Меню
индекс

Ръст в ортопедичните операции

06-03-2024 06:23
През миналата година те са били над 74 хиляди, с което почти догонват нивата отпреди пандемиятаРъст в ортопедичните операции
Clinica.bg

press@clinica.bg

Ръст в ортопедичните операции се отчита през миналата година в страната. Те са се увеличили до 74 351, с което дейността в тази област почти възвръща нивата си отпреди пандемията. Това показва анализ на „Индекс на болниците" на данните на здравната каса.

През миналата година ортопедичните операции в страната са били 71 841, броят им през тази е с 2510 по-голям. Той е приблизително същия като този отпреди КОВИД, когато тези операции бяха около 75 хиляди на година.


Долен крайник


Общо 48 466 са интервенциите на долен крайник, като те са реализирани в над 90 болници. Броят на средните операции е 17 184, а на големите 17 457, като процентът на най-сложните и значими сред тях е 10%, като в отделните болници варира от 0 до над 90 на сто. Сред болниците с най-много големи операции на долен крайник са „Пълмед" - 2000, а с над 1000, са „Софиямед" и „Пирогов".

Броят на алопластиките на тазобедрена или колянна става през миналата година е 13 825. Лечебните заведения с най-много интервенции – над 700, са „Софиямед" и ВМА в София, а с по над 900 са „Св. Анна" в столицата и „Сърце и мозък" в Плевен.


Горен крайник


Броят на тези интервенции за миналата година е 25 885, а процентът на най-сложните и големи сред тях е 2.5. Лечебните заведения с най-много операции на горен крайник отново са Пирогов – над 2 хил., „Св. Георги" в Пловдив, „Софиямед" в столицата и МБАЛ-Пазарджик с по над 1000. Данните по болници може да видите тук.


Трябва да се оценява качеството в онкологията

Трябва да се оценява качеството в онкологията

Защо българските пациенти с онкологични болести доплащат за лечението си, проблем ли е това, ясен ли е пътят им на лечение, има ли комплексност и качество в него. Това са част от въпросите, които отправихме към доц. Ася Консулова.

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

За поредна година тя остава около 27% за финансираните от държавата, показват официалните данни

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Ако се знае какво точно покрива НЗОК, застрахователите можем да помогнем много, като надградим системата с втори стълб, казва Ивана Димова
Онкологични ръководства у нас няма

Онкологични ръководства у нас няма

Нито една клинична пътека на НЗОК не е построена въз основа на стандартни оперативни процедури, казва доц. Димитър Калев
Държавата абдикира от контрола на болниците

Държавата абдикира от контрола на болниците

Здравната система не е пазар, а ние я докарахме до сергия, тя е елемент от националната сигурност на всяка страна, казва д-р Мими Виткова
69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

Средната сума на човек е била 1495 лв., което поставя сериозни финансови бариери пред достъпа до адекватна здравна помощ, показва изследване на "Индекс на болниците"

Онкологията се разрасна

Онкологията се разрасна

През миналата година две болници са отворили нови отделения - по лекарствено лечение и по лъчелечение

17858 операции в неврохирургията

17858 операции в неврохирургията

Въпреки че 115 болници са осъществявали някаква дейност в тази област, тя остава концентрирана в 15 центъра в страната

На демографията пречи политическата конюнктура

На демографията пречи политическата конюнктура

Ражданията в болниците през 2023 г. за първи път се оказаха под 50 000, показва анализът на „Индекс на болниците" върху данните на НЗОК. Защо се случва това, ще се промени ли негативната тенденция, попитахме доц. Спас Ташев.

Нов ръст на инвазивните кардиологии

Нов ръст на инвазивните кардиологии

Реална дейност през миналата година са започнали отделения в Бургас, Сливен, София и Търговище, показват данните за здравната каса

1 2 3 4 5 ... 13 »
открийте болница
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ