Зад волана

От октомври тестват шофьорите и за дрога

31-07-2017 12:02
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
От октомври тестват шофьорите и за дрогаАкушерки и фелдшери също ще взимат кръвните проби за дрога и алкохол
Точно след два месеца пътните полицаи ще проверяват шофьорите дали са дрогирани. Те ще бъдат въоръжени не само с дрегери за алкохол, но и с бързи тестове, които ще „хващат" наркотици. Промените са записани в новата Наредба за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества, която вече е обнародвана в „Държавен вестник" и влиза в сила от 1 октомври.
На проверки ще подлежат не само шофьорите на коли, но също ватманите на трамваи и водачите на самоходни машини. В случай, че в кръвта им бъдат открити стойности над нормата, нарушителите не само ще получават специален талон за изследвания (на кръв и урина), но и ще бъдат придружавани от служителите на реда до конкретна болница или спешен център в страната, където да им бъдат направени тестовете. При допустими стойности, регистрирани с дрегер или бърз тест за наркотици, „заловените” ще трябва да се придвижат сами до съответната лаборатория. Изискването е това да се случи

до 45 мин. от установяването на нарушението,

ако тестовете трябва да се направят в същия град, и до 120 мин., ако трябва да се пътува до съседно населено място. В противен случай нарушителите ще подлежат на всички санкции, предвидени в Закона за движение по пътищата.

Кръвните изследвания за областите София, Кюстендил, Перник и Благоевград ще се правят в лабораториите на столичната болница „Св. Анна” и МБАЛ-София към Военномедицинска академия (ВМА). За областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали отговорна ще е МБАЛ-Пловдив, а за областите Варна, Добрич, Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Велико Търново и Русе съответно МБАЛ „Св. Анна” – Варна и МБАЛ-Варна при ВМА. По същия начин кръвните проби за жителите на областите Плевен, Видин, Враца, Ловеч, Габрово и Монтана ще се извършват в Центъра за спешна медицинска помощ в Плевен, а областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас ще бъдат обслужвани от Медицинския факултет към Тракийския университет в Стара Загора.

Що се отнася до тестовете за наркотици, те ще се изпращат в специализираните химико-технологични лаборатории към

 

МБАЛ-София и МБАЛ-Варна към ВМА,

 

лабораториите към ОДВМР или Научноизследователския институт по криминалистика при МВР. Пробите ще пътуват с хладилни чанти и транспорт, осигурен от съответната структура, поискала изследването (в случая органите на МВР) и трябва да бъдат доставени до съответното лечебно заведение в рамките на 1 до 5 дни.   

Разходите за всички тестове ще бъдат поети от структурите на МВР и няма да създава финансови затруднения на лечебните заведения, е записано още в наредбата. Промяната обаче влиза в сила от 1 януари 2018 г. и до края на тази на болниците и спешните центрове може да се наложи да се справят сами.

Съобразени са и


претенциите на спешните медици
,

 

които в средата на миналия месец разкритикуваха промените. Предвиденият в първоначалния вариант срок от 90 мин. за взимане на кръвна проба отново се увеличи на 2 часа, за да не бъдат принудени лекарите да тестват пияните шофьори с приоритет пред останалите пациенти, нуждаещи се от спешна помощ. Медицинските изследвания на употребилите наркотици и спиртни напитки ще се правят не само от лекар, каквато беше първоначалната идея, но също така от медицинска сестра, акушерка, фелдшер или медицински асистент, които ще се подписват под окончателните протоколи. Хора без документ за самоличност, които не са придружени от орган на реда, няма да бъдат изследвани, уточнява още наредбата.Заложници на 5G-печалбите

Заложници на 5G-печалбите

Въпреки че няма категорични данни за безопасността върху хората и околната среда, икономическият натиск за въвеждането на мрежата до края на 2020 г. е огромен

На колело за хората с психични заболявания

На колело за хората с психични заболявания

Д-р Калоян Георгиев ще кара 700 км., за да събуди обществото за проблемите им

Момиче оживя в погребалното бюро

Момиче оживя в погребалното бюро

20-годишна е обявена за мъртва, но отваря очи, преди да бъде балсамирана
Хората, на които всички ние сме длъжници

Хората, на които всички ние сме длъжници

И обществото, и държавата, не осигуряват и малко от нужното за достоен живот на най-уязвимите групи
Почитаме Голяма Богородица

Почитаме Голяма Богородица

Това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива в Царството Божие
Пак протести срещу закона за социалните услуги

Пак протести срещу закона за социалните услуги

Организират се факелни шествия в големите градове
Синдикати искат нов начин за изчисляване на нощния труд

Синдикати искат нов начин за изчисляване на нощния труд

Към 25 юни 2020 г. броят на регистрираните безработни в страната е 277 610 души
Протест в защита на българската природа

Протест в защита на българската природа

Той ще се проведе тази вечер в цялата страна, съобщиха от екологичните организации
Честваме Рождението на Св. Йоан Кръстител

Честваме Рождението на Св. Йоан Кръстител

Той е наричан още Предтеча, защото предрича идването на Господ Иисус Христос на земята
Социалното и Църквата с обща програма

Социалното и Църквата с обща програма

Тя се казва „Милосърдие и солидарност" и е на стойност 160 хил. лв.
1 2 3 4 5 ... 46 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли децата да носят маски на училище?

Септември 2020