развой

Нови правила за продължаващото обучение

22-02-2024 18:52
Това обещаха депутатите в здравната комисия след изслушването на двете страни в случая „Даная"Нови правила за продължаващото обучение
Clinica.bg

press@clinica.bg

Законодателни промени, така че да се регламентира по-ясно продължаващото обучение сред лекарите, обещаха депутатите от ресорната здравна комисия по време на днешното си заседание. Идеята бе провокирана от изслушването на двете основни страни в случая „Даная" – Пирогов в лицето на проф. Николай Габровски и майката на починалото момиче – Ани Стоянова.

Единствените нарушения, които институциите са установили към момента по случая със смъртта на 15-годишната Даная са свързани с осигуряването на медикамента Ново севън, стана ясно на днешното заседание на здравната комисия. По време на него бяха изслушани както НЗОК, ИАЛ и ИАМН за осигуряването на лекарството, така и проф. Николай Габровски в качеството му на координатор на експертния борд по неврохирургия към МЗ.


В случая с Даная е било нужно ИСУЛ,


а не Пирогов да извърши верификация и дезактивиране на лекарството Ново севън от тази система, стана ясно от думите на директора на ИАЛ Богдан Кирилов. Занапред обаче редът ще е различен, защото здравната каса промени правилата, така че да има по-добър контрол и да се разширят показанията за реимбурсирането на продукта. Tой вече ще се заплаща при спешни случаи в гинекологията, гастроентерологията и други специалности, стана ясно от думите на управителя на НЗОК Станимир Михайлов. Досега Ново севън се реимбурсираше от касата при много ограничени случаи, от което страдаха пациентите с проблеми със съсирването на кръвта като Даная, защото не беше ясно дали след приложението на медикамента той ще се плати от фонда.


Занапред този проблем е решен.


За подобряване на контрола пък, когато лекарството се дава от една болнична аптека в друга, ще трябва да се верифицира и от двете лечебни заведения и да се отписва от второто, където реално е било приложено. Промяната срещна одобрение от ИАМН и МЗ.

Ние се включихме с проверки, но в случая вървим след събитията, затова се радвам за новата процедура, втората стъпка за подобряване на тези проблеми е изграждането на новата система СЕСПА, където ще може да се проследява всяка стъпка от пътя на лекарството, обясни зам. здравният министър доц. Петко Стефановски.


Тежки обвинения към лечението


на Даная обаче отправи нейната майка - Ани Стоянова. Тя припомни, че на момичето не е бил правен скенер при първото посещение в Пирогов в края на април, а след хоспитализацията му то не е получило навреме нужните грижи. По думите й от 5 до 7 май Даная не е била видяна от неврохирург, не са били направени консултации и с лекуващия й хематолог от ИСУЛ. На практика неврохирург е дошъл чак вечерта на 7 май, след апела й в социалните мрежи, стъпка, на която се решила след апел от млад лекар в болницата да направи нещо. Тогава се свързах и с проф. Габровски, той ми писа, че нещата не са добре, а към 6 часа вечерта в болницата дойде д-р Захаринов и ме пита дали съм малоумна, разказа Ани Стоянова. По думите й лекарят е казал, че тя сега ще види как Даная ще умре, защото настоява за операция в нейното състояние.


Аз не съм съгласен с изнесените факти,


но няма да споря, заяви проф. Габровски. Той каза, че в Пирогов е имало 12 проверки от всякакви институции и е било открито нарушение само за прилагането на Ново севън. Според него консултация с външен хематолог не е правена, защото в болницата имат свой, а при първия преглед състоянието на момичето е било добро и не е налагало скенер. Също така той обясни, че няма усложненото състояние на Даная не се дължи на удара, заради който са дошли в Пирогов, защото хематомът от него не може да се прояви на 5 май, а много по-рано. Не казвам, че е имало втори удар, но няма връзка между първия удар и постъпването в Пирогов на 5 май, това доказва и прегледа в ИСУЛ на 2 май, където също колегата не е установил наличие на хематом, обясни проф. Габровски. Той бе категоричен, че причината за фаталния изход е било основното хематологично заболяване на детето.


Пирогов е 24/7, достъпът до скенер


е възможно най-свободен, работим с най-тежки случаи, подготвени сме за прием на всякакви случаи и то без уговорки, имаме консервативен подход към пациентите, при най-малко съмнение предпочитаме да ги приемем в болницата или да направим скенер, обясни още проф. Габровки.

Медицината не може винаги да бъде вкарана в рамки, тя се регламентира и развива чрез стандарти, правила за добра практика и продължаващо обучение, стана ясно още от думите му. Според него хирургията е особено трудно за регулация заради нейната динамика и различни терапевтични възможности. От тази гледна точка според него медицинските стандарти и правилата за добра медицинска практика трудно биха могли да помогнат. Не така обаче седи въпроса с продължаващото обучение при възможностите за подобряване на медицината и избягването на подобни проблеми.


За мен най-важното е продължаващото обучение,


категоричен бе проф. Габровски, но такова в момента у нас реално няма. Думите му намериха отзвук сред депутатите. Трябва да обмислим начин, по който болниците да са задължени и стимулирани, за да обучават кадрите си на свои разноски, каза Ивайло Митковски от ПП-ДБ.

Ще намерим нужната законодателна инициатива заедно с БЛС и ще предложим промени за продължаващото обучение, каза в обобщение председателят на комисията - проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ. С това изслушването на казуса приключи, но резултатите не удовлетвориха Ани Стоянова. тя обясни, че причината да продължава да правя всичко това е желанието й подобни случаи да не се повтарят. 


ЕМА не откри връзка между GLP-1агонистите и суицидните мисли

ЕМА не откри връзка между GLP-1агонистите и суицидните мисли

Това показва заключението на Комитета за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност
Трети случай на денга в страната

Трети случай на денга в страната

Инфекцията е внесена от чужбина, увеличават се инфектираните с Лаймска болест, съобщиха от НЦЗПБ
ВАС отмени и Механизма за лекарствата

ВАС отмени и Механизма за лекарствата

Според съда, правилото фирмите да връщат пари на касата, нарушава правата на собствеността и частната стопамска инициатива
Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Не е по силите ни да броим 6 000 лв. за батерията, която трябва да се смени на майка ми, която е с Паркинсон, казва Мария Кръстева
39 болници кандидатствали за онкоапаратура

39 болници кандидатствали за онкоапаратура

В момента се обработват исканията им, междувременно здравното министерство чака одобрение от ЕК на строук-центровете

Рокадата в Пирогов временно отменена

Рокадата в Пирогов временно отменена

До края на април начело на спешната болница остава д-р Валентин Димитров, обяви министър Галя Кондева

КС обяви лимитите на болниците за незаконни

КС обяви лимитите на болниците за незаконни

Решението е единодушно, с гласовете на 10 съдии, които са присъствали на заседанието

13 специалности с най-голям дефицит

13 специалности с най-голям дефицит

Най-напред по тях ще се финансират специализациите по области на медицината и региони с настоящи или очакван недостиг на кадри, МЗ вече стартира проекта
Решението на НЗОК може да е законно, но е неморално

Решението на НЗОК може да е законно, но е неморално

За някого 6 000 лв. може да не е много, но за повечето хора в България е огромен разход, казва проф. Красимир Минкин
Фелдшерите ще имат своя съсловна организация

Фелдшерите ще имат своя съсловна организация

Това тяхно право гласуваха народните представители на първо четене в зала, то е залегнало в проект, внесен от депутата Васил Пандов
1 2 3 4 5 ... 543 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли проблеми с изписването на антибиотици изцяло чрез електронни рецепти?

Април 2024 Предишен Следващ