през 2023

87 трудови злополуки са заъвршили с фатаен край

12-02-2024 13:50
Това е с три повече в сравнение с 2022 г., казват от КНСБ и апелират за мерки, така че да се намали броя им87 трудови злополуки са заъвршили с фатаен край
Clinica.bg

press@clinica.bg
87 смъртни случая при трудови злополуки, или с 3 повече спрямо 2022 г. са регистрирани през миналата година по данни на НОИ. Това съобщават от КНСБ, като синдикатите настояват за мерки насочени към актуализация на нормативната уредба за осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд.
През миналата година най-много смъртни случаи има в сектор „Строителство" – 22, следван от „Сухопътен транспорт" – 14. Отчетените трудови злополуки са общо 2709 бр., със 127 повече от тези през 2022 г.: В транспорта те са 212, в строителството – 206, а в държавното управление – 203

 

Броят на отчетените трудовите 

 

злополуки през 2023 г. е по-голям в сравнение с 2022 г., като синдикатите от КНСБ продължават да считат, че голяма част от тях не се декларират пред съответните органи, докато смъртните случаи при трудовите злополуки не могат да бъдат прикрити.

 

„В областта на осигуряването на

 

 здравословни и безопасни условия на труд има влошаване на ситуацията през последната година. Загубите от увеличения брой трудови злополуки и заболяванията, свързани с тях, са за сметка на загубени работни дни, плащания за лечения, обезщетения и в крайна сметка загуба от добавена стойност за БВП", казват от КНСБ. Оттам напомнят, че МОТ провъзгласи безопасните и здравословни условия на труд за основно човешко право за всеки работник, което предполага и решителни действия в посока постигане на нулева смъртност на работното място.

 

През 2022 г. ЕКП инициира кампания

 

 „Да постигнем нулева смъртност на работното място до 2030 г.." Въпреки настояванията на КНСБ, обаче нашата страна все още няма програма за постигане на поне средно европейски показатели по отношение на смъртните случаи на работното място.

 

По последните данни на Eвростат

 

за 2021 г. България е на седмо място по смъртни случай на работното място. На първо е Латвия, следвана от Литва, Малта, Франция, Румъния и Австрия. КНСБ апелира за актуализиране на нормативната уредба, регламентираща работата на институциите, отговорни за организацията, дейностите и контрола на осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд. Тя трябва да бъде приведена в съответствие предвид поставените цели в Стратегическа рамка на ЕС за здравословни и безопасни условия на труд за периода 2021 – 2027 г. и Националната програма по безопасност и здраве при работа 2022 – 2024 г.

 

„С тревога отбелязваме, че едно 

 

от най-важните звена в системата по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, свързано с установяване и профилактика на професионалните заболявания, на практика е със затихващи функции. В нашата страна общо на година се регистрират не повече от 10-15 професионални заболявания, докато в страни като Франция и Германия има хиляди регистрирани такива случаи", казват синдикатите. Както clinica вече писа, миналия петък здравното министерство публикува проект за промени в наребда, в която се поставят по-строги гранични норми на някои опасни вещества, с цел да се подобри защитата на здравето на работниците.


Ръст на трудовия травматизъм при мъже

Ръст на трудовия травматизъм при мъже

Той е със 17.3% за 2023 г., а при жените има намаление, общото увеличение е от 5%, показва сравнителният анализ на НОИ
В срока на изпитване няма закрила от уволнение

В срока на изпитване няма закрила от уволнение

Това припомнят от ГИТ по повод на различни въпроси и сигнали, които са постъпили в агенцията

Социалните работници готови за стачка

Социалните работници готови за стачка

Тя може да е безсрочна, ако до края на месец януари не бъде сключен колективният трудов договор, съобщиха от КТ „Подкрепа"
БСК със становища по шест данъчни закона

БСК със становища по шест данъчни закона

Проектите им за промяна за публикувани за обществено обсъждане, те ще бъдат дискутирани на утрешното заседание на НСТС
Промени в Надзора на НОИ

Промени в Надзора на НОИ

В състава му влизат трима нови представители на държавата заради увеличавнае на броя му

ГИТ установи 175 850 броя нарушения

ГИТ установи 175 850 броя нарушения

Увеличили са се работниците без трудов договор, както и затворените обекти заради опасни условия на труд

Отпуснаха парите за по-високите заплати

Отпуснаха парите за по-високите заплати

Правителството гласвува 30 млн. за РЗИ и Сешна помощ, 16 млн. за университетите и 4 млн. за общините

Омбудсманът иска работещи решения за КТ

Омбудсманът иска работещи решения за КТ

Според Диана Ковачева не работникът, а работодателят трябва да преценява дали мястото, където се труди от разстояние отговаря на законите

Заплатите само по банков път

Заплатите само по банков път

Така ще се превеждат парите във фирмите, които имат поне 100 служители, решиха депутатите

МС прие пет управленски приоритета

МС прие пет управленски приоритета

Сред тях са присъединяване към Шенген и Еврозоната, както и намаляване на инфлацията, съобщиха оттам

1 2 3 4 5 ... 32 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ