План

Три здравни закона на дневен ред до юни

01-03-2024 16:31
Един от тях е проектът за промени в ЗЛЗ, където е заложена забраната за нови болници до актуализацията на НЗК, предвижда програмата на правителствотоТри здравни закона на дневен ред до юни
Clinica.bg

press@clinica.bg
Три проекта за промени в областта на здравеопазването са заложени до юни. Това става ясно от публикуваната законодателна програма на правителството за първата половина на 2024 г.
В графика за март са заложен изменения и допълнения в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Те вече бяха публикувани на сайта на МЗ - в тях се предвиждат аптеките д аправят промоция на здравето, лекарства да се продават в автомати извън аптеките и т.н. Също така изменения има и при извършването на оценка на здравните технологии и осигуряване.

През април са предвидени промени

в Закона за здравето. С тях трябва да се въведе най-накрая дълго обещавания профилактичен календар за удължаване на продължителността на живота, както и обособяване на фонд „Обществено здраве" за профилактика и превенция. С промените ще се цели и подобряване на ефективността на държавния здравен контрол. 

В програмата на правителството

са заложени и промените в Закона за лечебните заведения. Те също са качени отдавна за обществено обсъжцдане от МЗ и предвиждат въвеждане на забрана за създаване на болници до утвърждаване на нова национална здравна карта. Също така е заложено създаване на самостоятелна Изпълнителна агенция по трансплантация и отделяне на управлението на дейностите в тази област от ИАМН.

 

В оперативната програма са заложени

 

и някои вече приети постановления. С едно от тях бе променена Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, чрез която се задават критериите в приоритетните болници. С друго постановления бяха приети изменения в правилника за работа на органите на медицинска експертиза, чрез които се цели ускоряване на решенията на ТЕЛК. 

 

Промените предвиждат увеличаване 

 

на комисиите в страната, кадровото осигуряване на териториалните комисии и възможността НЕЛК да отмени и да върне на ТЕЛК експертното решение за ново разглеждане еднократно. Цели се и постигане на прозрачност и безпристрастност в процедурите, както и равномерно разпределение на случаите в страната – чрез преустановяване извършването на клинични прегледи от ТЕЛК и разпределение на заявленията-декларации чрез информационната база данни на случаен принцип за разглеждане от ТЕЛК на територията на цялата страна. Също така се очаква въвеждане на електронно съобщаване на решенията на ТЕЛК и НЕЛК на заинтересованите страни.


Трети случай на денга в страната

Трети случай на денга в страната

Инфекцията е внесена от чужбина, увеличават се инфектираните с Лаймска болест, съобщиха от НЦЗПБ
ВАС отмени и Механизма за лекарствата

ВАС отмени и Механизма за лекарствата

Според съда, правилото фирмите да връщат пари на касата, нарушава правата на собствеността и частната стопамска инициатива
Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Не е по силите ни да броим 6 000 лв. за батерията, която трябва да се смени на майка ми, която е с Паркинсон, казва Мария Кръстева
39 болници кандидатствали за онкоапаратура

39 болници кандидатствали за онкоапаратура

В момента се обработват исканията им, междувременно здравното министерство чака одобрение от ЕК на строук-центровете

Рокадата в Пирогов временно отменена

Рокадата в Пирогов временно отменена

До края на април начело на спешната болница остава д-р Валентин Димитров, обяви министър Галя Кондева

КС обяви лимитите на болниците за незаконни

КС обяви лимитите на болниците за незаконни

Решението е единодушно, с гласовете на 10 съдии, които са присъствали на заседанието

13 специалности с най-голям дефицит

13 специалности с най-голям дефицит

Най-напред по тях ще се финансират специализациите по области на медицината и региони с настоящи или очакван недостиг на кадри, МЗ вече стартира проекта
Фелдшерите ще имат своя съсловна организация

Фелдшерите ще имат своя съсловна организация

Това тяхно право гласуваха народните представители на първо четене в зала, то е залегнало в проект, внесен от депутата Васил Пандов
Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Какво е качеството на живот на пациентите с онкологични заболявания, добра ли е проследяемостта им, защо сме единствената дъжава с увеличаваща се смъртност от тях, защо съществува доплащане, попитахме д-р Мариела Василева.
Предлагат съвети по психично здраве към общините

Предлагат съвети по психично здраве към общините

Това предвиждат предложенията за промени в Закона за здравето, която одобри временната комисия в НС, депутатите поискаха и 2 млн. допълнително за психиатриите за 2024 г. и 30 млн. за 2025 г.
1 2 3 4 5 ... 497 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли проблеми с изписването на антибиотици изцяло чрез електронни рецепти?

Април 2024 Предишен Следващ