Коментар

100% реимбурсация на лекарства за ССЗ е стъпка напред

14-03-2024 13:20
Тя трябва да бъде продължена, като се включат и статините за висок холестерол, казва д-р Стоян Стефанов100% реимбурсация на лекарства за ССЗ е стъпка напред
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Над 200 лекарства от 52 вида (INN) ще се покриват на 100% от Националната здравноосигурителна каса от април. Решението за това е на Надзорния съвет на фонда. Промяната се отнася за 600 000 пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Улеснение ли е това за хората, възможно ли е да доведе до прекомерна употреба. Това попитахме д-р Стоян Стефанов. Той е кардиолог в Медицинския център „Света Екатерина" към едноименната болница.
Реимбурсацията на 100% на лекарствата за сърдечно-съдовите заболявания е плюс и стъпка в правилната посока от страна на Министерството на здравеопазването. В множество европейски държави те са покрити изцяло фондовете.

У нас имаме най-висок процент

доплащаме в амбулаторното обслужване. Затова е необходимо да се работи повече по отношение на реимбурсирането, за да се постигне възможно най-малко доплащане от страна на хората. Това се налага с още по-голяма тежест, като имаме предвид какво е финансовото състояние на болните. Затова казвам, че направената стъпка за тях е голям плюс, но трябваше да бъде предприета отдавна.

 

Обикновено, сърдечно-съдовите

 

заболявания се лекуват не с едно и две хапчета, а с цяла шепа. Това поставя пациентите във финансово неизгодна ситуация. При парично затруднение те трябва да избират кой медикамент им е по-важен и от кой могат да се откажат. Естествено следват пропуски в терапията. В проекта на наредбата обаче не забелязвам промяна в броя на позициите. Оставам с впечатление, че остават в сила трите, на които и досега хората имаха право да получават по линия на касата. За мен, това е основният минус.

 

Следва да им се даде право на

 

по-голям брой медикаменти или ограничението въобще да бъде премахнато. Следващата промяна на МЗ трябва да бъде в тази посока. В списъка не присъстват статините, приемани при висок холестерол. На всички засегнати от сърдечно-съдови заболявания се налага да ги пият. Недоумявам защо те не фигурират в него. Към минусите се добавя и самата процедура за получаване на 100% реимбурсирани медикаменти, която е утежнена.

 

Пациентът най-напред трябва да 

 

отиде при своя личен лекар, за да получи направление за специалист. След това отива при кардиолог, за да му изпише медикаментите и се връща при своя лекар, за да бъде включено лекарството в рецептурната книжка. Накрая човекът отива в аптеката, за да си го получи. В повечето случаи, при 5-6 лева отстъпка, хората в много обикаляния и плащания за транспорт, губят повече пари.

 

Някои изказват опасения, че 

 

100-процентната реимбурсация ще доведе до прекомерна употреба на медикаменти. Не мисля обаче, че има такава опасност, тъй като, както вече описах, те се предоставят с рецепта и се преминава през двама лекари, за да бъдат изписани. Това е филтър срещу прекомерната употреба. Освен това, не виждам кой би злоупотребявал с лекарства, които са строго за сърдечно-съдови заболявания. 

 

Тук не става въпрос за такива

 

за диабетици, които се използват от някои за отслабване. Както вече казах, 100-процентната реимбурсация е стъпка в правилната посока, но има още много неща, които трябва да бъдат направени. Ефектът за пациента няма да е много голям, ако към трите позиции не се добавят още или въобще отпадне ограничението и не се облекчи процесът по изписването им.


Обновяват фарма ръководството по инфекциозни болести

Обновяват фарма ръководството по инфекциозни болести

Цели се да се допълни лекарствената терапия при състояния, причинени от цитомегаловирус, става ясно от проект за промени в Наредба на МЗ
Терапията за редки болести - безплатна и за големи

Терапията за редки болести - безплатна и за големи

Промените в Закона за здравето вече са обнародвани в Държавен вестник, но те не решават проблема на пациентите, които вече са навършили пълнолетие
Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Депутатите гласуваха оставката на Станимир Михайлов, въпреки че той я оттегли

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

От нея се нуждаят деца с хематологични заболявания, сега тя струва 2000-4000 лв., малцина могат да си я позволят и това пречи на терапията, казват от болницата
Питат медиците за ваксинациите срещу грип

Питат медиците за ваксинациите срещу грип

Започна анкета за нагласите на специалисти и студенти по темата, публикувана е на електронната страница на БЛС
МЗ поднови ветото на износ на инсулин

МЗ поднови ветото на износ на инсулин

Новата забрана важи месец, тя е за всички лекарства, които понижават кръвната захар и за антибиотиците за деца
Обновяват ръководството по неврология

Обновяват ръководството по неврология

Предлага се нов терапевтичен подход за пациенти с Паркинсон, в документа да има и раздел за разстройството на съня, предвижда проект за промени в Наредба на МЗ
Обсъдиха ОЗТ при медицинските изделия

Обсъдиха ОЗТ при медицинските изделия

Това стана по време на експертна среща, организирана от асоциацията "Медтех България"
Реформа ще има, когато НЗОК не успее да плати

Реформа ще има, когато НЗОК не успее да плати

Какви са резултатите от постоянната властова въртележка през последните години, защо политическите партии не слагат ред в сектора, какво да очакваме от новия министър, попитахме д-р Румяна Тодорова.

Действащият Механизъм носи същите пороци

Действащият Механизъм носи същите пороци

Решението на ВАС няма пряко действие спрямо него, но налага преосмисляне на начина, по който се прогнозират потребностите на пациентите от лекарствено лечение, казват от АRParM
1 2 3 4 5 ... 151 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ