Здравеопазване

МЗ: Няма да платим за „отпечатъците

28-07-2017 15:14
Клиниките ще се конкурират за спешността и неосигурените пациентиМЗ: Няма да платим за „отпечатъците
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Държавата няма да осребри парите, които лечебните заведения в страната дадоха за закупуването на електронните четци за пръстова автентификация. Това обяви министърът на здравеопазването генерал проф. Николай Петров в отговор на питане по време на петъчния парламентарен контрол. Системата на т. нар. пръстови отпечатъци вече не се прилага в болниците, тай като беше отменена от Върховния административен съд (ВАС), и закупените устройства вече събират прах по складове и мазета.

За внедряването на системата и осигуряването на четците са похарчени близо 1 млн. лв., информира здравният министър. Разходите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по изграждането на системата са 480 000 лв., а тези на болниците – още близо 365 000 лева. „Министерството на здравеопазването не може да си позволи такъв разход, защото той е незаконосъобразен", заяви проф. Петров. Но сподели, че за проблема трябва да се търси решение, тъй катоот една страна болниците са били принудени да загупят четците, а от друга страна те са били отменени.

По думите му до момента няма заведени дела от лечебни заведения заради отпадането на системата за пръстова автентификация, но има постъпили писма от болнични мениджъри, които се интересуват кой ще им заплати направените разходи.

Болниците не са заплашени от фалити,


тъй като месечният поток от средства към тях вече е увеличен с близо 6 млн. лв., напомни още здравният министър. Парите бяха осигурени след подписания анекс към Националния рамков договор, който промени формулата за заплащане на медицинските дейности от НЗОК. Според нея месечните бюджети на болниците се изчисляват, като се ползва относителният дял на всяко лечебно заведение в общата финансова рамка за страната за период от 14 месеца назад (от началото на 2016 г.) и се вземе предвид цялата им дейност – отчетена и заплатена, както и отчетена, но незаплатена (т. нар. надлимитна). Възможността лечебните заведения да превишават разходите си в рамките на 3% отпадна и на нейно място бяха въведени т. нар. индикативни стандарти за някои дейности - химиотерапия, раждания, интензивни грижи. Според тях при надвишаване на обема от дейност, тя ще бъде проверявана и чак след това фактурирана и заплащана, припомни проф. Петров.

Планира се занапред клиниките


да се състезават и за неосигурените пациенти,

защото пред държавата са равноправни партньори, отбеляза проф. Петров. Идеята е по този начин, без принуда, частните клиники да поемат част от най-разходоемките дейности на болниците в малките населени места и общини, за да се предотвратят фалити и закриване на държавни структури.

„Повярвайте ми, никой министър, независимо от коя политическа пария е той, не би искал някъде да ликвидира и да закрива държавни болници, за да работят други болници. Когато се касае за малки общини, както е в Нови пазар и Шумен, това е в някаква степен работещ вариант, защото болницата е закрита, създаден е филиал, има малък стационар, има достъп до лекарска и спешна помощ. Обаче когато се касае за големи общини, като Ловеч, там проблемите са тежки и трудно разрешими", коментира здравният министър.

С тези думи проф. Петров призова всички народни представители да работят заедно за разрешаване на финансовите и организационни проблеми на малките и големи държавни болници в страната.


Решението на КС обслужи икономически интереси

Решението на КС обслужи икономически интереси

Преди дни КС отмени лимитите на болниците по здравна каса. Какво следва оттук нататък, има ли рискове пред фонда и пациентите и кои са те, попитахме адвокат Мария Петрова.

Има ли чадър над (избрани) болници

Има ли чадър над (избрани) болници

Или защо МЗ и ИАМН отказват да кажат какви са потребностите от създаването на нови лечебни заведения в страната и има ли кадри за всички

Протест на зелените пред парламента

Протест на зелените пред парламента

Природозащитниците са срещу подготвяните процедури за ОВОЗ, които ще разрешават строеж без оценка, при изтичане на срок
Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Заради липсата на сестри те бяха временно спрени, започват на непълен оборот от понеделник, съобщиха от НКБ

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Преработеният вариант се състои от малко над 50 страници общи насоки, той мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Той ще се проведе в Медицинския университет в града на 19-20 април, в понеделник отново там ще се състои форум за ваксините
Слонът в стаята е липсата на превенция

Слонът в стаята е липсата на превенция

Тази седмица Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) навърши 50 години. Малко или много са те, какво бе постигнато за половин век и какво предстои. Това попитахме проф. Иван Груев. Той е научен секретар на дружеството.

Невъзможното обръщане на пирамидата

Невъзможното обръщане на пирамидата

Клиничните и амбулаторните процедури не намалиха дела на болничното лечение, само го дублираха

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Депутатите гласуваха оставката на Станимир Михайлов, въпреки че той я оттегли

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

От нея се нуждаят деца с хематологични заболявания, сега тя струва 2000-4000 лв., малцина могат да си я позволят и това пречи на терапията, казват от болницата
1 2 3 4 5 ... 495 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ