Искам думата

Сезирам прокуратурата заради обвиненията към инвитро центровете

25-07-2017 11:28
Ако има конкретни сигнали за нарушения, аз ще съм първият, който ще скочи, казва д-р Георги СтаменовСезирам прокуратурата заради обвиненията към инвитро центровете
Clinica.bg

press@clinica.bg
Дебат за това има ли нарушения в ин витро центровете у нас се разгоря в публичното пространство през последните дни. На обвиненията на Сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром" днес отговор дадоха специалисти по репродуктивна медицина. Публикуваме позицията на д-р Георги Стаменов, собственик на клиника „Надежда".

Фондът за инвитро е едно слънце, което дава възможност на много хора да получат финансиране, за да осъществят мечтата си за дете. Едни от най-големите му противници са тези, които искат да работят кеш, но за хората е много важно да имат неговата помощ.
Прекрасно е, че с увеличаване размера на средствата във фонда правителството даде възможност на всички двойки с репродуктивни проблеми да имат достъп до финансиране. Досега се обслужваха едва една трета от нуждаещите се. Идеята е занапред да се разшири броят им - всички двойки, които не са успели да се сдобият с дете при три опита ще получат четвърти, освен това ще се стимулират без лекарства, на спонтанен цикъл, жените с намален яйчников резерв. Нещо, което е уникално за България и Европа е, че ще се запази фертилитета за онкологично болни хора. Става въпрос, че те ще могат да замразят сперматозоиди и яйцеклетки преди лечението си.

Не може да се говори с общи понятия за това, че има нарушения при ин витро дейността у нас. Може да се каже, че има конкретен сигнал, но искам да го видя. Аз ще съм първият, който ще скочи, ако видя някой да краде яйцеклетки или да прави драстични нарушения, защото се застрашава финансирането на фонда. Но, според мен, всеки вижда в него огледало на себе си. Аз живея с болката за тези хора, които ни пълнят кабинетите, затова във фонда виждам светлина. Може би тези, които виждат корупция в него, виждат себе си.


Хората се нуждаят от статистика за ин витро дейността

но винаги можеш да направиш цифрите такива, че да изглеждат много добре. Пример за това са американските центрове, където връщат пациенти, които са неперспективни и могат да намалят показателите им. В отделни групи ние имаме 44% клинични бременности, а при донорските яйцеклетки – 50%. Пълна спекулация е да се твърди, че България е на опашката по ин витро или нещо не се прави както трябва у нас. Има ли смисъл организации да дават резултати, които не почиват на цифри или някой иска да оклевети медицината у нас. Докато няма конкретика в сигналите, докато не седи зад тези мнения социологическо пручване, не може да се изнасят подобни данни.

Може би тези обвинения са плод на страха на някой в България, че ще загуби пациентите си, когато разбра, че вече 90% от жените ще бъдат финансирани от фонд. От тази организация „Диабет, предиабет и метаболитен синдром" сипят безбожни нападки срещу българските клиники, а участват във фейсбук група за търсене на пациенти за ин витро за Турция. Но искам да попитам колко членове има в нея, кой я финансира, затова ще подам сигнал към НАП и прокуратурата. Ако всичко е чисто след проверката, аз сам ще го кажа, но, ако излязат наяве чужди интереси, ще потърся справедливост в съда. Защото

не бива да допускаме българската медицина да умре

да се срине със земята, да се покаже, че нашите доктори са само помагачи на големите лекари зад граница. Искам да защитя всеки един специалист у нас, но когато има ясни доказателства, че прави нарушения, аз ще съм първият, който ще скочи срещу него.

Искам да поканя и всички институции – ИАТ, ИАМО, да дойдат и да проверят всичко в нашата клиника и да кажат дали се продават яйцеклетки, дали има нарушения.


Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Нов стандарт по асистирана репродукция предлагат здравните власти. Ще се отрази ли той на Центъра за асистирана репродукция и как, очакват ли се промени във финансирането на процедурите за ин витро заради покачването на цените, добро ли е качеството на тази дейност в страната, попитахме д-р Мария Георгиева, директор на ЦАР.

25% от държавното инвитро свършва с бебе

25% от държавното инвитро свършва с бебе

Успеваемостта на различните центрове варира от 0 до 50 процента, а в някои от тях са правени едва по два-три опита
Първото ин витро беше в Медицинска академия

Първото ин витро беше в Медицинска академия

Тази година се навършват 30 години от създаването на първото бебе ин витро в България. Каква точно е историята, разказва проф. Атанас Щерев, който е „бащата" на този метод у нас.

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Кога е наистина късно за дете, защо, каква е промяната и как намаляват възможностите за забременяване по естествен път, разказва д-р Мефтуне Шефкетова. 

Откриват още една ин витро клиника

Откриват още една ин витро клиника

С нея броят на центровете за репродуктивно здраве у нас стават 37

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Менопаузата подранява с пет години и настъпва средно на 47, казват специалистите
Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Нови редакции в правилника на Центъра за асистирана репродукция подпомагат договорните му партньори без опит
Раждането след 35 е по-рисково

Раждането след 35 е по-рисково

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, за да имаме здраво бебе, потърсихме д-р Румен Велев

Бременността под лупа

Бременността под лупа

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, попитахме д-р Румен Велев.

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Миналата година над 30 двойки са получили помощ от 2 340 лв. за асистирана репродукция
1 2 3 4 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ