Коментар

Липсват важни лекарства в списъка

15-03-2024 07:00
В него трябва да се включват постоянно още позиции, това ще даде добър ефект върху системата на здравеопазване, казва доц. Борислав Ацев Липсват важни лекарства в списъка
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Над 200 лекарства от 52 вида (INN) ще се покриват на 100% от Националната здравноосигурителна каса от април. Решението за това е на Надзорния съвет на фонда. Промяната се отнася за 600 000 пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Улеснение ли е това за хората, какво още трябва да влезе в списъка, има ли опасност от прекомерна употреба на медикаменти. Това попитахме доц. Борислав Ацев. Той е кардиолог в УМБАЛ „Света Екатерина".
Пълната реимбурсация на лекарствата за сърдечно-съдови заболявания е една действително позитивна стъпка в полза на пациентите и на самата здравна система. Не ми е известно до каква степен в България е изследван въпросът за връзката на безплатните медикаменти и здравето на нацията.

Такива проучвания обаче се

правят много в развитите страни. Едно от тях, още от 2012 г. на Американското кардиологично общество доказа, че при реимбурсация на статините се намаляват, до голяма степен, посещенията при лекаря, спешните случаи са много по-малко, както и хоспитализациите. Съответно са намалели и разходите на пациентите за доплащане. Много е важно е, че има позитивен ефект за всички страни, тъй като нежеланите събития, като инфаркти и инсулти – състояния, водещи до инвалидност, са се стопили рязко. 

В този смисъл, стъпката на

Министерството на здравеопазването е изключително позитивна, но трябва да се развие. Необходимо е законодателството да стане по-стабилно. Факт е, че към този момент то не е. Достъпът на пациентите до иновативните препарати е доста ограничен и се бави. Трябва да се вземат мерки в тази посока, за да се намали смъртността от социалнозначимите сърдечносъдови заболявания. Такива са инфарктите и инсултите. В предлагания сега списък отсъстват много важни компоненти. Това са статините, които съдействат за намаляване смъртността от исхемична болест на сърцето, антикоагулантите, антиагрегантите и други.

Те са скъпи, но са много важни.

Във въпросния списък най-значимо е покритието на лекарствата за артериална хипертония. Ще имаме пълен набор за лечението й. Сега нашите пациенти, като видят скъпо лекарство, не се допитват до лекаря и не си го взимат, защото не могат да си го позволят. Ето защо, трябва да се върви и занапред в посока на 100-процентна реимбурсация. Би трябвало да бъдат включени и иновативните медикаменти. Важен въпрос е те да не изчезват от пазара. 

Трябва да се знае, че колкото

повече лекарства се включват, за да са безплатни за пациентите, толкова по-добре ще бъде и самата здравна система, тъй като ще се намалят разходите за хоспитализации. Колкото до прекомерната употребя, не мисля, че като станат повече позиции безплатни за хората, те ще започнат да приемат хапчета безпричинно. Тук става въпрос за медикаменти, които се изписват от лекари по специален ред. Никой не може да си ги вземе безплатно от аптеката и да ги пие, когато на него му се иска.

Решението на КС обслужи икономически интереси

Решението на КС обслужи икономически интереси

Преди дни КС отмени лимитите на болниците по здравна каса. Какво следва оттук нататък, има ли рискове пред фонда и пациентите и кои са те, попитахме адвокат Мария Петрова.

Има ли чадър над (избрани) болници

Има ли чадър над (избрани) болници

Или защо МЗ и ИАМН отказват да кажат какви са потребностите от създаването на нови лечебни заведения в страната и има ли кадри за всички

Протест на зелените пред парламента

Протест на зелените пред парламента

Природозащитниците са срещу подготвяните процедури за ОВОЗ, които ще разрешават строеж без оценка, при изтичане на срок
Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Заради липсата на сестри те бяха временно спрени, започват на непълен оборот от понеделник, съобщиха от НКБ

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Преработеният вариант се състои от малко над 50 страници общи насоки, той мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Той ще се проведе в Медицинския университет в града на 19-20 април, в понеделник отново там ще се състои форум за ваксините
Слонът в стаята е липсата на превенция

Слонът в стаята е липсата на превенция

Тази седмица Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) навърши 50 години. Малко или много са те, какво бе постигнато за половин век и какво предстои. Това попитахме проф. Иван Груев. Той е научен секретар на дружеството.

Невъзможното обръщане на пирамидата

Невъзможното обръщане на пирамидата

Клиничните и амбулаторните процедури не намалиха дела на болничното лечение, само го дублираха

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Депутатите гласуваха оставката на Станимир Михайлов, въпреки че той я оттегли

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

От нея се нуждаят деца с хематологични заболявания, сега тя струва 2000-4000 лв., малцина могат да си я позволят и това пречи на терапията, казват от болницата
1 2 3 4 5 ... 491 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ