Статистика

Благосъстоянието в България не се подобрява

27-02-2024 17:11
Около 49% от домакинствата имат на депозит средно около 170 лева, сочат данните на БНБ за 2023 годинаБлагосъстоянието в България не се подобрява
Clinica.bg

press@clinica.bg
Около 49% от домакинствата имат на депозит средно около 170 лева, сочат данните на БНБ за 2023 година. От статистиката е видно, че благосъстоянието на хората у нас не се подобрява, гласи анализът изготвен от главния икономист на КТ „Подкрепа" Атанас Кацарчев. Стъпвайки върху данните на БНБ синдикатите за пореден път настоява да се гарантира достоен живот на най-засегнатите групи.
Данните на БНБ към декември 2023 г. показват еднозначно, че около 49% от домакинствата имат на депозит средно около 170 лева и общата сума на тези депозити представлява едва 0,9% от спестяванията в левове.

 

Използвайки статистическите 

 

данни за населението, а именно – брой пенсионери – около 2.1 млн., включително и около 1 млн. работещи бедни, може да се направи обосновано предположение, че тези хора определено мизерстват, голяма част от тях са под линията на бедност и им е трудно да свържат двата края.

 

 Те нямат възможност да спестяват 

 

или да си позволят лукса да поддържат нормален живот. Особено застрашени са и децата в тези домакинства, които имат нужда от разнообразна и питателна храна, дрехи, образование и здравеопазване. Около 10% от домакинствата поддържат в депозитните си сметки средно около 1 666 лева (от 1 000 до 2 500 лева). 

 

Това са домакинства, които някак си 

 

успяват да поддържат някакъв начин на живот, макар че средната сума е под и близо до жизнения минимум за издръжка на един човек на месец, а не за домакинство.

Двете групи представляват около 60% от домакинствата и съвпадат с данните, че 2/3 от тях са под прага на жизнен минимум, т.е. доходите на домакинствата, съответно стандартът на живот на преобладаващата част от населението на България е незавидно.

 

КТ „Подкрепа" за пореден път настоява

 

 да се гарантира достоен живот на най-засегнатите групи, като се преразгледат методологиите за определяне на минималната работна заплата, линията на бедност, политиката по социално подпомагане и достъпността до здравеопазване и образование. 7% от домакинствата имат спестявания от 2 500 до 5 000 лева, със среден размер около 3 600 лева. Част от тези домакинства са изложени на риск да преминат в по-ниска социална група, предвид постоянно растящите цени на основни стоки и услуги.

 

Около 20% от домакинствата имат 

 

депозити от 5 000 до 100 000 лева, които могат да попаднат в обхвата на средната класа, която може да си позволи да поддържа нормален стандарт на живот, като тези с депозити над 50 000 лева - могат да планират и осъществяват инвестиции, и да си позволяват по-луксозни стоки, почивки и услуги.

Богатите домакинства в България са 0.8% и те държат в банките от 100 000 до 1 000 000 лева., а най-богатите, тези с над 1 милион лева са едва 0.01% от всички домакинства.

 

В заключение - от статистиката на БНБ, 

 

както и от данните за работещите бедни, нивото на пенсиите, безработицата, особено младежката такава, не се забелязва подобряване на благосъстоянието на хората в страната и демографските показатели продължават да се влошават. КТ „Подкрепа" настоява задължително да се регламентира законово адекватен праг на жизнен минимум и праг на бедност, спрямо който да се формират ефективни политики за борба срещу бедността и социалните неравенства и изключване, чрез програмите за социално подпомагане, гарантиране на достойно минимално заплащане на труда, демографски политики, както и данъчна политика с необлагаем минимум равен на жизнения минимум при облагане на доходите на лицето и домакинството.


Плащат добавките преди Великден

Плащат добавките преди Великден

НОИ ще започне превеждането на 100 лв. на най-бедните пенсионери на 26 април, съобщиха от института
100 лв. за Великден на най-бедните пенсионери

100 лв. за Великден на най-бедните пенсионери

Парламентът прие решението след остри дебати и обвинения в популизъм, за тях ще са необходими 54 млн. лева
Временно ограничават е-порталите на НОИ

Временно ограничават е-порталите на НОИ

Това се налага заради профилактика на системите, която ще продължи от 18 до 22 април, съобщиха от осигурителния институт
100 лв. добавка за най-бедните пенсионери

100 лв. добавка за най-бедните пенсионери

Това решиха депутатите от бюджетната комисия на второ четене, поправката бе внесена от БСП
Няма риск за ръста на пенсиите

Няма риск за ръста на пенсиите

Средствата за него за заложени във вече приетия бюджет на ДОО, каза новият социален министър Ивайло Иванов във връзка с предложените великденски добавки
С три вида МРЗ ще изсветлим икономиката

С три вида МРЗ ще изсветлим икономиката

Зависи каква политическа воля ще има, ако не бъде приет вариантът ни, ще трябва да бъде предложен друг, казва Пламен Димитров
Одобриха великденските добавки

Одобриха великденските добавки

Депутатите одобриха на първо четене предложението на ГЕРБ и ДПС хората с доходи под 526 лв. да получат по 75 лв. за празника
КНСБ иска още два вида МРЗ

КНСБ иска още два вида МРЗ

Те да са за работещ със средно образование и за такъв, който има висше, казва Пламен Димитров
Дават 269 млн. за заплати в администрацията

Дават 269 млн. за заплати в администрацията

Те са за увеличение и стопяване на разликите от близо 5 пъти до 2.5 пъти, каза акад. Николай Денков
Предлагат великденски добавки

Предлагат великденски добавки

Те да са за най-бедните пенсионери искат от ГЕРБ и ДПС, друг проект предвижда безплатно лечение за деца с редки болести и след 18 г.
1 2 3 4 5 ... 93 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли проблеми с изписването на антибиотици изцяло чрез електронни рецепти?

Април 2024 Предишен Следващ