Искам думата

Сезирам прокуратурата заради обвиненията към инвитро центровете

25-07-2017 11:28
Clinica.bg

press@clinica.bg
Сезирам прокуратурата заради обвиненията към инвитро центроветеАко има конкретни сигнали за нарушения, аз ще съм първият, който ще скочи, казва д-р Георги Стаменов
Дебат за това има ли нарушения в ин витро центровете у нас се разгоря в публичното пространство през последните дни. На обвиненията на Сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром" днес отговор дадоха специалисти по репродуктивна медицина. Публикуваме позицията на д-р Георги Стаменов, собственик на клиника „Надежда".

Фондът за инвитро е едно слънце, което дава възможност на много хора да получат финансиране, за да осъществят мечтата си за дете. Едни от най-големите му противници са тези, които искат да работят кеш, но за хората е много важно да имат неговата помощ.
Прекрасно е, че с увеличаване размера на средствата във фонда правителството даде възможност на всички двойки с репродуктивни проблеми да имат достъп до финансиране. Досега се обслужваха едва една трета от нуждаещите се. Идеята е занапред да се разшири броят им - всички двойки, които не са успели да се сдобият с дете при три опита ще получат четвърти, освен това ще се стимулират без лекарства, на спонтанен цикъл, жените с намален яйчников резерв. Нещо, което е уникално за България и Европа е, че ще се запази фертилитета за онкологично болни хора. Става въпрос, че те ще могат да замразят сперматозоиди и яйцеклетки преди лечението си.

Не може да се говори с общи понятия за това, че има нарушения при ин витро дейността у нас. Може да се каже, че има конкретен сигнал, но искам да го видя. Аз ще съм първият, който ще скочи, ако видя някой да краде яйцеклетки или да прави драстични нарушения, защото се застрашава финансирането на фонда. Но, според мен, всеки вижда в него огледало на себе си. Аз живея с болката за тези хора, които ни пълнят кабинетите, затова във фонда виждам светлина. Може би тези, които виждат корупция в него, виждат себе си.


Хората се нуждаят от статистика за ин витро дейността

но винаги можеш да направиш цифрите такива, че да изглеждат много добре. Пример за това са американските центрове, където връщат пациенти, които са неперспективни и могат да намалят показателите им. В отделни групи ние имаме 44% клинични бременности, а при донорските яйцеклетки – 50%. Пълна спекулация е да се твърди, че България е на опашката по ин витро или нещо не се прави както трябва у нас. Има ли смисъл организации да дават резултати, които не почиват на цифри или някой иска да оклевети медицината у нас. Докато няма конкретика в сигналите, докато не седи зад тези мнения социологическо пручване, не може да се изнасят подобни данни.

Може би тези обвинения са плод на страха на някой в България, че ще загуби пациентите си, когато разбра, че вече 90% от жените ще бъдат финансирани от фонд. От тази организация „Диабет, предиабет и метаболитен синдром" сипят безбожни нападки срещу българските клиники, а участват във фейсбук група за търсене на пациенти за ин витро за Турция. Но искам да попитам колко членове има в нея, кой я финансира, затова ще подам сигнал към НАП и прокуратурата. Ако всичко е чисто след проверката, аз сам ще го кажа, но, ако излязат наяве чужди интереси, ще потърся справедливост в съда. Защото

не бива да допускаме българската медицина да умре

да се срине със земята, да се покаже, че нашите доктори са само помагачи на големите лекари зад граница. Искам да защитя всеки един специалист у нас, но когато има ясни доказателства, че прави нарушения, аз ще съм първият, който ще скочи срещу него.

Искам да поканя и всички институции – ИАТ, ИАМО, да дойдат и да проверят всичко в нашата клиника и да кажат дали се продават яйцеклетки, дали има нарушения.Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Миналата година над 30 двойки са получили помощ от 2 340 лв. за асистирана репродукция
Дават пари за ин витро в Търново

Дават пари за ин витро в Търново

Общината е отпуснала 70 000 лв. по програмата за асистирана репродукция
Премиерът с награда от „Искам бебе”

Премиерът с награда от „Искам бебе”

Отличен е и Владислав Горанов за осигуреното финансиране за инвитро процедури
Ако бебето остава мечта

Ако бебето остава мечта

След колко време една двойка, която иска да има дете, трябва да се обърне към специалист, ако бебето не се случва, какво трябва да нарави. На всички тези въпроси отговаря д-р Георги Николов.
Къде колко бебета ин витро се раждат

Къде колко бебета ин витро се раждат

Тук може да видите данните за всички 36 центрове в страната за 2017 г.
2344 бебета ин витро за една година

2344 бебета ин витро за една година

С 0.2% се е увеличила успеваемостта в клиниките за репродуктивна медицина, показват данните на ИАТ за миналата година

Помагат на двойки за ин витро

Помагат на двойки за ин витро

Документи се приемат в община Горна Оряховица до 30 април

Бебетата ин витро през 2016 г. вижте тук

Бебетата ин витро през 2016 г. вижте тук

13 575 процедури са направили специалистите в 36 клиники, родените деца са 2 524, показват данните на Изпълнителната агенция по трансплантации
Ще плащат за 4 опита инвитро

Ще плащат за 4 опита инвитро

Центърът за асистирана репродукция ще финансира и имплантирането на замразени ембриони

Фонд инвитро ще работи с онкоболни

Фонд инвитро ще работи с онкоболни

Право на 4 пункции за добиване на яйцеклетки ще получават жените, които не отговарят на стимулация
1 2 3 4 »

 

 

ОНКОЛОГИЯ

ИН ВИТРО

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

 

Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на нужда, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Адекватни ли са заложените параметри в проекта за нова здравна карта на МЗ?

Април 2018