Коментар

Финансов стимул за продължаващо обучение

28-02-2024 06:30
Неговата форма у нас трябва да бъде правно регламентирана, да се дава платен отпуск от работодателя, казва доц. Галинка ПавловаФинансов стимул за продължаващо обучение
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Законодателни промени за продължаващото обучение сред лекарите, обещаха депутатите от ресорната здравна комисия миналата седмица. Какви да бъдат те, попитахме доц. Галинка Павлова. Тя е заместник-председател на Национално сдружение на лечебните заведения от СИМП.
Лекарите непрекъснато трябва да полагат усилия за да поддържат своите знания, без значение къде работят – в първичната, специализираната извънболнична или в болничната помощ, изцяло в частната практика без договор с публичния ресурс или и по договор с НЗОК. Една от формите за повишаване на знанията е участието в ПМО, което съществува и в България.

 

Досега неговата форма не е 

 

правно регламентирана. Определено трябва да има нормативни промени в тази посока. Най-лесно е да се вземе решение ПМО да бъде задължително. Но голяма част от колегите ще бъдат затруднени да участват по регламентирания да сега начин. Това изисква отсъствие на колегите от работа, което носи загуба на приходи от неизвършване на дейност и освен това допълнителни разходи за такса-участие, пътни, командировъчни и др.

 

Затова по-правилно би било

 

това обучение да остане доброволно и да се търсят стимули за участие. Те могат да бъдат финансова подкрепа от НЗОК в края на определен период, когато лекарят е представил необходимите доказателства за участие в такова обучение и е събрал нужните кредити. Би могло да бъде под формата на платен отпуск, който да се осигурява от работодателя. Такава практика има в Португалия, където се дават 15 дни в рамките на десет години.

 

В Швейцария то не е задължително,

 

но лекарят, който не е участвал в него, може да загуби членството си в съсловната организация, което представлява стимул. В Унгария неучаствалите и несъбрали кредити за съответен срок, нямат право на самостоятелна работа и на работа по договор с публичен ресурс. В Румъния, когато лекарят не участва в ПМО, се отнема лиценза му за не по-малко от шест месеца. След което той отново трябва да се яви на изпит, за да бъде пресертифициран и да има право да изпълнява медицинската си професия. В Германия работодателят може да прекрати трудовите правоотношения при неучастие в ПМО. 

 

Има опция и за удръжки от неговия

 

доход. Kавсякъде то е нормативно регламентирано. Може да бъде задължително, а другаде - като България, Гърция и Белгия- доброволно. Към днешна дата част от лекарите се самофинансира, а други търсят спонсори. Не би трябвало различните фармацевтични фирми да заплащат участието в него, защото това поставя лекаря в зависимост. Големите болници биха могли да подпомогнат финансово колегите. Но тези лечебни заведения са не много на брой. Затова, добре би било да се помисли за национален фонд, към Министерството на здравеопазването, подпомагащ колегите за участие в ПМО, възстановяващ част от направените разходи. 

 

Лекарите биха могли да получат 

 

финансов бонус от НЗОК, след като са събрали определени кредити за даден период от време.

Ако ПМО стане задължително, не съм сигурна , че ще има положителен отзвук сред колегите. Насила не бихме могли да постигнем нищо. По-добре е да мислим за въвеждане на различни стимули и/ или бонуси.


Трети случай на денга в страната

Трети случай на денга в страната

Инфекцията е внесена от чужбина, увеличават се инфектираните с Лаймска болест, съобщиха от НЦЗПБ
ВАС отмени и Механизма за лекарствата

ВАС отмени и Механизма за лекарствата

Според съда, правилото фирмите да връщат пари на касата, нарушава правата на собствеността и частната стопамска инициатива
Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Не е по силите ни да броим 6 000 лв. за батерията, която трябва да се смени на майка ми, която е с Паркинсон, казва Мария Кръстева
39 болници кандидатствали за онкоапаратура

39 болници кандидатствали за онкоапаратура

В момента се обработват исканията им, междувременно здравното министерство чака одобрение от ЕК на строук-центровете

Рокадата в Пирогов временно отменена

Рокадата в Пирогов временно отменена

До края на април начело на спешната болница остава д-р Валентин Димитров, обяви министър Галя Кондева

КС обяви лимитите на болниците за незаконни

КС обяви лимитите на болниците за незаконни

Решението е единодушно, с гласовете на 10 съдии, които са присъствали на заседанието

13 специалности с най-голям дефицит

13 специалности с най-голям дефицит

Най-напред по тях ще се финансират специализациите по области на медицината и региони с настоящи или очакван недостиг на кадри, МЗ вече стартира проекта
Фелдшерите ще имат своя съсловна организация

Фелдшерите ще имат своя съсловна организация

Това тяхно право гласуваха народните представители на първо четене в зала, то е залегнало в проект, внесен от депутата Васил Пандов
Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Какво е качеството на живот на пациентите с онкологични заболявания, добра ли е проследяемостта им, защо сме единствената дъжава с увеличаваща се смъртност от тях, защо съществува доплащане, попитахме д-р Мариела Василева.
Предлагат съвети по психично здраве към общините

Предлагат съвети по психично здраве към общините

Това предвиждат предложенията за промени в Закона за здравето, която одобри временната комисия в НС, депутатите поискаха и 2 млн. допълнително за психиатриите за 2024 г. и 30 млн. за 2025 г.
1 2 3 4 5 ... 489 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли проблеми с изписването на антибиотици изцяло чрез електронни рецепти?

Април 2024 Предишен Следващ