Позиция

Трябва да се справим с метаболитните болести

31-07-2017 13:57
Иначе обричаме България на бъдеще без българи, казва д-р Георги Чалдъков
Снимка: МУ-Варна
Трябва да се справим с метаболитните болести
Clinica.bg

press@clinica.bg
Демографският проблем надвисва все по-тревожно над страната ни. Дали ключът към него е само в повишаването на раждаемостта или се крие е в по-доброто здравословно състояние на българите, споделя д-р Георги Чалдъков. Той е член на Международната академия на сърдечносъдовите науки, председател на Българското дружество по клетъчна билогия и част от Катедрата по анатомия и клетъчна биология в Медицински университет, Варна.

Задължително е политиците да разберат, че „Опитимистична теория за нашия народ може да има обществено значение само доколкото е научна" – както пише Иван Хаджийски в „Бит и душевност на българския народ". Това, пренесено към демографската политика, означава създаването и изпълвяването на програми, базирани на съвременната предиктивна, превантивна, терапевтична и репродуктивна биомедицинска наука.


Българската демографска политика трябва да бъде

приоритетно и дългосрочно насочена към намаляване на смъртността, увеличаване на раждаемостта и повишаване на здравната култура от ранна детска възраст – вкъщи, детските градини, училищата, университетите.

Организирането и функционирането на Програма за национална предиктивна и превантивна медицина не може да се осъществява без политическа воля и знания за дългосрочни стратегии за преодоляване на медикосоциалните и икономически проблеми на сърдечнометаболитните болести - атеросклероза, хипертония, затлъстяване, захарен диабет тип 2, метаболитен синдром и техните усложнения – сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт, както и на други болести, водещи до демографска катастрофа в България.

Обсъжданията за справянето с проблема досега са също рационални - финансово стимулиране на семейната репродукция; привличане на българи, живеещи в други страни; завръщане на българи-емигранти. Но това, особено третото, е малко възможно засега.


Япония, която имаше много висока смъртност от мозъчни инсулти

през 1960-1970-те години, създаде Japan Stoke Prevention Center (в който работих през 1986-1987 г.) и други специализирани научни звена, осъществавянето на чиито дългосрочни научно-обосновани програми успя да реши този проблем – смъртността от мозъчни инсулти бе многократно намалена. Това наистина е национално постижение с огромен медикосоциален и икономически заряд. И пример за следване.от България.

Най-разпространените болести през последните 40-50 години в света са сърдечнометаболитните, които често, но неточно, са наричани сърдечносъдови. Те са мултифакторни болести, предизвикани са от действието на много рискови фактори. Едни от тях са свръхконсумация на мазнини и сол (натриев хлорид), тютюнопушене, занемарена физическа активност, ниска здравна култура - така те ни отмъщават с инсулти, инфаркти и злокачествени тумори.


По даннни на Световната здравна организация сме на първите места

в света по смъртност от мозъчни инсулти, миокардни инфаркти и злокачествени тумори. По данни на Националния статистически институт от тези и други болести през 2016 г. са умрели 107 580 българи – един голям български град. От тях около 72 000 – от инсулти и инфаркти, около 19 000 – от злокачествени тумори. През същата година обаче са родени значително по-малко деца – 64 984. И предизвиканият спад на населението в България е 42 596 годишно от общо 7 милиона и 101 859 български граждани към 31 декември 2016 г. Като разделим 107 580 на 365, се получава 294, толкова много хора умират всеки ден в България! А се раждат само 178 деца дневно.


Така в България продължава трагедията 

Това е най-тревожното национално явление, на което депутати, правителство и президент, заедно с лекари, учени и учители, трябва приоритетно и дългосрочно да противодействат, за да преодолеем демографската катастрофа, в която Дамоклевият меч пада предимно над главите на българите – етносът, който дава името на страната. Другото е „България без българи" – най-тъжният български фолклор!

Обаче, кои научни звена в Софийския университет „Св. Климент Охридски" и Българската академия на науките, дори в медицинските университети могат да решават тези сложни, мултифакторни проблеми, когато в тях - парадоксално за страна с такава висока смъртност - няма активно, целенасочено и дългсрочно действащи научни институти по превенция на сърдечнометаболитните и туморни болести!? И всичко това „в лицето" на повече от тревожната статистика - при население малко над 7 милиона, около 90 хиляди българи умират годишно от тези болести!

От статия, озаглавена „F as Fat. How Obesity Threatens America′s Future", научаваме, че броят на затлъстелите американци е също значително увеличен.

Около 30 процента от децата са затлъстели или с наднормено тегло,

най-засегнати са децата от бедни и необразовани семейства, съотвено с ниски доходи семейства - предимно от испански, азиатски, афроамерикански и индиански генотип. Тревогата се увеличава, защото през следващите 20-30 година САЩ е прогнозирано, подобно на България, да бъдат minority majority nation (нация, в която малцинствата са мнозинство).

Затова сенатори и журналисти в САЩ все по-често обсъждат : "These are fat times in politics", "The politics of fat", "Fat tax", "Is Al Gore too fat?". В България не сме чули някой да е запитал „Как затлъстяването застрашава бъдещето на България?". Българските политиците се вълнуват повече от F as F-16, F as F-35, отколкото от F as Fat. В България има адипобиология (наука за мастната тъкан и болести, свързани с нея), но няма адипополитика и адипоикономика – има дебели политици, които не обръщат внимание на дебелите и с диабет и хипертония деца, нито на възрастните, умиращи от инсулти и инфаркти. Нито на лекарите и учените, работещи в областта на сърдечнометаболитните и онкологични болести. И за съжаление е така още от комунистическо време, когато се говореше, но нищо не се правеше.


Как да видим здравното си досие

Как да видим здравното си досие

В него може да се влезе с електронен подпис, ПИК на НАП или с уникален код за достъп, припомнят от НЗОК
Парламентът ще е с 25 комисии

Парламентът ще е с 25 комисии

Една от тях ще е здравната, независимите депутати няма да могат да сформират свои парламентарни групи
БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

Той бе обещан вчера, днес е депозиран, подкрепен е и от независимия депутат Калоян Методиев

България е първенец по легла в ЕС

България е първенец по легла в ЕС

За втора поредна година страната ни изпреварва дори Германия с феноменалната бройка от 823 на 100 000 души, в същото време половината седят празни
ББР с кредити за публични болници

ББР с кредити за публични болници

Условията са различни в зависимост вида на искането и състоянието на лечебното заведение
Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Както вече clinica писа, на мястото на д-р Владимир Даскалов застъпва д-р Димитър Димитров
Нужен е по-строг контрол на райския газ

Нужен е по-строг контрол на райския газ

От МЗ предлагат той да влезе в списък с опасни вещества, а от МВР - с наркотичните, за да се контролира по-ефективно
НЗОК ще обжалва определението за лимитите

НЗОК ще обжалва определението за лимитите

Това съобщиха от здравния фонд днес, не е ясно обаче какво ще реши ВАС
Първо анализ на болниците - после пари

Първо анализ на болниците - после пари

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници, попитахме Илиян Венков, управител на МБАЛ – Свищов.
Искаме промяна на здравната система

Искаме промяна на здравната система

Броят на медицинските сестри е критично нисък, а от него зависи безопасността на пациента и смъртността в болниците, казва Милка Василева
1 2 3 4 5 ... 514 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ