преговори

Синдикатите с два проекта на КТД

05-03-2024 15:00
От КТ „Подкрепа" настояват за по-високо увеличение на минималните заплати в сравнение с КНСБСиндикатите с два проекта на КТД
Clinica.bg

press@clinica.bg

Синдикатите не се разбраха за новия колективен трудов договор (КТД) в здравеопазването. Два различни проекти внесоха от КНСБ и „Подкрепа" в МЗ. С тях се предвижда значителен ръст от над 20% на възнагражденията в сравнение със сега действащия договор. Работодателите в лицето на мениджърите на публичните болници обаче вече заявиха, че няма как да го постигнат. Какви суми ще се договорят накрая, ще стане ясно по време на преговорите , които започват в четвъртък.

Разликата между двата проекта на КНСБ и „Подкрепа" е около 5-6 процента, като по-високите минимални заплати предлагат от втория синдикат.


Така например за минимални прагове за

работещите в здравните и лечебните заведения, които финансира Министерството на здравеопазването, както и за кабинетите в училищата и детските градини от „Подкрепа" предлагат близо 30% ръст. Директорските заплати да скочат от 2300 лв. на 2990, а на началник отделение от 2100 на 2730. За лекар с две специалности от синдиката предлагат 2 665 от 2050 лв., а за сестра 2102 лв. от 1450 лв.


Традиционно най-високи в болниците са


заплатите в университетските. Така например за директор предлаганата стойност е 3250 от 2500 лв., а за началник на отделение - 3 000 лв. от 2300 лв. За лекар с две специалности се залага 2860 от 2200 лв., а за медик с една – 2730 от 2100 лв. За старша медицинска сестра прагът от 1550 лв. да стане 2247 лв., а за редова – 2175 от 1500 лв., искат още от „Подкрепа".


Още по-големи са минималните прагове


за работещите в Спешна помощ. За директор се предлагат 5 345 лв., а за началник на отделение – 4100 лв. За лекар с две специалности-3960 лв., а за една – 3840 лв. За професионалисти по здравни грижи – 2775 лв., а за шофьори - 1800 лв.


Предложенията на КНСБ са леко по-ниски


и по-различни. Съгласие пък от двата синдиката засега не могат да постигнат. „Ще подкрепим всяко предложение за увеличение на заплатите, което е по-различно от нашето стига в него да има логика. В това на КТ „Подкрепа" обаче логика няма. Няма логика медицинските сестри в спешна помощ да взимат повече от лекарите в болниците", коментира д-р Пламен Радославов зам.-председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването при КНСБ.


Още по-неясно е доколко новите прагове


ще срещнат подкрепа от страна на работодателските организации. Засега мениджърите на повечето общински и областни болници заявиха, че нямат средства за ново увеличение на праговете, а тепърва ще постигнат това от сегашното КТД.

От синдикатите обаче са на друго мнение.


„Заплатите са изпълними. Най-напред има увеличение на клиничните пътеки. Освен това, за болниците са предвидени и 60 млн. лв. субсидия там, където не се справят. Отделно общините също отпускат средства за общинските лечебни заведения", коментира Росица Пелешникова - председател на Медицинската федерация на КТ "Подкрепа". Тук на същото мнение е и колегата й от КНСБ.

„Заплатите, залегнали в проекта на КТД за 2024 г. са възможни. Повечето болници вече постигнаха тези в договора за миналата година или имат още малко време да ги постигнат, иначе следват санкции. Подчертавам – увеличението е напълно реално, като се има предвид увеличението на клиничните пътеки", смята д-р Радославов.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
651 бебета инвитро за първите 6 месеца

651 бебета инвитро за първите 6 месеца

Във фонда за асистирана репродукция 2754 двойки са подали заявления за финансиране, съобщиха от МЗ

Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

МЗ купува радионуклидни генератори

МЗ купува радионуклидни генератори

Те ще се използват за лечение на пациентите с онкологични заболявания извън здравното осигуряване

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

Д-р Красимир Петров остав аначело на болницата, представител на държавата в борда ще е д-р Валентин Власаков, а независим член Олга Томова – Куцарова
1 2 3 4 5 ... 568 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ