Рехабилитация

Чистят тялото с отрицателни йони

28-07-2017 09:29
Процедурата тонизира целия организъм, намалява стреса и напрежението, казва Симеон КостовЧистят тялото с отрицателни йони
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Съвременният начин на живот е източник на голямо количество токсини, които се натрупват в човешкото тяло. Една част от тях се „извеждат" навън чрез урината и потта, но с друга това не се случва и те остават в организма. Йонната детоксикация е вариант да предизвикаме отделянето на тези вредни вещества. Целта на този метод е да пречисти организма и от него да се отстранят колкото се може повече свободни радикали и токсини. Какво представлява този метод, обяснява Симеон Костов, главен рехабилитатор в медицински център „Медика – експерт", клон Нареченски бани.
При йонната водна терапия стъпалата на краката се потапят в съд с вода, като вътре е сложен и електрод, свързан със специален уред – детоксикатор, обяснава Костов. Другият извод на уреда се закача за ръката на пациента. Детоксикацията действа на базата на научното откритие на американските учени Peter Agre и Roderick MacKinnon относно водните и йонните канали в клетъчните мембрани, за което те са получили Нобелова награда за химия през 2003 г.

Във ваничката за детоксикация се добавя сол, за да се възбуди електропроводимостта на уреда. Причината да се потапят краката, а не ръцете, например, е че по стъпалата има най-голяма концентрация на пори спрямо останалата част от тялото – там са над 2000, обяснява Костов. Именно през тях „изтичат" токсините. Това се случва по следния начин. Чрез уреда водата се йонизира, а през порите на стъпалата в цялото тяло нахлуват отрицателно заредени йони. Тяхната задача е да „неутрализират" вредните вещества и да стимулират обменните процеси в организма. Като краен резултат започва засилено отделяне на токсините. Успоредно с това отрицателните йони действат и върху нервната система като увеличават активността на мозъка, активират кръвообращението, подпомагат заздравяването на рани и белези по кожата, снабдяват всички органи с повече кислород.

Всъщност, подобен ефект може да се усети във въздуха и веднага след силна буря, когато въздухът е чист и пълен с отрицателни йони, както и в близост до големи водопади или рано сутрин край морето.

Вследствие на йонната детоксикация във водата започват да се отделят малки частици, които предизвикват оцветяването й. В зависимост от това какъв е цветът, се определя и мястото, от където се изхвърлят най-вече отровите.

Когато водата се оцвети в жълто-оранжево, означава, че се изчистват най-много ставите и костите, а ако получи по-зеленикав оттенък – то се пречистват основно бъбреците, пикочния мехур и простата, обяснява Костов. При положение, че цветът на водата стане кафяв, това е предизвикано от отделянето на отровите, натрупани от пушенето на цигари и приема на лекарства. В случай че се стигне до образуването на бяла пяна, тогава пречистването е засегнало най-вече лимфната система. Изключително важно е да се отбележи, че това е динамичен процес, а самата детоксикация не може да бъде основа за поставянето на диагноза само на базата на цвета на водата.

Ефектът от процедурата се усеща най-силно след като тя приключи, защото и в следващите дни продължава засиленото отделяне на отровни вещества от организма, уточнява рехабилитаторът.

Процедурата тонизира целия организъм, като предизвиква чувството на спокойствие и съответно – намалява стреса и напрежението. Този метод е подходящ за хора с по-високо кръвно налягане, защото при него се сваля кръвното. А за онези, които имат по-ниски стойности, се препоръчва да приемат повече вода на малки глътки, докато трае цялата манипулация. Йонната детоксикация може да се използва и от хора, които прекаляват с пушенето и алкохола, както и от работохолици, които са загубили енергията, а тялото им няма необходимите сили да се възстанови от напрежението. Пречистването по този начин подпомага и по-бързото изхвърляне на токсините от тялото при хора, които работят в условията на прах, химикали, тежки метали. Подобна процедура действа отлично и върху кожата, като забавя процесите на стареене и я „избистря".

Йонната детоксикация продължава около 30 минути. Процедурите могат да се повтарят през ден, като максималното количество е до 15, обяснява Симеон Костов. Сесиите могат да се провеждат два пъти в годината.

Както всички подобни процедури, и йонната терапия не бива да се прилага при хора, които са употребили непосредствено преди това алкохол. По-строги ограничения се налагат, ако пациентите са на

животоподдържащи медикаменти, имат пейсмейкър или страдат от тежки психични заболявания, диабет, както и от онкологични заболявания. Тази детоксикация може да се прилага за деца над 8 години, но е строга забранена за бременни жени и такива, които кърмят.

Методът на йонното пречистване има както много привърженици, така и много критици. Според последните причина за оцветяването на водата е всъщност ръждясването на желязото в електрода. Заради полярността на мненията е важно да се подчертае, че детоксикаторът може действително да помогне за изхвърлянето на токсини от тялото, но не и да служи за поставянето на диагноза. Процедурата със сигурност не може да замени здравословния начин на живот, нито консултацията с лекар при необходимост.

 

Помага и фрешът от лимон


Изхвърлянето на токсини и вредни вещества от организма е в основата на това човек да бъде здрав и в добра кондиция. Пречистването може да се случва и в домашни условия и без значителни усилия. Един от най-важните фактори е добрият хранителен режим. Например е препоръчително да се приема повече пектин, какъвто има най-вече в ябълките. Силата на пектина е да се свързва с токсините в червата и стомаха и да помага за изхвърлянето им от организма. По подобен начин действа и прясно изцедения сок от лимон. Киселината, която съдържа цитрусовият плод, подпомага производството на храносмилателни сокове, както и целия процес на храносмилане. Това от своя страна помага за отделянето на вредните вещества, трупани в стомашно-чревния тракт. Много диетолози препоръчват сутрин на гладно да се приема чаша топла вода в комбинация със сок от един лимон сутрин. Тази комбинация предизвиква изпотяване, при което също се изхвърлят токсини от тялото, а в същото време действа и силно диуретично. Добре е в дневното меню на човек да присъстват повече зеленчуци и плодове, като с детоксикиращо действие са най-вече боровинките, броколи, спанак, зеле, джинджифил. И не на последно място – не бива да се забравя пречистващата сила на водата. Приемът и съответно отделянето на течности са в основата на пречистването на тялото.

Държавата е длъжник за балнеопрофилактиката

Държавата е длъжник за балнеопрофилактиката

Тази година ще се проведе Десетия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА-туризъм. Какви са ресурсите ни, достатъчно ли е финансирането на клинините пътеки, има ли кадрова криза в балнеолечението и рехабилитацията, попитахме д-р Сийка Кацарова.
Искат рехабилитация за кисти на Тарлов

Искат рехабилитация за кисти на Тарлов

След 7-годишна борба с рядката болест Моника Маринова отново ходи и иска да помогне на други българи в нейното положение

Не превръщайте болния в диктатор

Не превръщайте болния в диктатор

Какво обаче се случва, ако член на семейството научи, че страда от тежка болест? Как се променят отношенията, как да преодолеем трудните моменти, разговаряме със семейния терапевт Стоян Георгиев.

Алкохолът – начин на употреба

Алкохолът – начин на употреба

Колко от нас пият? И ... в какви количества? Какво означава диагнозата "алкохолна болест" и до какви увреди води, разказва д-р Георги Джупанов.

Масажът като афродизиак

Масажът като афродизиак

Свети Валентин почти чука на вратата ни и освен радостно нетърпение, ни носи и леко безпокойство – за това как да изненадаме любимия човек. Ако все още не сте намерили вярната идея, помислете над тази - любовен масаж. 

Ваната помага на сърцето и нервите

Ваната помага на сърцето и нервите

Да се отпуснеш сред морските вълни през лятото е не просто почивка, това може и да ни лекува. Как може водата да ни помага през цялата година, попитахме Симеон Костов.
Гимнастика пред телевизора

Гимнастика пред телевизора

Даже и да сте имали спортна програма за лятото, през есента и зимата става все по-трудно да я спазвате. Има начин да не се обезвижвате съвсем. Може да правите гимнастика в офиса и вкъщи, казва Диляна Костова.
Депресия след отпуска – нормално

Депресия след отпуска – нормално

Даже и добре да си поживее човек, отпуската все някога свършва. Какво да правим и как да се спасим от бездната на депресията след нея, попитахме проф. Захарина Савова.

Привличаме здравни туристи със СПА

Привличаме здравни туристи със СПА

Слагат в ред центровете за масажи и лечение с кал и минерална вода
Ездата прави чудеса при МС

Ездата прави чудеса при МС

Рехабилитацията и психологическата подкрепа са изключително важни при битката с множествената склероза. Как хиппотерапия, плуване, йога и пилатес помагат на болните с МС? Разкрива кинезитерапевтът Инна Иванова.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ