интервю

Хаосът е свещената крава на здравеопазването

26-02-2024 06:15
В оставащото политическо време на некоалицията ще гасим пожари в едно или друго направление, казва д-р Мими ВитковаХаосът е свещената крава на здравеопазването
Clinica.bg

press@clinica.bg

Следващата седмица се очаква у нас да се извърши ротацията на властта. Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков вече не веднъж заяви, че се оттегля от поста. Какви са резултатите от работата му, защо все още няма здравна реформа и какво да очакваме от наследника му, попитахме д-р Мими Виткова. Тя е бивш здравен министър.

- Д-р Виткова, мандатът на проф. Хинков приключва, той си писа добър 4, каква оценка бихте му поставили вие?

- Не бих си позволила да поставям оценки. Може би изнесеното в доклада на ЕК в края на миналата година относно увеличението на директните плащания в здравната система от пациентите с 800 милиона лева през 2021 г. в сравнение с предишната година и със 125 лв. на глава от населението, увеличението на предотвратимата смъртност у нас, на фона на нейното намаляване в редица страни на ЕС дава справедлива оценка на функционирането и управлението на здравната ни система.

- Защо на ротацията единственият сигурен министър, който ще се смени е здравният?

- Това е решение на самия здравен министър, което той обясни с липса на политическа подкрепа за неговите действия. Това обяснение буди сериозна тревога за начина по който е структурирано правителството, защото този процес трябва да е изграден на база програма за управление, която предварително да е приета от управляващото мнозинство, както и да се нарича то и министърът да е неин изпълнител. Мотивите за решението на министър Хинков показват, че такава управленска програма в сектор здравеопазване няма и управлението на системата се свежда до индивидуални решения на министъра, често блокирани от управляващото мнозинство.

- Кои са най-големите грешки и съответно достойнства на изминалите 9 месеца в здравния сектор?

- Единственното достойнство за управлението на настоящето правителство е признанието на здравния министър за силното политизиране на здравната система в интерес на определена партия и личности, което не позволява да се постигне политически консенсус за сериозните проблеми в здравната система и се предложат обществено полезни решения.

- Защо властта успя да реализира макар и козметични промени в лекарствената политика, но не и в болничната? Болниците ли се превърнаха в „свещената крава" на здравеопазването?

- Не виждам съществени подобрения в лекарствената политика. Дефицитите на лекарства намаляха с временната забрана за реекспорт, но това не е решение. Разликата в цените на онкомедикаментите в размер на 28 пъти между отделните болници наистина е "сериозно постижение", за което не съм сигурна, че е намерено вярно решение. Хаосът е "свещената крава" на здравеопазването. Държавата я няма, нито в създаване на правила, нито в контрола за тяхното спазване. Цели региони на страната останаха без организирана медицинска помощ, а други се сдобиха с множество излишни болници и болнични легла. Търговията е основният "регулатор" в здравеопазването. Медицината беше заменена с пари.

- Как си обяснявате случая „Даная" – опит за смяна на един директор, за унищожение на поредната голяма държавна болница, отзвук на лошото здравеопазване или друго?

- Недопустимо е този случай да се решава от улицата. До сега трябваше да има професионална оценка относно причините за фаталния изход на заболяването. Такива случай трябва да се решават и при пропуски да се санкционират в системата, а не в съда. Обществото чува обвиненията, но не чува становището на ръководството на болницата и на лекарския съюз, с изключение на "високо професионалния и хуманен" разговор по време на медицинския съвет на болницата.

- А има ли мафия в сектора и може ли тя да бъде изгонена?

- Има много финансови интереси в системата, която работи с третия по големина бюджет в държавата. За съжаление тези интереси са със сериозно политическо покровителство, което не позволява да бъдат прекъснати. Ако има мафия в здравната система, то е защото нямаме държава.

- Управляващата некоалиция успя да започне някаква съдебна реформа, да промени Конституцията, защо не успява да се разбере за промените в здравния сектор или всъщност липсата им е плод точно на негласен политически консенсус?

- Промените в Конституцията, направени на коляно и променяни след по-малко от месец с президентско "вето" не вещаят безоблачни дни за българското правосъдие. Нито една политическа партия не представи на обществото своите виждания за проблемите в здравната система и предложения за тяхното решаване и не потърси политически консенсус за това. Ще увеличаваме непрекъснато парите за здравеопазване и заедно с това ще расте общественото недоволство от дейността на здравната система и негативните оценки на ЕК и СЗО.

- Какви са очакванията ви от наследника на проф. Хинков, който и да е той?

- Дейноста на министъра зависи от управленската програма, каквато ние да момента не видяхме. Това ме прави песимист в очакванията на сериозни политически решения относно многобройните проблеми в здравната система. В оставащото политическо време на "некоалицията" ще гасим пожари в едно или друго направление.

- А от над 8 млрд. лв. на НЗОК и новия НРД – ще подобрят ли те нещо в системата?

- Логично е да очакваме подобрение в дейността на здравната система и в удовлетвореността на гражданите от това, както и намаляване на колосалните доплащания в здравеопазването. До момента не чухме нито политически, нито професионални изказвания как увеличението на обществените средства ще повлияе на тези процеси. Не бих се изненадала, ако просто се усвоят над един милиард лева допълнително, без видим позитивен резултат.


ЕМА не откри връзка между GLP-1агонистите и суицидните мисли

ЕМА не откри връзка между GLP-1агонистите и суицидните мисли

Това показва заключението на Комитета за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност
Трети случай на денга в страната

Трети случай на денга в страната

Инфекцията е внесена от чужбина, увеличават се инфектираните с Лаймска болест, съобщиха от НЦЗПБ
ВАС отмени и Механизма за лекарствата

ВАС отмени и Механизма за лекарствата

Според съда, правилото фирмите да връщат пари на касата, нарушава правата на собствеността и частната стопамска инициатива
Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Не е по силите ни да броим 6 000 лв. за батерията, която трябва да се смени на майка ми, която е с Паркинсон, казва Мария Кръстева
39 болници кандидатствали за онкоапаратура

39 болници кандидатствали за онкоапаратура

В момента се обработват исканията им, междувременно здравното министерство чака одобрение от ЕК на строук-центровете

Рокадата в Пирогов временно отменена

Рокадата в Пирогов временно отменена

До края на април начело на спешната болница остава д-р Валентин Димитров, обяви министър Галя Кондева

КС обяви лимитите на болниците за незаконни

КС обяви лимитите на болниците за незаконни

Решението е единодушно, с гласовете на 10 съдии, които са присъствали на заседанието

13 специалности с най-голям дефицит

13 специалности с най-голям дефицит

Най-напред по тях ще се финансират специализациите по области на медицината и региони с настоящи или очакван недостиг на кадри, МЗ вече стартира проекта
Решението на НЗОК може да е законно, но е неморално

Решението на НЗОК може да е законно, но е неморално

За някого 6 000 лв. може да не е много, но за повечето хора в България е огромен разход, казва проф. Красимир Минкин
Фелдшерите ще имат своя съсловна организация

Фелдшерите ще имат своя съсловна организация

Това тяхно право гласуваха народните представители на първо четене в зала, то е залегнало в проект, внесен от депутата Васил Пандов
1 2 3 4 5 ... 543 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли проблеми с изписването на антибиотици изцяло чрез електронни рецепти?

Април 2024 Предишен Следващ