Парламент

Проф. Плочев обяви война на лобизма

26-07-2017 15:26
Прогенерична политика и спазване на правилата, обеща единственият кандидат за шеф на НЗОКПроф. Плочев обяви война на лобизма
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Кандидатът на ГЕРБ за управител на здравната каса проф. Камен Плочев обяви война на лобизма. „Нека всички знаят, че се кръстя на един Господ – закона и неговите правила. Виждам наличието на лобизъм в касата сега, как иначе да си обясним, че се възлагат външни услуги на експерти, без да им се плаща – за коректна експертиза пари трябва да се намерят". Това заяви проф. Плочев при изслушването си пред депутатите днес. Кандидатурата му беше единодушно подкрепена от всички членове на здравната комисия.

Повишаването на контрола ще е сред основните приоритети на бъдещия управител на фонда. За тази цел той ще иска съвместни проверки с РЗИ, НАП и съсловните организации. Като те ще бъдат не само планови, но и внезапни. Също така, по-бързо реализиране на електронната здравна система, за да може и пациентите, и специалистите от НЗОК да са в течение на извършената медицинска дейност. Електронната система на касата в момента е слаба и трябва да се стабилизира, както и успоредно с това да се върви към създаването на система от по-високо ниво, обясни той.

Значителни реформи бъдещият управител иска да има и в болничната помощ. Сега

плащаме за бутикова стока, а получаваме стандарта от пазара на Илиянци

каза проф. Плочев. Според него е нужно да се направят сериозни ревизии на алгоритмите на клиничните пътеки заедно с медицинските специалисти. Също така да се прекратят порочните практики и точене на касата.

„Много пари се печелят от пороци и нещастие, възниква въпросът – някой злоупотребява ли със здравето на българина", попита проф. Плочев. Повод за това станаха популярните „епидемии" от сърдечно-съдови заболявания и масовото слагане на стентове. „Ако намалим цената на някои пътеки, подозирам рязко подобряване на здравния статус на хората. Не, че няма нужда от инвазивни услуги, просто количеството им е смущаващо. В медицината е нужен и морал", каза проф. Плочев. Според него пазарният механизъм, в който работят сега болниците, предполага да се предвиждат всички ползи и загуби, и те да са за сметка на собствениците им. „Сега обаче излиза, че загубите са за сметка за фонда, а печалбите са за играчите. Но има закони – за бюджета на касата и за публичните финанси, които трябва да се спазват.

НЗОК не е банкомат, не е машина за чекове,

а пълноправен участник в договарянето на медицинските услуги и ще плаща само за договорени и правилно извършени дейности", заяви той. В неговото виждане за развитие на касата е и продължаването на тенденцията за прехвърляне на дейности от болничната към извънболничната помощ, за да се облекчат разходите на касата.

В доболничната помощ проф. Плочев ще търси по-голяма ефективност. Трябва да се договорят повече показатели за качество с БЛС и те да се следят, обясни той. Също така да се обвърже пакетът за медико-диагностични дейности с нуждите на диспансеризираните лица. Друга от идеите му е отпадането на хартиения носител на направленията за специалист. До създаването на електронна карта ще трябва да се помисли и за паралален достъп до талоните, обясни той.

Сериозни промени бъдещият управител на НЗОК ще иска и в лекарствената политика на фонда. Целта ще е оптимизиране на разходите за болнично, онкологично и домашно лечение. Според него трябва да се премине към използването на повече генерични медикаменти. Това ще повиши достъпа до лечение на пациенти със социално значими заболявания. Трябва да се помисли и за промяна на източника за финансиране на редките болести, заяви проф. Плочев. В плановете му влиза и

въвеждането на нов принцип на реимбурсиране на лекарствата

– на терапия, а не само на един нейн компонент, обясни той. Проф. Плочев подкрепя и провеждането на единен търг за лекарства от МЗ. Сред другите му управленски намерения са и структурни промени в НЗОК и регионалните й поделения, така че да се повиши ефективността на работата.


Предвиждаме три цени на клиничните пътеки

Предвиждаме три цени на клиничните пътеки

Искаме и болниците да пращат пациентите при специалист, не само общопрактикуващите лекари, казва новоизбраният директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев.
Избраха новия шеф на касата

Избраха новия шеф на касата

Проф. Камен Плочев оглави здравния фонд с подкрепата на всички партии
Документите на проф. Плочев „под конец“

Документите на проф. Плочев „под конец“

Изслушването на единствения кандидат за НЗОК ще е на 26 юли, гласуват го преди ваканцията
Плочев под лупата на депутатите

Плочев под лупата на депутатите

Здравната комисия проверява утре единствения кандидат за шеф на НЗОК
Инфекционистът с голямо сърце

Инфекционистът с голямо сърце

Проф. Камен Плочев има талант на DJ и дисертация за борба с биотероризма
Проф. Плочев е надпартийна номинация

Проф. Плочев е надпартийна номинация

Проф. Камен Плочев е номинацията за управител на здравната каса на водещата политическа сила у нас – ГЕРБ. Труден ли беше изборът му, какво очакват народните представители от него, ще се справи ли с отговорния пост, попитахме д-р Даниела Дариткова.

Камен Плочев е кандидатурата на ГЕРБ

Камен Плочев е кандидатурата на ГЕРБ

Властта търсила неизкушен човек, който да въведе ред в системата

Канят д-р Глинка Комитов на работа в МЗ

Канят д-р Глинка Комитов на работа в МЗ

Зам.-министрите Нейчева и Ненков влизат в Надзора на касата през август
Изпитват кандидатите за НЗОК 10 минути

Изпитват кандидатите за НЗОК 10 минути

Приемат новия управител с повече от половината гласове в парламента

Приемат под пара правила за шеф на НЗОК

Приемат под пара правила за шеф на НЗОК

Очаква се новият управител да стане ясен по-рано от 30-дневния законов срок

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Февруари 2024 Предишен Следващ