позиция

Комплексното лечение на инсулта се ощетява

14-02-2024 10:13
БЛС и НЗОК да преосмислят заложените правила за финансиране на болниците, които го осъществяват, призовават от БДИ Комплексното лечение на инсулта се ощетява
Clinica.bg

press@clinica.bg
Въпреки че има нарастване на цените на пътеката за тромболизи в проекта на нов НРД, все още остава правилото, ако една болница направи и двете процедури на един пациент, да получи само 65% от цената на втората. Отврорено писмо до отговорните институции в лицето на БЛС и НЗОК за промените в проекта за НРД за 2023-2025 г. изпратиха от Българското дружество по инсулт (БДИ).
Уважаеми дами и господа,

 

в името на нашите пациенти отчитаме с голямо удовлетворение, че са включени предложените от страна на Българското дружество по инсулт (БДИ) базисни изменения, регламентиращи рамката на съвременната диагностика и лечение на мозъчен инсулт. Това касае най-вече лечението на исхемичния мозъчен инсулт посредством интравенозната тромболиза и ендоваскуларна интервенция (позната още като тромбектомия). 

 

Оптимизирането на диагностичните

 

стъпки и терапевтичния алгоритъм в първите часове на исхемичния инсулт дава възможност на пациентите да бъдат дехоспитализирани с по-ниска степен на инвалидизация, както и увеличава тяхната преживяемост и шансовете за тяхната успешна реинтеграция. В този смисъл смятаме, че така заложените промени в КП 51.1 и 51.2 са най-съществената стъпка в лечението на мозъчния инсулт за последните 19 години. По този начин ще бъдат легитимирани интравенозната тромболиза и ендоваскуларното лечение като единствените съвременни възможности за специфично лечение на исхемичния мозъчен инсулт, които дават реален резултат.

 

 Оптимизирането на текстовете е в 

 

синхрон с всички тенденции за съвременно лечение на исхемичните инсулти в Европа и света. За първи път е предвидено и допълнително финансиране, ако пациентът се окаже с допълнителни заболявания или усложнения, които налагат по-продължителното му лечение извън т.нар. "минимален болничен престой".

Редно е обаче да обърнем внимание на няколко проблема, останали нерешени в предложения Проект. Припомняме, че през последните години едва 2.3-2.5% от всички болни с мозъчен инсулт в България са лекувани с тромболиза и само 0,2% с тромбектомия, при средно за Европа - над 10%. А целите, които поставя Европейския план за борба с инсулта изискват достигане на нива на интравенозна тромболиза >15% и ендоваскуларно лечение (тромбектомия) > 5%. Трудно би могло да се надяваме да достигнем подобни резултати с текстове в Проекта, които затвърждават недостатъчното заплащане на модерното лечение на инсултите.

 

Най-ощетени от начина на финансиране

 

са болниците, които са достатъчно добри да направят всичко - и венозна тромболиза, и ендоваскуларно лечение, в случаите, когато това се налага: Съгласно предложените текстове на чл.368а, ал.6 на Договора "при изпълнение на всички дейности в едно и също лечебно заведение по КП № 51 (КП № 51.1 и 51.2) цената на КП № 51 е равна на сумата от цената на КП № 51.1 и 65 % от цената на КП № 51.2".

 

Това означава, че ако едно лечебно

 

 заведение може да провежда само тромболиза на пациент и транспортира пациента за тромбектомия в друго лечебно заведение, и двете болници ще получат пълния размер на цената на клиничните пътеки. Ако обаче същото лечебно заведение инвестира в оборудване, кадри и организация за извършване и на тромбектомия като част от осигуряване на комплексното и своевременното лечение на този болен, то ще загуби 35% от цената на тази високоспециализирана дейност – тромбектомията.

 

От друга страна ендоваскуларното

 

 лечение на инсулт е оценено на 5043.70 лева при 6010 лева за такова лечение при миокарден инфаркт. Липсват обективни причини, по които да се счита, че ендоваскуларното лечение на инсулта е "по-евтино" от това при сърдечния инфаркт. При това логистичното осигуряване, както на болницата, която изпраща, така и на тази, която приема е дори по-сложно, като отново е необходимо осигуряване на екипи в режим на готовност 24/7 и фактора "време" е с още по-голяма значимост.

 

Всички гореизложени проблеми са

 

 една от причините за демотивиране на болничните мениджъри и медицинските специалисти за провеждане на тромболизи и тромбектомии. Подобна демотивация ще изтрие и малкия напредък, който страната ни демонстрира във въвеждането на такова лечение. Няма никаква икономическа логика в "спестяването" на лечението с венозна тромболиза и тромбектомия: налице са достатъчно клинични доказателства, че този начин на лечение дава като резултат 2 до 3 пъти по-малко инвалидизация. Без това лечение около 2/3 от инсултите се инвалидизират, т.е. с прилагането му ще се предотврати инвалидизацията и ще се намалят свързаните с това обществени разходи на много хора. И то за години напред.

 

Въвеждането на ограничителни финансови

 

 механизми в момент, в който тенденциите и инвестициите на национално ниво са насочени към максимално мотивиране на всички лечебни заведения да участват в процеса на развитието съвременното лечение на инсулт и създаването на Национални Центрове по инсулт, ерозира усилията и на Министерство на здравеопазването, и на медицинската общност, лекуваща инсулти.

Затова още веднъж се обръщаме към УС на БЛС и НС на НЗОК да преосмислят така заложените правила за финансиране на лечебните заведения, които извършват високоспециализирано и комплексно лечение на исхемични инсулти в страната чрез прилагане на тромболиза и тромбектомия.

 

С Уважение:

Управителният съвет на Българското Дружество по инсулт


Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Депутатите гласуваха оставката на Станимир Михайлов, въпреки че той я оттегли

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

От нея се нуждаят деца с хематологични заболявания, сега тя струва 2000-4000 лв., малцина могат да си я позволят и това пречи на терапията, казват от болницата
Не искаме анекс към сегашния КТД

Не искаме анекс към сегашния КТД

Това ще даде възможност на работодателите да протакат във времето подписването на нов договор, казва Росица Пелешникова
(Не)успешен гамбит с шефа на НЗОК

(Не)успешен гамбит с шефа на НЗОК

От ГЕРБ поискаха да се гласува оставката на Станимир Михайлов, междувременно той я оттегли, развръзката предстои

Неявяването на работодателите е саботаж

Неявяването на работодателите е саботаж

Те бойкотират КТД, плачат, че няма лекари и медицински сестри, а не искат да дадат по-високи заплати, казва д-р Иван Кокалов
МЗ предлага да остане сегашното КТД

МЗ предлага да остане сегашното КТД

Идеята е това да стане с удължаване на действието му, тъй като работодателите нямат възможност за ново увеличение
Приеха здравната стратегия в комисия

Приеха здравната стратегия в комисия

Членовете й одобриха промени в Закона за здравето, общините ще отговарят за спазването на правата на пациентите в психиатриите
Питат медиците за ваксинациите срещу грип

Питат медиците за ваксинациите срещу грип

Започна анкета за нагласите на специалисти и студенти по темата, публикувана е на електронната страница на БЛС
Все още чакаме анализи от синдикатите

Все още чакаме анализи от синдикатите

Работодателите са заинтересовани много повече от синдикалните организации да заплащат на служителите си високи заплати, но това е въпрос на точни разчети за приходи и разходи, казват от БСК
Новото КТД отново пред провал

Новото КТД отново пред провал

Работодателите не са се явили на преговорите, защото не са получили разчети за новите заплати, от КНСБ искат властите да възстановят диалога, засега те мълчат

1 2 3 4 5 ... 498 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ