Коментар

Нуждаем се от стратегия за здравословен живот

28-02-2024 06:15
Тя трябва да показва на хората кои са факторите, които могат да доведат до инциденти, казва проф. Арман Постаджиян Нуждаем се от стратегия за здравословен живот
Clinica.bg

press@clinica.bg
Според международната статистика в България има 23 330 души страдат от фамилна дислепидемия. Около 30 000 деца вероятно имат това заболяване. Тези данни, които бяха изнесени по време на кръгла маса в парламента, посветена на заболяването, го обуславят като социалнозначимо. Съвременната медицина дава възможност за скрининг, ранна диагностика и превенция на усложненията. Какво може да се направи, за да бъдат обхванати от тях повече хора. По този въпрос говори проф. Арман Постаджиян. Той е редседател на Българската лига по хипертония и началник на Отделение по кардиология в УМБАЛ "Св. Анна".
Фамилна дислепидемия е предпоставка да редица съдечносъдови заболявания. Най-често това са инсултите и инфарктите, но и периферна съдова болест. Това налага въвеждането на национални политики, които да доведат до ранното й откриване, своевременно лечение и забавяне регресията на заболяването.

Така ще постигнем и по-ниска

смъртност. То определено е социалнозначимо. Човек все е изправен пред избора здравословно и недотам здравословно. Например, пържола – нещо вкусно е или да я откаже, за да не се покачи холестеролът. Обичаме простите неща – добър холестерол, лош холестерол. Върху добрия не можем да въздействаме, но лошият, водещ до заболявания, можем да ограничим чрез промяна на някои навици. За популяризацията им трябва да се говори повече чрез информационни кампании. Факт е, че инсултите и инфарктите, както и периферна съдова болест.

Клиничните изяви на това

атеросклеротично сърдечносъдово заболяване са множество. На него се дължи и високата заболеваемост и смъртност в страната. Добрата новина в случая е, че имаме много голям напредък по отношение на лечението на миокардния инфаркт, например. Това е благодарение на многото усилията от страна на Националната здравноосигурителна каса и специалистите. Същевременно обаче виждаме, че броят на инфарктите ежегодно е константна величина.

Изводът е, че профилактичните

ни действия закъсняват. Говорим за инциденти, но повечето от тях настъпват неочаквано и в по-млада възраст, което говори, че атеросклерозата не е бавно дегеративно заболяване. Тя е активен процес в резултат на редица нездравословни фактори. В този ред на мисли следва да бъде създадена Национална стратегия за здравословен начин на живот. Тя трябва да рискпозитивна, за да са наясно хората кои са факторите, които могат да доведат до инциденти, но и да им се посочи, как могат да не стигнат до тях.

Всеки от нас има в себе си

комбинация от някакви рискови фактори, но има и изход. При едни хора те могат да бъдат елиминирани или ограничени чрез разширяване на физическата активност, при други чрез отказа от тютюнопушене, а при трети с ограничаването на солта, например, или и с трите. Затова в бъдещият документ науката и практиката трябва да вървят заедно. Преди няколко години, като ползвахме опита на Европа, създадохме няколко центъра за хора с фамилна дислепидемия.

Наблюденията върху първите 300

от тях вече са публикувани в „Лансет" в разработка за разпространението на заболяването сред индивиди над 18-годишна възраст. Първите български деца, наблюдавани в центровете също вече са в публикация от началото на тази година. Медицината обаче не е само писане на научни статии. Важно е да открием хората, застрашени от наследствеността, да стигнем до техните роднини. Мечтая си за деня, в който идентифицирани деца, вече в зряла възраст се окаже, че са в добро здраве, защото са променили начина и стила си на живот. Ето защо е необходима една национална стратегия, за да знаят повече хора, как да не стигат до заболяванията.

Трети случай на денга в страната

Трети случай на денга в страната

Инфекцията е внесена от чужбина, увеличават се инфектираните с Лаймска болест, съобщиха от НЦЗПБ
ВАС отмени и Механизма за лекарствата

ВАС отмени и Механизма за лекарствата

Според съда, правилото фирмите да връщат пари на касата, нарушава правата на собствеността и частната стопамска инициатива
Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Не е по силите ни да броим 6 000 лв. за батерията, която трябва да се смени на майка ми, която е с Паркинсон, казва Мария Кръстева
39 болници кандидатствали за онкоапаратура

39 болници кандидатствали за онкоапаратура

В момента се обработват исканията им, междувременно здравното министерство чака одобрение от ЕК на строук-центровете

Рокадата в Пирогов временно отменена

Рокадата в Пирогов временно отменена

До края на април начело на спешната болница остава д-р Валентин Димитров, обяви министър Галя Кондева

КС обяви лимитите на болниците за незаконни

КС обяви лимитите на болниците за незаконни

Решението е единодушно, с гласовете на 10 съдии, които са присъствали на заседанието

13 специалности с най-голям дефицит

13 специалности с най-голям дефицит

Най-напред по тях ще се финансират специализациите по области на медицината и региони с настоящи или очакван недостиг на кадри, МЗ вече стартира проекта
Фелдшерите ще имат своя съсловна организация

Фелдшерите ще имат своя съсловна организация

Това тяхно право гласуваха народните представители на първо четене в зала, то е залегнало в проект, внесен от депутата Васил Пандов
Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Какво е качеството на живот на пациентите с онкологични заболявания, добра ли е проследяемостта им, защо сме единствената дъжава с увеличаваща се смъртност от тях, защо съществува доплащане, попитахме д-р Мариела Василева.
Предлагат съвети по психично здраве към общините

Предлагат съвети по психично здраве към общините

Това предвиждат предложенията за промени в Закона за здравето, която одобри временната комисия в НС, депутатите поискаха и 2 млн. допълнително за психиатриите за 2024 г. и 30 млн. за 2025 г.
1 2 3 4 5 ... 489 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли проблеми с изписването на антибиотици изцяло чрез електронни рецепти?

Април 2024 Предишен Следващ