, че този крайъгълен 

 

камък ще донесе нова енергия и импул, като ускори усилията ни за подобряване на познанията ни за заболявания, изграждане на начини за грижа и разширяване на инвестициите в изследванията на NASH", казва главният изпълнителен директор на Fatty Liver Foundation в съобщение на Madrigal в четвъртък. Оттам съобщават още, че е създадена програма, по която от идния месец ще бъде даден достъп до лекарството на хора, които нямат здравни застраховки.


СЗО зове за забрана на е-цигари с аромати

СЗО зове за забрана на е-цигари с аромати

Правителствата да защитят младите от употребата на тютюн и други никотинови изделия, като спрат или строго регулират тези продукти, апелират от Светованата здравна организация
Отпускат парите за ваксини срещу коклюш

Отпускат парите за ваксини срещу коклюш

Решението, с което Министерският съвет одобри 1 млн. лв. за имунизации на бременни и диагностика, вече е обнародвано в Държавен вестник
 Случаите на морбили в Европа нарастват

Случаите на морбили в Европа нарастват

Те излагат на риск милиони деца, 56 634 са те за първите три месеца на годината, 4 са смъртните, съобщават от СЗО и УНИЦЕФ
К-19 спря напредъка в продължителността на живота

К-19 спря напредъка в продължителността на живота

Между 2019 г. и 2021 г. в световен мащаб тя е спаднала с 1.8 години до 71.4 години, показва доклад на СЗО за 2024 г.
Започва 77-та  Световна здравна асамблея

Започва 77-та Световна здравна асамблея

Темата й е „Всичко за здраве, здраве за всички", ще се проведе от 27 май до 1 юни, съобщиха от СЗО
Док Интернешънъл не се занимава с търговия на лекарства

Док Интернешънъл не се занимава с търговия на лекарства

Съобщението на фирмата е във връзка с неверни твърдения на турския сайт Turkomeds.com
България трета в ЕС по най-ниски разходи за профилактика

България трета в ЕС по най-ниски разходи за профилактика

Те са в размер на 28.7 евро на жител, преди нас са Полша с 20.6 евро и Словакия с 23 евро, показват данните на Евростат за 2021 г.
Марихуаната изпреварва алкохола в САЩ

Марихуаната изпреварва алкохола в САЩ

Ежедневната й употреба вече надминава пиенето, опиатната трева стана по-масова и е легализирана в почти половинатие щати
Бедните деца с по-висок риск от затлъстяване

Бедните деца с по-висок риск от затлъстяване

Тийнейджърите с ниски доходи са изправени пред по-голяма опасност от липса на активност и неправилно хранене, показва нов доклад на СЗО-Европа
1 млн. за ваксини и тестове за коклюш

1 млн. за ваксини и тестове за коклюш

Средствата са одобрени от кабинета и ще бъдат приведени по бюджета на здравното министерство
1 2 3 4 5 ... 311 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ