Позиция

ТЕЛК да мине към здравно министерство

26-07-2017 06:45
Искаме лекарите от НОИ да се върнат в комисиите и да се въведе електронно здравно досие, казва Веска Събева
Снимка: 24 часа
ТЕЛК да мине към здравно министерство
Clinica.bg

press@clinica.bg
Днес започва работа междуведомствената група за промени на системата на ТЕЛК. В нея са включени представители на здравното и социалното министерство, на НЕЛК, както и на болните хора. Какви са основните искания на пациентите, попитахме Веска Събева, зам. председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет. Очакваме менията на всички заинтересовани страни, за да ги покажем и да дадем шанс в хода на дискусията да се вземат най-правилните решения.

Няма да настояваме за генерални промени на системата, защото тя все пак работи - на година през нея минават около 200 хиляди души. Но е нужно да се контролира по-добре, както и да се коригира, за да се подобри ефективността й за хората с увреждания. А спoред Евростат те са около 16% от населението на Стария континент.

Първата промяна, за която ще настояваме, е ТЕЛК-овете да преминат към Министерство на здравеопазването. Възможно е те да бъдат на подчинение на НЕЛК, на здравния министър или на друга независима структура, но не трябва да остават на подчинение към болниците, както е в момента.

Също така ще искаме да отпадне категорията за загубена работоспособност. Живеем във века на постоянния напредък на технологиите, непрекъснато се появяват нови възможности и никой не може да казва какъв е потенциалът за работа на един човек. По този начин ние създаваме проблеми, вместо да ги решаваме.

Ще настояваме и лекарите от НОИ да се върнат в ТЕЛК-комисиите, откъдето бяха извадени. Искаме да имат възможност да виждат хората, които се освидетелстват и да правят преценка на място за състоянието им. Когато имат съмнение, те могат да дават особено мнение за решенията и тогава те няма да влизат в сила, а ще се проверява истинността на първичните документи. Защото проблемът за неверните медицински експертизи не е в лекарите от ТЕЛК, а в първичната документация, която не се прави на място, а само се разглежда. Няма как комисията да види дали едно дете има епилепсия или няма, тя само може да разгледа неговото ЕЕГ. Ако то е фалшиво, тогава и решението ще е такова.

Затова настояваме да се въведе електронното здравно досие и карта, само така ще може да се увеличи контрола над първичните документи. Ще може да се види какви изследвания са направени, дали пациентът се лекува реално. Така измамите няма да се пресекат напълно, но ще се намалят.

Също така ще искаме да се създаде специалност за обучение за лекари в ТЕЛК-овете, така ще се стимулират млади хора да влязат в тази система. Сега се смята, че там няма перспектива за развитие.

Ще настояваме и за промени в методиката за оценка на вида и степента на увреждане. Според нас процентите при някои заболявания трябва да се увеличат, например при онкологичните. Не можем да оставим тези хора след петата година и да им кажем, че са здрави. Искаме и самото преосвидетелстване в масовите случаи да става на пет вместо на три години. Също така да се увеличи броят на диагнозите, за които се дават безсрочни решения. Но трябва да се запази възможността при влошаване на заболяването да се поиска ново освидетелстване. Ще настояваме и за запазването на НЕЛК, защото няма как всички да ни изпратят на съд, за да обжалваме решенията си в случай на нужда.

Задължително трябва да се обезпечат кадрово структурите на ТЕЛК и НЕЛК, да се включат повече хора в тях, да се увеличи финансирането им. Заплатата за един специалист не трябва да зависи от това колко души са минали през него за освидетелстване.

Възможно е да се направят и други промени, но е абсурдно да се смята, че може да премахнем медицинската експертиза или структурите на ТЕЛК и да ги заменим с обикновена лекарска комисия. В първия случай няма да има на базата на какъв документ да се защитят правата на хората с увреждания, а във втория - ако сега се счита, че има злоупотреби, тогава те ще станат още повече, защото всеки лекар в поликлиниката ще може да издава документи за инвалидност.


Потвърдиха статута на алианса за социална отговорност

Потвърдиха статута на алианса за социална отговорност

Той е признат за национално представителна организация за още четири години, реши МС
Половината ТЕЛК работят със забавяне

Половината ТЕЛК работят със забавяне

То варира от 1 до 6 месеца, не са помогнали и новите пет комисии заради увеличението на решенията, става ясно от писмен отговор на проф. Христо Хинков
Продължават проблемите на хората с увреждания

Продължават проблемите на хората с увреждания

На първо място спирането на пенсиите за инвалидност от НОИ в случаите, при които НЕЛК отменя и връща решение на ТЕЛК за ново произнасяне, казва омбудсманът проф. Диана Ковачева
Качиха достъпните места за хората с увреждания в нета

Качиха достъпните места за хората с увреждания в нета

Те са отбелязани интерактивна карта, в нея са включени всички обекти в страната, които гражданите сами посочват в специален регистър на АХУ
Ускоряват решенията на ТЕЛК

Ускоряват решенията на ТЕЛК

Комисиите ще се произнасят по-бързо при оценките за намалена работоспособност и степен на увреждане, рещи МС
Проекти за заетост за хора с увреждания до 21 март

Проекти за заетост за хора с увреждания до 21 март

Срокът за кандидатстване по мярката се удължава, съобщиха от Управляващия орган на ОП "Развитие на човешките ресурси"
Изтича срокът на оценките на потребностите

Изтича срокът на оценките на потребностите

Хората с увеждания с пожизнен ТЕЛК да проверят валидността им, за да няма прекъсване в подкрепата
100 млн. лв. за заетост за хора с увреждания

100 млн. лв. за заетост за хора с увреждания

Проекти могат да подават работодателите, като минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 40 000 лв., а максималният - 391 166 лв.
Близо 6200 души с увреждания започнали работа

Близо 6200 души с увреждания започнали работа

Това се е случило по програми и мерки на Закона за насърчаване на заетостта и проекти, финансирани по ОП „Развитие на човешките ресурси" в периода 2021-2022 г.
 Издават документи за санаториум още осем дни

Издават документи за санаториум още осем дни

НОИ ще предоставя удостоверенията за парична помощ за профилактика и рехабилитация до 20 декември, съобщиха от института
1 2 3 4 5 ... 60 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ