Коментар

Без глоби при голяма ножица в заплатите

13-02-2024 13:50
Без високи възнаграждения не можем да задържим добрите специалисти в България, само апаратура не е достатъчна, казва Алисе МуртезоваБез глоби при голяма ножица в заплатите
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Санкции да има за медиците, чиито възнаграждения са прекалено високи – 15 пъти над най-ниското в съответното лечебно заведение, както и ако възнагражденията са по-ниски от заложеното в КТД. Това предвижда проектът за нов рамков договор (НРД), който БЛС публикува на сайта си. Има ли такава голяма ножица във възнаграженията, какви са очакванията, ако санкциите бъдат приети, попитахме Алисе Муртезова. Тя е административен директор на болница „Медика" в Русе .
За представителите на държавната администрация такава висока санкция при разлика в заплатите над десет пъти, може би има някакъв резон. Вероятно те ще успеят да защитят това, което е залегнало в проекта за НРД, публикуван на електронната страница на Българския лекарски съюз.

Тази разлика, за едни болници

е малка, за други голяма, но съм сигурна, че почти всички ще сме единни във виждането си, че такива правила изобщо не трябва да се поставят. В голяма част от лечебните заведения, особено където се развиват високи технологии и се привличат специалисти, за които можем да кажем, че са на европейско и дори на световно ниво, не виждам как бихме могли да ги задържим, ако се наложи норма, като тази с глобите, залегнали в проекта за НРД.

По-скоро бихме имаме проблем,

защото е ясно, че не бихме могли да задържим добрите специалисти. И при нас има такива, които надскачат споменатата разлика, както има и във всяка добре развита болница. Искаме ли медицината в България да се развива на ниво, както вече започна да се развива, искаме ли да сме в крачка с Европа и света, не е достатъчно само да купуваме апаратура.

Необходимо е да привличаме, но

трябва да имаме и достатъчно добри специалисти. Аз не знам у нас високотехнологично лечебно заведение да няма точно такива специалисти, които при това са и заслужено добре платени. В проекта за НРД се залага и изискването на изпълнение на заплатите по КТД и съответните санкции при неизпълнението им. Това е парадоксално. Принуждават нас, болниците, да се съобразяваме с едни правила, като предхождащи ги не са синхронизирани с тях. Така се случва и сега. 

Поставят се завишени изисквания,

но в същото време има клинични пътеки, които се увеличават едва с 3 на сто. Така не може да бъде покрит дори инфлационният индекс. Друг е въпросът, че към края на март се очаква подписването на НРД, но през април ще влезе в сила нов КТД, в който не сме наясно какви възнаграждения ще бъдат заложени. Тук също няма логика.

Имам опасения за системата, защото резките промени, които се правят не са съобразени с редица други неща, та дори и с клиничните пътеки. Колкото до тяхното увеличение, то е смешно. 

 

Едни са повишени добре, но това 

 

са предимно педиатричните, което не е лошо. Следва обаче да се помисли и за тези, които малко или много изпълняват и социална дейност. Наясно сме, че нацията ни застарява, все повече хора имат нужда от медицинска помощ. Преди петнадесетина години Министерството на труда и социалната политика заяви, че ще защити увеличаването на бюджета за хосписите. Това не бе направено, а много стари хора се нуждаят от такива грижи. Такива сега, по неволя, изпълняват и лечебните заведения. Проблемите са много. 

 

Според мен, светлина в тунела ще има, 

 

ако преговори, каквито се водят по НРД не бъдат само в процеса на договаряне. Необходимо е всички страни, имащи отношение към сферата на здравеопазването да комуникират постоянно помежду си и да има чуваемост. Трябва да се чува и гласът на хората, работещи по места. Сега такива се случват епизодично.


Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Депутатите гласуваха оставката на Станимир Михайлов, въпреки че той я оттегли

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

От нея се нуждаят деца с хематологични заболявания, сега тя струва 2000-4000 лв., малцина могат да си я позволят и това пречи на терапията, казват от болницата
Не искаме анекс към сегашния КТД

Не искаме анекс към сегашния КТД

Това ще даде възможност на работодателите да протакат във времето подписването на нов договор, казва Росица Пелешникова
(Не)успешен гамбит с шефа на НЗОК

(Не)успешен гамбит с шефа на НЗОК

От ГЕРБ поискаха да се гласува оставката на Станимир Михайлов, междувременно той я оттегли, развръзката предстои

Неявяването на работодателите е саботаж

Неявяването на работодателите е саботаж

Те бойкотират КТД, плачат, че няма лекари и медицински сестри, а не искат да дадат по-високи заплати, казва д-р Иван Кокалов
МЗ предлага да остане сегашното КТД

МЗ предлага да остане сегашното КТД

Идеята е това да стане с удължаване на действието му, тъй като работодателите нямат възможност за ново увеличение
Приеха здравната стратегия в комисия

Приеха здравната стратегия в комисия

Членовете й одобриха промени в Закона за здравето, общините ще отговарят за спазването на правата на пациентите в психиатриите
Питат медиците за ваксинациите срещу грип

Питат медиците за ваксинациите срещу грип

Започна анкета за нагласите на специалисти и студенти по темата, публикувана е на електронната страница на БЛС
Все още чакаме анализи от синдикатите

Все още чакаме анализи от синдикатите

Работодателите са заинтересовани много повече от синдикалните организации да заплащат на служителите си високи заплати, но това е въпрос на точни разчети за приходи и разходи, казват от БСК
Новото КТД отново пред провал

Новото КТД отново пред провал

Работодателите не са се явили на преговорите, защото не са получили разчети за новите заплати, от КНСБ искат властите да възстановят диалога, засега те мълчат

1 2 3 4 5 ... 502 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ