Портрет

Едно джипи от барикадата

04-04-2016 11:20


Едно джипи от барикадатаДа си подредим къщичката така, че да ни е уютна, казва д-р Емил Мушанов
Миналата седмица измина под егидата на протестите на общопрактикуващите лекари. Затова решихме да ви представим един от героите в бели престилки, които този път се бориха за здравето ни не в кабинетите си, а на улицата – д-р Емил Мушанов.

Той е роден на 29 март 1983 г. в София, но е отраснал във Видин, откъдето е семейството му. Завършил е езиковата гимназия в крайдунавския град, а след това през 2009 г. медицинския университет в Букурещ. После специлизира в Тракийския медицински университет в Стара Загора.

В момента работи като общопрактикуващ лекар във Видин и е хоноруван преподавател в медицинския факултет на Софийския университет.

Казва, че винаги е искал да стане лекар, за да продължи семейната традиция – израстнал е в такова семейство, родителите му също са лекари. „Никога не съм си представял, че бих могъл да работя нещо друго", признава години по-късно като вече защитил специалността „Общо медицина".

Убеден е, че това е най-хуманната наука, а дейността да помагаш на хората и да се грижиш за тяхното здраве, е най-благородната.

Избира да живее и работи в родния си град, където се заселва със своето семейство – съпругата, която е журналист, но в момента работи като представител на фармацефтична фирма и сина си – 9-годишният Владимир.

Заетостта му на два фронта – и в кабинета сред пациентите, и после в университета като преподавател, отнема повечето часове на деня му. Малкото свободно време той посвещава на семейството си.

Казва, че заради благородната кауза на дарителството преди време станал член на «Ротари клуб», а скоро го гласят да стане и секретар на районното представителство на организацията във Видин.

Тъй като заради работата си пътува често, е решил, че неговото хоби ще са пътешествията. Така всяка свободна минута използва, за да опознава родината и света. Няма предпочитания и еднакво харесва морето и планинаната, малките закътани селца и големите световни градове.

Към групата на хоби заниманията причислява и страстта си към футбола. Самоопределя се като фен на синия тим Левски.

Активно участва в протестите на колегите си общопрактикуващи лекари. Смята, че те са абсолютно основателни и са продуктувани от липсата на директен диалог с представителите на Министерството на здравеопазването, както и с останалите институтуции като НЗОК например при изготвянето на новия рамков договор. „След като нямаше дискусия, съответно този рамков договор роди някои неща, с които ние няма как да се съгласим", коментира той. И допълва, че става въпрос за наблюдението на болните, за профилактиката, за пръстовия идентификатор. Поради което смята, че е нормално лекарите да протестират, тъй като имат надежди и са сигурни, че това ще доведе до положителни промени. Първата е, че в последно време вече имат чуваемост с институциите. Участват във всички работни групи към МЗ, в преговори с НЗОК, но въпреки това не вземали под внимание техните предложения и мнения. По тази причина той смята, че проблемът не е при тях, общопрактикуващите доктори.

В отговор на думите на премиера Бойко Борисов, който заяви, че не разбира протестите на хората в бели престилки, д-р Мушанов казва, че смята посланията на протестиращите за точни, ясни и добре изговорени в публичното пространство. Декларацията на недоволните лекари пък била разпространена навсякъде. „И, ако премиретъ не е разбрал нашите послания, то това не е наш проблем", коментира д-р Мушанов.

Като огромен препъникамък в работата им той определя огромната бюрократщина, която им налагат да вършат. В системата на здравеопазването липсват ясни правила за работа, за това кой какви права и задължения има, какви отговорности носят служителите там. Когато няма ясни правила, никоя система не може да функционира добре.

Протестиращите доктори апелират към своя министър по-често да си говорят, за да могат съвместно да изгладят всички кривици в системата.

Честата смяна на министри в ресора пък показва политическата нестабилност в държавата, е убеден младият специалист. „Не смятам, че като се сменят непрекъснато здравни министри, ще се постигне някакъв положителен ефект", разсъждава на глас той. И допълва, че протестиращите лекари не са политически ангажирани.

Като много сложен той определя въпросът откъде в края на краищата трябва да започне реформата в здравеопазването. Но пък е убеден, че преди действията, трябва да се води конструктивен диалог между всички, които тези промени ще засегнат. За да се изгради дългосрочната визия и перспектива в здравеопазването.

Защото той е един от малцината ентусиасти и родолюбци, останал да работи и се развива в България. Обича страната си и вярва, че само трябва да си подредим къщичката така, че да ни е уютна.Когато лекарят стане пациент

Когато лекарят стане пациент

30-годишният специализант по хирургия д-р Момчил Манчев пребори коронавируса с дарена плазма и усилията на колегите си от УМБАЛ "Св. Анна"
Сърцето на майката е винаги с нейните деца

Сърцето на майката е винаги с нейните деца

Дора Пондалова брои часовете до смъртта на сина си, но съдбата им се усмихва - донор е намерен в последния момент
Да надхитриш онази с косата

Да надхитриш онази с косата

Д-р Митко Груев и д-р Михаил Михайлов от болницата в Добрич изтръгнаха от ръцете на смъртта две 60-годишни жени с КОВИД
По пътя към една Голгота

По пътя към една Голгота

Отец Георги Фотакиев от Варна е спасил близо 500 младежи от смъртоносната примка на дрогата
Герой по сърце

Герой по сърце

26-годишният лекар - д-р Стефан Черкезов, загива от раните си, след като спасява 47 души от горящ автобус
Шефът, който пръв отиде при КОВИД

Шефът, който пръв отиде при КОВИД

Новият директор на Александровска болница доц. Димитър Буланов е фин човек, който милее за пациентите, смятат колегите му
Рицарят на Червения кръст

Рицарят на Червения кръст

Когато помагаме, не делим хората, пред трудностите всички са равни, казва Христо Григоров
Медсестрата от барикадите

Медсестрата от барикадите

Мая Илиева отказа работа в чужбина, бори се за достоен труд тук
Майка Тереза от Монтана

Майка Тереза от Монтана

Патронажната сестра Даниела Томова обикаля 18 села, за да лекува най-бедните и да им вдъхва надежда

Скромният отговор на славата

Скромният отговор на славата

Няма как да не съм вярващ и да работя това, раждането е Божествено дело, казва д-р Иван Китов
1 2 3 4 5 ... 18 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Притеснявате ли се, че КОВИД скоро ще затвори училищата?

Септември 2020