дежавю

Нов скандал заради инсулина

26-02-2024 15:45
Пациенти подадоха сигнали за липса в аптеките, от ДПС поискаха Прокуратурата да разследва, а от ГЕРБ и ПП - действия от МЗНов скандал заради инсулина
Clinica.bg

press@clinica.bg

Нов скандал заради инсулина започна у нас. Три дни преди да изтече официалната забрана за износ на животоспасяващото лекарство, пациенти подадоха сигнали за липсата му в аптеки. Това провокира реакции сред основните политически партии и обещания за удължаване на забраната за износ.

Сигналите


„Какво става, няма отново инсулин, в Благоевград, няма Фиасп и Тресиба, къде да се сигнализира, това е огромен проблем за хората". Това гласи едно от всичките съобщения от различни пациенти до депутата от ПП Росица Пандова.

„Само днес съм получила 15 обаждания за липса на инсулин в аптеките от различни части на страната. Изключително тревожна е ситуацията и трябва да се намери решение бързо още сега", каза за clinica тя.

„На телефонната линия през този месец сме имали запитвания заради затруднения при намирането на Виктоза, Тресиба, Фиасп и Левемир, като единствено първият продукт не сме успели да открием в аптечната мрежа", каза и маг. фармацевт Светослав Крумов, гл. секретар на Българския фармацевтичен съюз.


Проблемът


Точен отговор могат да дадат само отговорните институции, от месеци обаче те не го правят. Според най-големия производител на инсулин в страната – „Ново Нордиск", у нас са внесени достатъчни количества. Те обаче са доставени в складовете на търговците на едро. Проверка в списъците с лекарства на здравната каса показва, че компанията работи с едни от най-големите дистрибутори – „Софарма трейдинг", „Стинг", "Фармнет", „Фьоникс", „Магна фарм" и не би трябвало да има недостиг в аптеките, ако инсулинът е бил доставен в отговор на заявките им.

Нямаме информация за неизпълнени заявки от страна на складовете към аптеките, но ние не събираме подобна информация, коментира маг. фармацевт Светослав Крумов. Така липсата на сигнали в БФС не означава, че такива на практика няма. И със сигурност броят им ще се увеличи след 1 март, ако забраната за износ на инсулина не бъде удължена. Защото едно е ясно - ако има недостиг сега, когато има забрана за реекспорт, то след приключването й на 29 февруари и разрешаване на износа му, липсата ще стане още по-голяма.
Търговците на едро обаче не приемат подозренията, че те задържат инсулина в складовете си. "Всички получени количества при нас се разпределят своевременно в аптечната мрежа", казаха от Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ). Оттам добавиха, че към днешна дата в складовете им има по-малко количества от предоставената от ИАЛ информация. 


Реакциите


Те бяха светкавични. Новият съпредседател на ДПС Делян Пеевски обяви, че настоява да започне незабавно разследване, за да се установи на какво се дължи дефицитът на инсулин в страната. „Със своето отношение властта създава животозастрашаваща ситуация за хиляди български граждани, сред които и много деца. Недопустимо е Министерство на здравеопазването да игнорира и пренебрегва проблема, очаквайки ротацията или друга лична изгода за министъра си", посочи Пеевски в сигнал до Прокуратурата, ДАНС и МВР.

Междувременно с апел за действие излезе и проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ. Председателят на здравната комисия в Парламента отново припомни съмненията си в целесъобразността на СЕСПА в сегашния й вариант.

„СЕСПА не работи, тя е създадена, за да обслужва търговски интереси, никой не знае какво се случва в страната. Колко инсулин се внася и колко се изнася (въпреки забраните)", заяви проф. Ангелов. И попита защо МЗ продължава да защитава търговските интереси на фирмите, а не на гражданите.

В по-делови порядък реагираха от ПП. „След проведен разговор с министър Христо Хинков, той ме уверил, че едното възможно решение е продължаване на забраната за реекспорт и строг контрол върху наличностите по складовете", каза Росица Пандова.


Решението


То е елементарно и вече не веднъж беше посочено от самите фармацевти – създаване на списък с животоспасяващи лекарства, които да са забранени за реекспорт, особено, когато перманентно няма нужните количества в страната. На практика това е философията на СЕСПА, но формулата в нея отчита границата на 65% от задоволените потребности. Затова МЗ предприе промени ЗЛПХМ, чието приемане би било равнозначно на гъвкав забранителен списък. Така че формулата да е на база 100% задоволени потребности на населението. Тепърва обаче депутатите ще гледат проекта. Дано устоят на натиска срещу въвеждането на подобни мерки, които биха гарантирали наличностите с лекарства за пациентите. Тъй като срещу тях се обявяват не само паралелните търговци, но в края на м.г. пръст на страната ни срещу забранителните списъци размаха еврокомисарят Урсула фон дер Лайен с мотива, че ЕС толерира свободното движение на стоки. Ако депутатите не приемат предложенията а МЗ, надостигът на инсулина у нас ще продължи или пък удобно експерти ще предложат да се увеличи цената му, така че да не е интересн за реекспрт. Това обаче би струвало доста на НЗОК.


Действащият Механизъм носи същите пороци

Действащият Механизъм носи същите пороци

Решението на ВАС няма пряко действие спрямо него, но налага преосмисляне на начина, по който се прогнозират потребностите на пациентите от лекарствено лечение, казват от АRParM
ВАС отмени и Механизма за лекарствата

ВАС отмени и Механизма за лекарствата

Според съда, правилото фирмите да връщат пари на касата, нарушава правата на собствеността и частната стопамска инициатива
Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Не е по силите ни да броим 6 000 лв. за батерията, която трябва да се смени на майка ми, която е с Паркинсон, казва Мария Кръстева
Решението на НЗОК може да е законно, но е неморално

Решението на НЗОК може да е законно, но е неморално

За някого 6 000 лв. може да не е много, но за повечето хора в България е огромен разход, казва проф. Красимир Минкин
Проблемите на хората с редки заболяваня не се решиха

Проблемите на хората с редки заболяваня не се решиха

Законът за здравето трябва да се адаптира така, че всички услуги, които се покриват от държавния бюджет за деца, трябва да се финансират и за пълнолетни, независимо кога е възникнало заболяването, казват от сдружение „Общност Мостове"

Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Какво е качеството на живот на пациентите с онкологични заболявания, добра ли е проследяемостта им, защо сме единствената дъжава с увеличаваща се смъртност от тях, защо съществува доплащане, попитахме д-р Мариела Василева.
Пациентите с Паркинсон ще доплащат 6000 лева

Пациентите с Паркинсон ще доплащат 6000 лева

Причината е промяна в правилата за реимбурсация на здравната каса без обсъждане, предупреди проф. Красимир Минкин

Поправките за редките болести - половинчати

Поправките за редките болести - половинчати

Въпреки обещанията терапията да е безплатна за всички пациенти, засега тя ще е такава само за тези, които тепърва ще навършат пълнолетие
Плащат още 34 нови лекарства

Плащат още 34 нови лекарства

Те са от 29 INN, реимбурсацията им за пациентите ще стане поетапно през годината
Поправката за редките болести има нужда от допълнение

Поправката за редките болести има нужда от допълнение

Сега от нея са изключени редица пациенти заради възрастта им, пропуснати са и децата със сърдечни малформации, предупреждава Наталия Маева
1 2 3 4 5 ... 150 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли проблеми с изписването на антибиотици изцяло чрез електронни рецепти?

Април 2024 Предишен Следващ