Коментар

Продължаващото обучение да е доброволно

29-02-2024 12:00
Няма как то да бъде задължително, вниманието трябва да се насочи към качеството на предлагания материал, казва доц. Любомир Киров.Продължаващото обучение да е доброволно
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Законодателни промени за продължаващото обучение сред лекарите, обещаха депутатите от ресорната здравна комисия миналата седмица. Какви да бъдат те, попитахме доц. Любомир Киров. Той е председател на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България.
Продължаващото медицинско обучение съществува в нормативния мир не отсега, а от години. Описано е конкретно кой отговаря за него, както и когато носи някакви точки по определена система, с него се занимава Българският лекарски съюз. Колкото до това, който може да го организира и провежда, също е разписано в Закона за съсловните организации.

Това трябва да се прави

от всеки, който умее да го прави. У нас различни хора имат различна представа за продължаващото медицинско обучение, като правят тълкувания и дават идеи за него, опитват се да създават и драми. Всеки един лекар не спира да поддържа своите знания и да се развива. Разбира се, това са тези, които искат да се учат и да поддържат нивото. 

Във всяка една сфера на

човешка дейност има такива, които минават по най-малкото съпротивление и не се стремят към развитие. Останалите осъществяват такова обучение дори самостоятелно – намират материали за новостите, четат, консултират се. Единият въпрос е, как те да бъдат улеснени в добиването на качествена информация. Другият е дали такова самонадграждане да им бъде вменено като задължение. Правят ли го, да получават някакви поощрения и обратно, да следват неблагополучия, ако не го осъществяват. В случай, че е решено преминаването на определен материал и теми от повече хора следва до има някакво точкуване.

Всеки трябва да поддържа ниво.

Аз например, всеки ден отделям поне по един час да прегледам къде какво ново има. Сега живеем във времето на отлична информационна среда и всеки, който желае може да се развива. Така практикуват и много други колеги, но въпросът е как това тяхно усилие да бъде остойностено.

Преди години, когато стартира системата на общопрактикуващите лекари, имаше огромен интерес и наплив да се ходи до конференции и различни други форуми. 

 

Появиха се обаче някои порочни

 

практики, на които не искам да се спирам. Това, че някъде нещо си изслушал, не означава, че нещо си усвоил. Казвам всичко това, за да стане ясно, че нещата в това отношение не са еднозначни.

Продължаващо медицинско обучение не е най-точното понятие. По-скоро трябва да се нарича осъвременяване на съществуващото познание. У нас обаче обичаме само да копираме и имитираме. 

 

Трябва да се помисли за 

 

действително обучителни мероприятия, насочени към повишаване на квалификацията чрез усвояване на допълнителни умения и знания, например на дадено образно изследване. Те следва да се провеждат по съвсем различен начин. Тук не става дума за масовия потребител на продължаващото медицинско обучение, каквито би следвало да бъдат всички лекари. Когато аз самият съм го правил, винаги съм залагал на това да бъдат подбирани интересни и актуални теми, към които има интерес. 

 

Следва да подберем хората, 

 

които най-добре биха подготвили съответния материал. Аз залагам на интереса у колегите, а не на задължението да правят нещо. На конференциите, които организираме залите винаги са пълни, защото подбираме интересни неща в помощ на колегите. Неслучайно НСОПЛБ създаде преди шест години електронна академия за продължаващо обучение, която е отворена за колеги от всички специалности, включително фармацевти, студенти, специализанти, медицински сестри и фелдшери. 

 

Идеята ни беше да предоставяме

 

 съвременни материали, представляващи интерес. Определен брой от тях са строго обучителни и носят точки след входящ и изходящ тест Този, който иска да поддържа знания и да ги надгражда го е правил и пак ще го прави. Този, който не го е правил, пак няма да го прави дори да е задължен, а само ще имитира участие. Крайният ефект няма да е удовлетворяващ. В момента също има система за оценка, като се включат не само присъствените, но и дигиталните начини на обучение. 

 

Аз имам съответните идеи и, 

 

ако се стигне до обновяване на системата на продължаващото медицинско обучение, ще ги споделя. Освен това, не трябва да има ограничения за тези, които могат да ги правят. Няма как всичко, свързано с повишаване на знанията да бъде задължително. По-скоро първоначално трябва да се насочи вниманието към качеството на предлаганото в тази посока.


Трети случай на денга в страната

Трети случай на денга в страната

Инфекцията е внесена от чужбина, увеличават се инфектираните с Лаймска болест, съобщиха от НЦЗПБ
ВАС отмени и Механизма за лекарствата

ВАС отмени и Механизма за лекарствата

Според съда, правилото фирмите да връщат пари на касата, нарушава правата на собствеността и частната стопамска инициатива
Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Не е по силите ни да броим 6 000 лв. за батерията, която трябва да се смени на майка ми, която е с Паркинсон, казва Мария Кръстева
39 болници кандидатствали за онкоапаратура

39 болници кандидатствали за онкоапаратура

В момента се обработват исканията им, междувременно здравното министерство чака одобрение от ЕК на строук-центровете

Рокадата в Пирогов временно отменена

Рокадата в Пирогов временно отменена

До края на април начело на спешната болница остава д-р Валентин Димитров, обяви министър Галя Кондева

КС обяви лимитите на болниците за незаконни

КС обяви лимитите на болниците за незаконни

Решението е единодушно, с гласовете на 10 съдии, които са присъствали на заседанието

13 специалности с най-голям дефицит

13 специалности с най-голям дефицит

Най-напред по тях ще се финансират специализациите по области на медицината и региони с настоящи или очакван недостиг на кадри, МЗ вече стартира проекта
Фелдшерите ще имат своя съсловна организация

Фелдшерите ще имат своя съсловна организация

Това тяхно право гласуваха народните представители на първо четене в зала, то е залегнало в проект, внесен от депутата Васил Пандов
Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Какво е качеството на живот на пациентите с онкологични заболявания, добра ли е проследяемостта им, защо сме единствената дъжава с увеличаваща се смъртност от тях, защо съществува доплащане, попитахме д-р Мариела Василева.
Предлагат съвети по психично здраве към общините

Предлагат съвети по психично здраве към общините

Това предвиждат предложенията за промени в Закона за здравето, която одобри временната комисия в НС, депутатите поискаха и 2 млн. допълнително за психиатриите за 2024 г. и 30 млн. за 2025 г.
1 2 3 4 5 ... 489 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли проблеми с изписването на антибиотици изцяло чрез електронни рецепти?

Април 2024 Предишен Следващ