Сладък ден на влюбените и за диабетиците
При пациенти с диабет
Това важи с особена важност за хората със захарен диабет. Специално за тях малко преди Деня на влюбените д-р Станимира Станчева-Василева от УМБАЛ-Пловдив дава варианти за нейната замяна с природни здравословни алтернативи. Те няма да се отразят на вкусовите качества на готовия продукт, но благодарение на които и пациентите със захарен диабет ще могат без угризения на съвестта да се потопят в сладката част на празника. Продуктите са налични навсякъде в търговската мрежа, както и в специализираните магазини за диетични, диабетични и здравословни храни. За консултации колегите от екипа й са на разположение за консултации на тел: 032/906-187. Ето и някои от заместителите на захарта.
Стевия
Стевията е природен подсладител, добит от листата на растението стевия. Този заместител на захарта има 15 пъти по-висока сладост от кристалната бяла захар, не съдържа калории и има нулев гликемичен индекс. Също така притежава антиоксидантни свойства, безопасен е за употреба, казват от УМБАЛ- Пловдив. Стевията се предлага се под формата на сухи листа, прах, кристали, течен алкохолен или безалкохолен извлек, а вкусовите му качества са близки до тези на захарта, с леко горчив послевкус.
Еритрол
Еритролът е естествен подсладител, получен при ферментацията на нишесте от царевица /тапиока. Той естествено се съдържа в някои плодове като круши, грозде, диня, както и в гъбите. Захарността му е 60-80 % от тази на захарта /малко по-малко сладък от бялата захар/. Също така той е практически лишен от калории - 0,2 ккал за 1 гр. еритрол. Еритролът има нисък гликемичен индекс, притежава антиоксидантни свойства и е безопасен е за употреба. Вкусът му е неутрален-няма свой собствен вкус, позволява термична обработка, предлага се под формата на прах.
Сироп от агаве
Сиропът от агаве се добива се от сърцевината на многогодишно безстъблено растение, подобно на кактус с идентичното име. Той има високо съдържание на фруктоза, по-сладък и по-малко гъст е от меда, нисък гликемичен индекс /4 пъти по-нисък спрямо бялата захар/, два пъти по-малко калоричен е от обикновената захар. Също така се характеризира с диуретично, аналгетично, антипиретично, отхрачващо, противовъзпалително и дезинфектиращо действие. Сиропът от агаве е с неутрален фин вкус е, бързо се усвоява от организма, влиза в състава на шейкове, тонизиращи напитки, кексове, сладкиши и печива.
Еквиваленти
Количеството бяла захар като вкус има различен еквивалент, предвид контреният неин заместител. Важно е това да се има предвид при подготовката на различни рецепти. Затова д-р Станчева Василева припомня, че 100 гр. бяла кристална захар са еквивалентни на 3,3 гр. стевия на прах, на 100 гр. еритрол на прах, или на 2 с.л. сок от агаве.
Мръсният въздух вреди и на кожата
Ръст на усложненията в естетичната дерматология
При ботулиновия токсин е ключово да се знае с какъв продукт работи лекарят, казва д-р Снежана Атанасова
Как да отслабнем здравословно и трайно
Грижа за суха коса
Как да изберем крем против бръчки през бременността
На море с рецепта от доктор
Превърнете своите мечти в цели
Любовта ни дава криле
Хората живеят много по-освободено, с разчупени граници, това е една от причините за нестабилността на връзките, казва Таня Илиева
Да събудим метаболизма за 15 минути
Бърн аут ли сте?
Преценете сами, като отговорите на 13 лесни въпроса, подбрани от експертите по човешки ресурси