Любопитно

Ракът на гърдата е сред най-честите причини за дела

31-07-2017 08:30
Семейството на починала жена осъди лекарите, защото не са я насочили към генетичен тестРакът на гърдата е сред най-честите причини за дела
Clinica.bg

press@clinica.bg
Съпругът на 44-годишна американка осъди лекарите й заради поставянето на закъсняла диагноза рак на яйчниците, съобщава медицинският журнал Contemporary OB/GYN. Оказва се, че в САЩ това е една от най-честите причини за завеждането на съдебни искове за лекарска грешка.

Младата пациентка е имала майка с рак на яйчниците и баба с рак на гърдата. Въз основа на фамилната си история, жената се подлагала на ежегодни мамографии в продължение на 4 години. Те показвали повишена плътност на тъканта на гърдата, но тези резултати не се интерпретирали от лекарите като показател за развитие на раково заболяване. Девет месеца след последната мамография пациентката открива бучка в лявата си гърда, съобщава медицинският журнал. След това последвала диагнозата рак на гърдата и елчението - операция, лъчетерапия и химиотерапия. Въпреки това тя умряла 3 години след поставянето на диагнозата.

Тогава обаче нейният съпруг завел дело за лекарска грешка срещу проследяващия специалист и рентгенолога. Обвиненията му са били са забавена диагноза и пропуск за насочване към генетичен тест за BRCA мутации. Съдът се произнесъл в полза на семейството на пациентката и лекарите са задължени да изплатят обезщетение от 4 млн. долара.

Забавените диагнози за рак на гърдата са една от най-честите причини за съдебни спорове за лекарска грешка, допълват от Contemporary OB/GYN. Въпреки че повечето пациенти, които развиват това заболяване са над 50 години, делата масово се завеждат от по-млади жени. При тях обикновено заболяването е по-агресивно и много често води до фатален край.

Въпреки че мамографията е полезен и широко използван скринингов метод за рака на гърдата, този подход се характеризира с редица недостатъци. Чувствителността му е около 80% при повечето жени, но за тези, при които се наблюдава висока плътност на тъканта, чувствителността е едва 40%. Затова в тези случаи мамографията се комбинира със сонограма или ядрено-магнитен резонанс. Въпреки че тези подходи идентифицират голям брой от случаите на рак на гърдата, често чрез тях се откриват и други състояния, които изискват допълнителна образна диагностика или биопсия. Това подлага пациентите на допълнителни рискове.

Тези несъвършенства на стандартните скринингови методики биха могли да се преодолеят в много от случаите с помощта на генетичните изследвания за мутации в BRCA гените. Те засягат приблизително 1 на 400 души в общата популация и изследванията, които ги установяват се препоръчват за пациенти с фамилна история за рак на гърдата.


Болница с детски конкурс за рисунка

Болница с детски конкурс за рисунка

Той е по повод Световния ден на здравето и се организира от МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски" – Кърджали, съобщиха оттам
Сребро на Световното за хора с увреждания

Сребро на Световното за хора с увреждания

Второ място спечели състезателят ни с Даун Александър Асенов, медалът му беше връчен от първата дама на Франция Бриджит Макрон
Пациентът с чипа на Мъск се възстановил

Пациентът с чипа на Мъск се възстановил

Той вече може да управлява компютърна мишка само с мисъл, казва основателят на Neuralink
Наш лекоатлет с Даун на световно първенство

Наш лекоатлет с Даун на световно първенство

Александър Асенов, който е двукратен шампион на европейското през 2023 г. ще се състезава за златото във Франция
Безплатен кабинет за отказване от цигарите

Безплатен кабинет за отказване от цигарите

Създаде го водещият пулмолог д-р София Ангелова, тя отговаря лично на пушачите, които искат да скъсат с вредния навик
Украйна легализира канабиса

Украйна легализира канабиса

Употребата ще е за медицински цели, законопроектът е подписан от президентът Володимир Зеленски и е подкрепен от здравното министерство
Честит празник на виното и любовта

Честит празник на виното и любовта

На 14 февруари Православната църква отбелязва и Успението на свети Константин Кирил – Философ
ЧРД на болница

ЧРД на болница "Тракия"

Днес се навършват 15 години от създаването на най-голямото частно лечебно заведение в Ст. Загора
Oтговорността е секси

Oтговорността е секси

Под този наслов започва втория етап на антиспин кампанията, зад инициативара застава актьорът Александър Сано, казва от МЗ
Трансплантиран преди 39 г. влезе в Гинес

Трансплантиран преди 39 г. влезе в Гинес

57-годишният Берт Янсен от Нидерландия е най-продължително преживелият до момента с донорски орган
1 2 3 4 5 ... 96 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Февруари 2024 Предишен Следващ