Реформа

Лекарите се разделиха в протеста

04-04-2016 07:39
Джипитата отстъпиха, останалите продължаватЛекарите се разделиха в протеста


Лекарите се разделиха в протестите. Джипитата, които първи започнаха да стачкуват от днес се връщат в кабинетите си. Държавните болници дори не излязоха на улицата. За сметка на това частните и общинските клиники заедно със съсловната организация на медиците – Българският лекарски съюз, продължават протестите.

Разцеплението на медиците дойде само броени дни преди националния митинг пред Министерски съвет тази сряда. То обаче не беше неочаквано. Причината е, че интересите на лекарите винаги са били доста противоречиви, а опитите на властта да тушира напрежението, обещавайки на всеки различни промени, още повече ги поляризира.

Общопрактикуващите медици проведоха среща със здравно министерство миналата седмица. Макар че не спряха протестите веднага след нея, те заявиха, че са постигнали споразумения по доста от исканията си. Колкото и недоволни да бяха от останалите точки, по които имаха разминавания, като дължината на профилактичния преглед, в събота лекарите промениха мнението си. «Ние подкрепяме всяко разумно искане на колегите от специализираната извънболнична и болнична помощ, но, за да не бъдат нашите пациенти заложници при решаване на натрупаните проблеми и за да продължи започнатият диалог без натиск от никоя от страните, преустановяваме ефективните протести», се казва в тяхно писмо до премиера Бойко Борисов. Все пак джипитата допълниха, че остават в стачна готовност.

Не така седят нещата обаче с държавните болници. Още миналата седмица те категорично отказаха да се присъединят към недоволството на колегите си, въпреки че точно клиниките са най-засегнати от новите промени. Причината е, че принципал на тези структури е министърът. Той още преди година показа, какво се случва с недоволните му подчинени – губят работата си.

Докато общопрактикуващите медици и държавните клиники декларираха отстъпление от протетсите, колегите им от частните и общинските болници, зад които този път застана и Лекарският съюз, набраха инерция. «Управителният съвет на БЛС призовава всички лекари от страната да се включат в общонационалния протестен митинг на 6 април от 15.00 часа на площада пред Министерски съвет», се казва в декларация на съсловната организация от петък.
Мотото на протеста е „Истинска реформа за истинска медицина ". От БЛС призовават лекарите да поставят лентичка с надпис „Протест" на белите си престилки и изразят своята съпричастност към исканията им. На практика еволюцията на недоволството е логично, тъй като новите правила на работа засягат най-вече болниците. Особено по-малките, каквито са повечето частни и общински структури. Причината е във въвеждането на здравната карта, селективното договаряне, орязването на цените на пътеките с трансформирането им в амбулаторни процедури и още по-рестриктивните лимити, които ще са и по специалности. Всичко това ще намали парите на болниците, доказателство, за което е и финансовата рамка на бюджета на касата – в нея ръста за клиниките е почти нулев. Успоредно с това болниците получиха нови ограничения за доплащането, още изисквания за организирането на листите на чакащи и чекирането на пациентите, и променени правила за документооборота с касата. Всичко това създава допълнителен хаос в лечебните заведения. Дали властта ще отстъпи тук, както и колко, предстои да видим.


Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

НЗОК иска да смени вида на лимитите

НЗОК иска да смени вида на лимитите

Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев
Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

За по-малко от една година страната ни губи втора уникална и високотехнологична дейност, и то в педиатрията. Поводът е липсата на достатъчно сестри. Какво обаче седи зад него, защо се стигна дотук и какво ни чака, попитахме проф. Владимир Пилософ.

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Заради КТД и деформираната система на финансиране, болниците ще се принудят да съкратят част от персонала и да ограничат разходи за инвестиции, казват от БСК
Здравеопазването с най-висок ръст наети

Здравеопазването с най-висок ръст наети

За година те са се увеличили със 12.1 хил. души, средната заплата в сектора е 2219 лв., показват данните на НСИ в края на март
Немислимо е орязване на КП заради бюджета

Немислимо е орязване на КП заради бюджета

За да въведена такава рестрикция, НЗОК трябва да я коментира и обсъди преди това с БЛС, казва проф. Огнян Хаджийски
Болницата в Бургас не е издала е-рецепта

Болницата в Бургас не е издала е-рецепта

Вижда се, че пациентът не може да си получи лекарствата, а аптеката, ако ги отпусне, ще направи нарушение, казва Димитър Маринов
КС ще гледа отстраняването на шефа на НЗОК

КС ще гледа отстраняването на шефа на НЗОК

Делото е образувано по искането на депутати от ПП-ДБ, а докладчик по него ще е Филип Димитров

1 2 3 4 5 ... 440 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ