Зараза

1.2 млн. деца пропуснали ваксина срещу морбили

22-02-2024 10:44
Толкова са те в Европейския регион на СЗО за периода 2020-2022 г., през миналата година е имало 58 000 случая на заболяването1.2 млн. деца пропуснали ваксина срещу морбили
Clinica.bg

press@clinica.bg
1.2 млн. деца са пропуснали ваксинация в Европейският регион на СЗО срещу морбили между 2020-2022 г. Също така повече от 58 000 души в 41 от 53-те държави членки в Европейския регион на СЗО са били заразени с морбили през 2023 г., което е довело до хиляди хоспитализации и 10 смъртни случая. Това показват последните данни и подчертават необходимостта от спешни мерки в отговор на огнищата, съобщават от европейския офис на СЗО.
Европейския регион на СЗО обхваща територията на Европа и Централна Азия. Последните данни от 2023 г. показват бързо увеличение в сравнение с предходните три години и риск за всеки в региона, който не е защитен. Високият дял, почти половината на случаите сред децата на възраст под 5 години. 

„Здравните системи в европейския

регион на СЗО имат да наваксват, за да достигнат бързо до 1.2 милиона деца, които са пропуснали ваксината си срещу морбили между 2020 и 2022 г., като същевременно продължат с рутинната имунизация", отбеляза д-р Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа. Като се има предвид нарастването на случаите на морбили в световен мащаб, рискът от внос в Европейския регион е почти неизбежен. Всички засегнати досега държави-членки засилиха наблюдението и имунизациите.

 

Действията в Армения, Казахстан, 

 

Киргизстан, Румъния и Таджикистан, които доведоха до ваксиниране на над 2.5 млн. деца от всички възрасти, изглежда са помогнали за ограничаване на разпространението на вируса в тези държави. Въпреки това предаването на вируса продължава в региона, което представлява постоянна заплаха за здравето на милиони деца.

 

"Всеки смъртен случай, свързан с морбили, 

 

е трагедия, която може да бъде избегната, при положение че има безопасна и ефективна ваксина за предотвратяване на заболяването. Трябва да изпреварим това опасно заболяване, като активно работим с недостатъчно ваксинираните или неваксинираните общности", продължава д-р Клуге.

 

Приемайки Европейската програма за 

 

имунизации до 2030 г., всички държави в региона трябва да постигнат и поддържат над 95 % покритие във всяка общност с двете дози ваксина, съдържаща морбили, включително чрез предлагане на наваксваща ваксинация на тези, които са пропуснали някоя от дозите. Също така е нужно да се осигури висококачествено наблюдение за бързо откриване и изолиране на всички възможни случаи, както и бърза реакция при избухване на епидемия във всички общности.

 

Морбили е едно от най-заразните 

 

заболявания в света, което се разпространява при дишане, кашляне или кихане на заразен човек. Всеки неимунен човек може да се зарази. Видимият обрив е най-видимият симптом, а усложненията могат да включват слепота, енцефалит, тежка диария и свързаната с нея дехидратация, ушни инфекции и пневмония. Неваксинираните малки деца и бременните жени са изложени на най-голям риск от тежки усложнения от морбили.


ЕК с наказание за липсата на ЗОП в частните болници

ЕК с наказание за липсата на ЗОП в частните болници

От комисията дават два месеца на държавата ни, за да поправи най-накрая пропуска, това обаче едва ли ще стане

Изгубихме 2.8 млрд. години здраве

Изгубихме 2.8 млрд. години здраве

Ръстът на показателя DALY през 2021 г. спрямо 2010 г. е от 25 милиона години, дължи се най-вече на КОВИД, ССЗ и инсултите, показва актуално проучване в Лансет

Стартира Паневропейска мрежа за заболяванията

Стартира Паневропейска мрежа за заболяванията

Инициативата е на Регионалния офис на СЗО за Европа и на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство
Тревожен ръст на рак при по-младите

Тревожен ръст на рак при по-младите

В САЩ демографската структура на пациентите със заболяването все повече се измества от по-възрастните хора към тези на средна възраст
Вредният топлинен стрес се увеличава в Европа

Вредният топлинен стрес се увеличава в Европа

Toва констатира доклад на службата на ЕС за мониторинг на климата и Световната метеорологична организация
Дефинират болест разпространяваща се

Дефинират болест разпространяваща се "по въздуха"

След КОВИД здравната организация и 500 експерти се споразумяха какво да е определението за тези заболявания
97.1% от младите считат, че са в добро здраве

97.1% от младите считат, че са в добро здраве

България е трета в ЕС по най-висок дял по този показател, за Европейския съюз той е 90%
Общественото здраве - приоритет за хората на вота

Общественото здраве - приоритет за хората на вота

Борбата с бедността е на първо място по важност за гражданите, показва проучване на Евробарометър във връзка с наближаващите избори
Скролването рисково за психиката на младежите

Скролването рисково за психиката на младежите

Психолози от САЩ искат компаниите и властите да вземат мерки за защита на психичното здраве на децата
Светът разделен за заплахата от КОВИД

Светът разделен за заплахата от КОВИД

45% от попитаните смятат, че тя е била преувеличена, у нас този дял е 44%, показва проучване на „Галъп интернешънъл"
1 2 3 4 5 ... 124 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ