Вот

Избраха новия шеф на касата

28-07-2017 10:15
Проф. Камен Плочев оглави здравния фонд с подкрепата на всички партииИзбраха новия шеф на касата
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
С 205 гласа „за" от 206 проф. Камен Плочев бе избран за управител на здравната каса. Зад него застанаха всички парламентарно представени партии. Ще следим за доверието, което дадохме в аванс, предупреди обаче д-р Хасан Адемов от ДПС.

Благодаря за доверието, което ми гласувате, но първо искам да отговоря на въпросите, които ми отправихте, каза проф. Плочев от трибуната на Народното събрание.


„Никога не бих подписал нещо незаконно,

ако ми се окаже натиск – при един такъв конфликт ще си подам оставката без да има сътресения за системата", заяви той в отговор на единия от двата въпроса, които му отправи неговият колега и настоящ депутат от БСП д-р Славчо Велков.

„Питате ме още защо учен ще се занимава с финанси. Но всички познавате Исак Нютон, а той е отговарял за надзора и охраната на Кралската каса. Кралицата е възложила тази задача на него, защото тогавашните ковчежници търкали сребърните монети една в друга и така ощетявали бюджета на страната, Исак Нютон предложил те да станат с назъбени краища и решил проблема. Тоест, в учените има нещо нестандартно, което може да помогне за решаването на проблемите на здравната каса", заяви проф. Плочев. И допълни, че в съвсем скоро ще започна да търси подкрепа за справяне с недъзите на системата, които очертаха и самите депутати.


„Има много диспропорции в здравната каса,

онколекарствата се плащат и се изнасят в чужбина, с това трябва да се заеме прокуратурата. Не може и средствата за един пациент, които дава НЗОК да са в пъти по-малко за едни региони в сравнение с други", посочи част от проблемите доц. Георги Йорданов от БСП.

Решаването им обаче трябва да мине през подкрепата на всички партии категорични бяха колегите им от ДПС. „Трябва да търсим консенсус за справяне с тежките проблеми в този сектор, защото индивидуалните изпълнения се увенчаха с неуспех. Този пост е изключително неустойчив, защото управлението на здравеопазването е заразено от бацила на хроничното недофинансиране и липсата на доверие. Но вие сте опитен инфекционист, затова съм убеден, че ще се справите с този бацил", каза д-р Адемов. Според него трябва да се преразгледат правомощията на бъдещия управител на касата, защото сега те са много ограничени и не му дават възможност да носи цялата отговорност, която поема.


„Не се притеснявайте от цифрите - 3.3 млрд.,

разликата между семейния бюджет и този на клиниката ви е само в нулите, когато сте коректен и честен всичко ще е наред", окуражи проф. Плочев колегата му от ГЕРБ д-р Христо Грудев.

Подкрепа новият управител получи от парламентарната трибуна и в лицето на д-р Калин Поповски от „Обединени патриоти". „Групата ни ще подкрепи кандидатурата на проф. Плочев, довони сме от идеите му, които чухме в здравна комисия. Касата разполага с 500 лв. за един български гражданин на година, в Словения тази сума е 5000 лв. на един словенски гражданин. Самите ние разбираме колко е тежка задачата му, но имаме две желания – максимално спешно да убеди Надзорния съвет, че трябва да се платят онези 40 млн. лв. надлимитна дейност към болниците и да се увеличи контрола, за да не се източва системата", каза той.

„Поздравления за идеите ви за създаване на аналитично звено в касата, както и да ползвате

експерти, зависими само от касата, а не от лобисти,

както и за налагането на прогенерична политика. Кажете обаче истината - че касата генерира дефицит, защото другото не дава възможност да отстоявате решенията, които са нужни", подкрепи проф. Плочев и д-р Нигяр Джафер от ДПС. Тя допълни, че не очаква той да превърне касата във втори център на властта, както често се случваше досега. „Бъдете почтен и част от решенията, а не от проблемите. Ще подкрпеим кандидатурата ви", заяви тя.
Така след краткия и окуражителен дебат, проф. Плочев встъпи в длъжност с огромен кредит на доверие от всички парламентарни групи. Зад него е и самият здравен министът, който предложи кандидатурата му. Всичко това дава надежда за здравната система, дано тя се оправдае.


Предвиждаме три цени на клиничните пътеки

Предвиждаме три цени на клиничните пътеки

Искаме и болниците да пращат пациентите при специалист, не само общопрактикуващите лекари, казва новоизбраният директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев.
Проф. Плочев обяви война на лобизма

Проф. Плочев обяви война на лобизма

Прогенерична политика и спазване на правилата, обеща единственият кандидат за шеф на НЗОК
Документите на проф. Плочев „под конец“

Документите на проф. Плочев „под конец“

Изслушването на единствения кандидат за НЗОК ще е на 26 юли, гласуват го преди ваканцията
Плочев под лупата на депутатите

Плочев под лупата на депутатите

Здравната комисия проверява утре единствения кандидат за шеф на НЗОК
Инфекционистът с голямо сърце

Инфекционистът с голямо сърце

Проф. Камен Плочев има талант на DJ и дисертация за борба с биотероризма
Проф. Плочев е надпартийна номинация

Проф. Плочев е надпартийна номинация

Проф. Камен Плочев е номинацията за управител на здравната каса на водещата политическа сила у нас – ГЕРБ. Труден ли беше изборът му, какво очакват народните представители от него, ще се справи ли с отговорния пост, попитахме д-р Даниела Дариткова.

Камен Плочев е кандидатурата на ГЕРБ

Камен Плочев е кандидатурата на ГЕРБ

Властта търсила неизкушен човек, който да въведе ред в системата

Канят д-р Глинка Комитов на работа в МЗ

Канят д-р Глинка Комитов на работа в МЗ

Зам.-министрите Нейчева и Ненков влизат в Надзора на касата през август
Изпитват кандидатите за НЗОК 10 минути

Изпитват кандидатите за НЗОК 10 минути

Приемат новия управител с повече от половината гласове в парламента

Приемат под пара правила за шеф на НЗОК

Приемат под пара правила за шеф на НЗОК

Очаква се новият управител да стане ясен по-рано от 30-дневния законов срок

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ