черно на бяло

Над 40 болници с право на средства за онкоапаратура

01-03-2024 06:15
Те са част от Националната карта на дългосрочните нужди от здравни услуги, според която ще става финансирането, обясниха от МЗНад 40 болници с право на средства за онкоапаратура
Clinica.bg

press@clinica.bg

Над 40 са лечебните заведения в страната, които ще имат право да получат финансиране за онкоапаратура по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Предвидените средства за целта са в рамките на 124.8 млн. и ще се разпределят в съответствие с резултата от извършения анализ и картиране на нуждите в Национална карта на дългосрочните нужди от здравни услуги (НКДНЗУ). Това обясниха от министерство на здравеопазването в отговор на въпроси на clinica.

Процедурата за набиране на проекти от лечебните заведения за купуване на онкологична апаратура бе открита на 23 февруари, като срокът за подаване на документи изтича на 24 март. Тя се реализира по компонента 3 от частта в НПВУ за „Модернизиране на лечебни заведения за болнична помощ". Общата стойност на средствата по него е над 191 млн., но за онкоапаратура ще отидат 124.8 млн. с ДДС от тях.


Правилата

Според заложените правила в плана МЗ трябва да направи картиране и да определи предварително лечебните заведения, които имат право да кандидатстват за тези средства. Такъв списък обаче не беше приложен, а от ведомството обясниха, че на практика критериите за подбора им, както и определянето им се съдържа в Националната карта на дългосрочните нужди от здравни услуги, която Министерски съвет прие в края на 2022 г.

„В нея е посочено, че следва да се подходи с особено внимание към интервенциите и свързаните с тях инвестиции, свързани с технологичното развитие на лечебните заведения. Те трябва да бъдат фокусирани така, че да гарантират в дългосрочен план функционирането на публична, достъпна и интегрирана мрежа от онкологични структури, предоставяща пълната или частична гама от дейности по диагностика, активно лечение и наблюдение на болни с онкологични заболявания и гарантираща равнопоставен достъп на всички български граждани, независимо от местоживеенето и социалния статус", обясниха от МЗ. Целта на проекта е накрая да се получи мрежа от лечебни заведения, които да могат да осигурят комплексна и качествена грижа.


Критериите

Заложените критерии за определяне на лечебните заведения определят няколко вида – на национално ниво, на регионално, на областно и на междуобластно. Също така за изпълнението им е допустимо да се правят и обединения между лечебни заведения. В националната карта обаче се посочва изрично, че средствата „ще бъдат насочени към подкрепата на публичните заведения", тъй като само по този начин може да се гарантира устойчивост на реализираната политика.

Сред критериите за подбор са видовете структури - по образна диагностика, клинични лаборатории, по обща и клинична патология, дали имат възможност за имунохистохимия или молекулярна диагностика, колко клинични/хирургични специалности имат и с какво ниво на компетентност, дали разполагат с клинична хематология, с медицинска онкология, с детска онкохематология, с лъчелечение и роботизирана хирургия, с нуклеарна медицина с PET-CT и SPECT-CT, както и със структура за палиативни грижи. Значение има и броят на преминалите пациенти. За определяне на едно лечебно заведение с най-високото ниво на значение – национално, е нужно то да покрива всички изброени изисквания.


Списъкът

Прилагайки тези критерии към населението и регионите в страната от МЗ са посочили над 40 държавни и общински болници и комплексни онкологични центрове, които трябва да участвата в осигуряването на онкологична грожа у нас на различни нива, някои само на като профилактика или палиативни грижи. Те са разделени в шестте икономически района в страната, като всички и в момента повече или по-малко са част от лечебно-диагностичния процес на онкологични заболявания.

- В Северозападния попадат МБАЛ-Видин, КОЦ-Враца, МБАЛ-Враца, МБАЛ-Ловеч, МБАЛ-Монтана, УМБАЛ "Д-р Г. Странски" в Плевен.

- В Северния централен район са КОЦ-В. Търново, МБАЛ- В. Търново, МБАЛ- Габрово, МБАЛ-Разград, КОЦ-Русе, МБАЛ- Русе и МБАЛ-Силистра.

- В Североизточния район попадат УМБАЛ „Света Марина" във Варна, СБАЛОЗ- Варна, МБАЛ-Варна, МБАЛ-Добрич, МБАЛ-Търговище, КОЦ-Шумен, МБАЛ- Шумен.

- В Югоизточния район са ситуирани КОЦ –Бургас, МБАЛ-Бургас, МБАЛ-Сливен,

КОЦ-Стара Загора, УМБАЛ- Ст. Загора, МБАЛ-Ямбол.

- В Югозападния район са определени СБАЛО-Благоевград, МБАЛ-Благоевград, МБАЛ-Кюстендил, МБАЛ- Перник, СБАЛОЗ-Софийска област, а в столицата - УСБАЛО, СБАЛХЗ, УМБАЛ „Св. Ив. Рилски", УМБАЛ „Царица Йонна-ИСУЛ", СБАЛОЗ.

- В Южния централен район попадат УМБАЛ „Свети Георги" в Пловдив, КОЦ-Пловдив,

СБАЛО-Хасково, а за Смолян, Пазарджик и Кърджали няма посочени конкретни лечебни заведения.


Финално

Дали това ще е окончателният списък с болници, които ще получат финансиране, както и какви обединения ще се направят между тях тепърва ще стане ясно. Засега единствената промяна спрямо първоначалните намерения в НПВУ беше орязването на протонната терапия. Това пък поставя и друг въпрос - остава УСБАЛО да бъде националния всеобхватен раков център, както преди няколко месеца беше посочено от МЗ. Не е ясно и дали има ограничение във финансирането за болница. Въпреки че официално такава не е посочена, ресурсът не е висок за толкова много лечебни заведения.


Трети случай на денга в страната

Трети случай на денга в страната

Инфекцията е внесена от чужбина, увеличават се инфектираните с Лаймска болест, съобщиха от НЦЗПБ
ВАС отмени и Механизма за лекарствата

ВАС отмени и Механизма за лекарствата

Според съда, правилото фирмите да връщат пари на касата, нарушава правата на собствеността и частната стопамска инициатива
Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Не е по силите ни да броим 6 000 лв. за батерията, която трябва да се смени на майка ми, която е с Паркинсон, казва Мария Кръстева
39 болници кандидатствали за онкоапаратура

39 болници кандидатствали за онкоапаратура

В момента се обработват исканията им, междувременно здравното министерство чака одобрение от ЕК на строук-центровете

Рокадата в Пирогов временно отменена

Рокадата в Пирогов временно отменена

До края на април начело на спешната болница остава д-р Валентин Димитров, обяви министър Галя Кондева

КС обяви лимитите на болниците за незаконни

КС обяви лимитите на болниците за незаконни

Решението е единодушно, с гласовете на 10 съдии, които са присъствали на заседанието

13 специалности с най-голям дефицит

13 специалности с най-голям дефицит

Най-напред по тях ще се финансират специализациите по области на медицината и региони с настоящи или очакван недостиг на кадри, МЗ вече стартира проекта
Фелдшерите ще имат своя съсловна организация

Фелдшерите ще имат своя съсловна организация

Това тяхно право гласуваха народните представители на първо четене в зала, то е залегнало в проект, внесен от депутата Васил Пандов
Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Какво е качеството на живот на пациентите с онкологични заболявания, добра ли е проследяемостта им, защо сме единствената дъжава с увеличаваща се смъртност от тях, защо съществува доплащане, попитахме д-р Мариела Василева.
Предлагат съвети по психично здраве към общините

Предлагат съвети по психично здраве към общините

Това предвиждат предложенията за промени в Закона за здравето, която одобри временната комисия в НС, депутатите поискаха и 2 млн. допълнително за психиатриите за 2024 г. и 30 млн. за 2025 г.
1 2 3 4 5 ... 501 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли проблеми с изписването на антибиотици изцяло чрез електронни рецепти?

Април 2024 Предишен Следващ