Меню
индекс

Нов ръст на инвазивните кардиологии

19-02-2024 06:23
Реална дейност през миналата година са започнали отделения в Бургас, Сливен, София и Търговище, показват данните за здравната касаНов ръст на инвазивните кардиологии
Clinica.bg

press@clinica.bg

Нов ръст на инвазивните кардиологии е настъпил през миналата година. Реална дейност в това направление са започнали още лечебни заведения в Бургас, Сливен, София и Търговище, показва анализ на „Индекс на болниците" върху данните на здравната каса за 2023 г.

Общо 64 лечебни заведения са отчели дейност по клиничните пътеки в инвазивната кардиология срещу 59 през предходната. Сред тези с нови инвазивни кардиологии, които са развивали дейност се нареждат областните болници в Сливен, Търговище и Бургас, както и частната „Св. София" в столицата, показват данните. Интервенции, отчетени по тези пътеки имат и две други болници в София и Плевен, но това е така, тъй като с тях се финансират и интервенции от областта на съдовата хирургия.


Освен броя на инвазивните кардиологии


за поредна година се наблюдава и нарастване на процедурите. През миналата година са били извършени общо над 95 397 интервенции срещу 87 052 през предходната. Сред лечебните заведения с най-много интервенции по диагностичните пътеки – 17 и 25, се нареждат „АджибадемСитиКлиникиТокуда", двете болници на „Сърце и мозък" в Плевен и Бургас, СБАЛК-Плевен, „Софиямед" и „Пълмед", „Св. Екатерина" и НКБ в столицата. При лечението сред болниците с най-много случаи са „Медика кор" в Русе – близо 3 хил., „АдибадемСитиКлиник" в София и „Сърце и мозък" в Бургас с по над 2 хил. (Данните по лечебни заведения може да видите тук.)


Въпреки повишаването на дейността и


на структурите, спорно е доколко комплексността на услугата става по-добра. В по-малко от половината инвазивни кардиологии в страната се поставят пейсмейкъри, а едва в една трета се слагат и кардиовертери. Още по-лошо е положението с лечението на сърдечна аритмия чрез аблация – центровете за това през 2023 г. са били едва 9 в страната, като пет от тях са в София, а останалите в Бургас, Варна, Пловдив и Русе. Средният процент на спешност на интервенциите се запазва около 20, като варира от 0 до над 60 на сто в отделните болници, показват още данните. Въпреки всичко това и наличието на кадрова криза в страната, тенденцията за разрастване на инвазивните кардиологии вероятно ще продължи и занапред.


Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

За поредна година тя остава около 27% за финансираните от държавата, показват официалните данни

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Ако се знае какво точно покрива НЗОК, застрахователите можем да помогнем много, като надградим системата с втори стълб, казва Ивана Димова
Онкологични ръководства у нас няма

Онкологични ръководства у нас няма

Нито една клинична пътека на НЗОК не е построена въз основа на стандартни оперативни процедури, казва доц. Димитър Калев
Държавата абдикира от контрола на болниците

Държавата абдикира от контрола на болниците

Здравната система не е пазар, а ние я докарахме до сергия, тя е елемент от националната сигурност на всяка страна, казва д-р Мими Виткова
69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

Средната сума на човек е била 1495 лв., което поставя сериозни финансови бариери пред достъпа до адекватна здравна помощ, показва изследване на "Индекс на болниците"

Онкологията се разрасна

Онкологията се разрасна

През миналата година две болници са отворили нови отделения - по лекарствено лечение и по лъчелечение

17858 операции в неврохирургията

17858 операции в неврохирургията

Въпреки че 115 болници са осъществявали някаква дейност в тази област, тя остава концентрирана в 15 центъра в страната

Ръст в ортопедичните операции

Ръст в ортопедичните операции

През миналата година те са били над 74 хиляди, с което почти догонват нивата отпреди пандемията

На демографията пречи политическата конюнктура

На демографията пречи политическата конюнктура

Ражданията в болниците през 2023 г. за първи път се оказаха под 50 000, показва анализът на „Индекс на болниците" върху данните на НЗОК. Защо се случва това, ще се промени ли негативната тенденция, попитахме доц. Спас Ташев.

Ражданията у нас паднаха под 50 000

Ражданията у нас паднаха под 50 000

През 2023 г. те са намалели с 2 062 в сравнение с предходната, показват данните на здравната каса
1 2 3 4 5 ... 13 »
открийте болница
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ