Коментар

Заплатите на синдикатите не са изпълними

29-02-2024 06:15
Каквито и цифри да кажат те, бихме ги приели, но да посочат на какви разценки ги формират и откъде да ги вземем, казва д-р Неделчо Тотев Заплатите на синдикатите не са изпълними
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Нов спор започна за минималните заплати в здравеопазването. Синдикатите предлагат в бъдещия Колективен трудов договор (КТД) през април да се заложат не по-малко от 2700 лв. за лекар и 1950 лв. за медицинска сестра. Постижими ли са тези възнаграждения, попитахме д-р Неделчо Тотев. Той е председател на Сдружението на общинските болници и управител на МБАЛ – Чирпан.
Исканите заплати от синдикатите не са изпълнили. Каквато и цифри да кажат те, бихме го приели, стига да посочат на какви разценки ги формират и на базата на какъв финансов приход, брой и категории на служителите в лечебните заведения за болнична помощ. 

Тоест, да кажат откъде

да ги вземем. Няма ли го това, всичко останало попада в рубриката „Добри намерения". Да не забравяме обаче, че пътят към ада е постлан точно с добри намерения. Към искането за споменатите заплати в бъдещия КТД се прибавят и редица санкции, залегнали в Националния рамков договор, които ще ни налага Националната здравноосигурителна каса. Като цяло, това е обяснимо, защото ние сме в страната на парадоксите. 

Ясно е, че какъвто и да е 

КТД трудно може да бъде изпълнен към момента, защото клиничните пътеки бяха с малко увеличение, което е крайно недостатъчно. Не виждам никакви анализи и прогнози за реализирането на по-високи приходи в болниците, че да се предлагат такива начални заплати. Когато решиш да вменяваш някому някакво задължение, първо трябва да прецениш дали то е постижимо. Ако ли не, то означава, че просто искат да ни убият.

 

По отношение на заплатите

 

всеки юридически грамотен човек ще каже, че те са уредени в Кодекса на труда – каква е заплатата, какви са характеристиките й, какви са допълнителните възнаграждения. Други документи, какъвто се явяват НРД и КТД са поднормативни актове. Къде в търговските взаимоотношения по света, че и нас има условие, като това касата да закупува услуги от лечебните заведения, но тя да дава цените?! Ясно е, че такова нещо няма. 

 

Все едно аз да платя в магазина 

 

5 лева за сиренето и да кажа на продавача, че това е, което му давам и да не ме занимава повече, защото аз съм определил цената. Ето защо и при нас, по отношение на началните заплати нещата са нонсенс. 2024 година стартира с покачване на работната заплата с 19,6 процента. Така дълго очакваното увеличение на клиничните пътеки, за което се твърдеше, че реално ще е 25 на сто и то за подценяваните към момента е много по-малко. 

 

Нагоре с 30% отидоха парите

 

за първичната помощ, с около 20 % бяха вдигнати и тези на специалистите от извънболничната помощ. Клиничните пътеки в болничната помощ бяха покачени с 20 на сто, като повече средства за са тези във високотехнологичната медицина. При нас, общинските болници, по е 5 – 7 на сто. Както вече споменах, от тази година се увеличи и минималната работна заплата. 

 

След като дадем повече пари 

 

на санитарите, които са на нея, няма как поне малко да не дадем и на останалите – медицинските сестри, лаборантите, лекарите. Не ми е ясно при тези недостатъчни средства, как бихме могли да го постигнем. На 1,40 лева на час скочи и нощният труд, както и някои надбавки. И това трябва да спазваме, защото там над нас е Главната инспекция на труда. Тук вече няма как да не припомня, че и до момента голяма част от нас, а и областните болници, не успяхме да постигнем и прага на възнаграждения в сега действащия КТД. 

 

Всички ние очаквахме 

 

увеличение на КП с 25 на сто, както беше заявено първоначално. Поляга ни със студент душ и ни отрезвиха. Освен това, ние не знаем с какви обеми ще работим, вероятно и тях ще редуцират. Като теглим чертата е ясно, че нещата, които си мислят синдикатите са нереализуеми. Кой им подшушна тези заплати, на каква основа са стояли, като са ги оформили като предложение, не ми е ясно. Говоря като лекар, който години наред очаква някаква справедливост от системата в частта болнична помощ. 

 

Колкото и на всички да се

 

иска да обърнат пирамидата и извънболничната да измести изцяло болничната, в България това не може да се случи. Ние ще продължаваме да сме лидери по смъртност. Тази ситуация и тази принуда, каквато ни налагат заложените санкции в НРД, вече са върхът на сладоледа. Ясно е, че в общинските болници обикновено има по пет отделения. Някои от тях не са печеливши, но ги държим, за да осигуряване услуга на хората. 

 

Заплатите на работещите в тях

 

на практика се заработват от останалите отделения. Ако трябва да увеличим възнагражденията, според предложенията на синдикатите, ще трябва да пристъпим към закриването на такива структури. Искам някой да ми каже, какво ще се случи тогава с хората, които при нас са предимно застаряващо население с много заболявания и ниски доходи.


Трети случай на денга в страната

Трети случай на денга в страната

Инфекцията е внесена от чужбина, увеличават се инфектираните с Лаймска болест, съобщиха от НЦЗПБ
ВАС отмени и Механизма за лекарствата

ВАС отмени и Механизма за лекарствата

Според съда, правилото фирмите да връщат пари на касата, нарушава правата на собствеността и частната стопамска инициатива
Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Не е по силите ни да броим 6 000 лв. за батерията, която трябва да се смени на майка ми, която е с Паркинсон, казва Мария Кръстева
39 болници кандидатствали за онкоапаратура

39 болници кандидатствали за онкоапаратура

В момента се обработват исканията им, междувременно здравното министерство чака одобрение от ЕК на строук-центровете

Рокадата в Пирогов временно отменена

Рокадата в Пирогов временно отменена

До края на април начело на спешната болница остава д-р Валентин Димитров, обяви министър Галя Кондева

КС обяви лимитите на болниците за незаконни

КС обяви лимитите на болниците за незаконни

Решението е единодушно, с гласовете на 10 съдии, които са присъствали на заседанието

13 специалности с най-голям дефицит

13 специалности с най-голям дефицит

Най-напред по тях ще се финансират специализациите по области на медицината и региони с настоящи или очакван недостиг на кадри, МЗ вече стартира проекта
Фелдшерите ще имат своя съсловна организация

Фелдшерите ще имат своя съсловна организация

Това тяхно право гласуваха народните представители на първо четене в зала, то е залегнало в проект, внесен от депутата Васил Пандов
Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Какво е качеството на живот на пациентите с онкологични заболявания, добра ли е проследяемостта им, защо сме единствената дъжава с увеличаваща се смъртност от тях, защо съществува доплащане, попитахме д-р Мариела Василева.
Предлагат съвети по психично здраве към общините

Предлагат съвети по психично здраве към общините

Това предвиждат предложенията за промени в Закона за здравето, която одобри временната комисия в НС, депутатите поискаха и 2 млн. допълнително за психиатриите за 2024 г. и 30 млн. за 2025 г.
1 2 3 4 5 ... 501 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли проблеми с изписването на антибиотици изцяло чрез електронни рецепти?

Април 2024 Предишен Следващ