Искам думата

Сезирам прокуратурата заради обвиненията към инвитро центровете

25-07-2017 11:28
Clinica.bg

press@clinica.bg
Сезирам прокуратурата заради обвиненията към инвитро центроветеАко има конкретни сигнали за нарушения, аз ще съм първият, който ще скочи, казва д-р Георги Стаменов
Дебат за това има ли нарушения в ин витро центровете у нас се разгоря в публичното пространство през последните дни. На обвиненията на Сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром" днес отговор дадоха специалисти по репродуктивна медицина. Публикуваме позицията на д-р Георги Стаменов, собственик на клиника „Надежда".

Фондът за инвитро е едно слънце, което дава възможност на много хора да получат финансиране, за да осъществят мечтата си за дете. Едни от най-големите му противници са тези, които искат да работят кеш, но за хората е много важно да имат неговата помощ.
Прекрасно е, че с увеличаване размера на средствата във фонда правителството даде възможност на всички двойки с репродуктивни проблеми да имат достъп до финансиране. Досега се обслужваха едва една трета от нуждаещите се. Идеята е занапред да се разшири броят им - всички двойки, които не са успели да се сдобият с дете при три опита ще получат четвърти, освен това ще се стимулират без лекарства, на спонтанен цикъл, жените с намален яйчников резерв. Нещо, което е уникално за България и Европа е, че ще се запази фертилитета за онкологично болни хора. Става въпрос, че те ще могат да замразят сперматозоиди и яйцеклетки преди лечението си.

Не може да се говори с общи понятия за това, че има нарушения при ин витро дейността у нас. Може да се каже, че има конкретен сигнал, но искам да го видя. Аз ще съм първият, който ще скочи, ако видя някой да краде яйцеклетки или да прави драстични нарушения, защото се застрашава финансирането на фонда. Но, според мен, всеки вижда в него огледало на себе си. Аз живея с болката за тези хора, които ни пълнят кабинетите, затова във фонда виждам светлина. Може би тези, които виждат корупция в него, виждат себе си.


Хората се нуждаят от статистика за ин витро дейността

но винаги можеш да направиш цифрите такива, че да изглеждат много добре. Пример за това са американските центрове, където връщат пациенти, които са неперспективни и могат да намалят показателите им. В отделни групи ние имаме 44% клинични бременности, а при донорските яйцеклетки – 50%. Пълна спекулация е да се твърди, че България е на опашката по ин витро или нещо не се прави както трябва у нас. Има ли смисъл организации да дават резултати, които не почиват на цифри или някой иска да оклевети медицината у нас. Докато няма конкретика в сигналите, докато не седи зад тези мнения социологическо пручване, не може да се изнасят подобни данни.

Може би тези обвинения са плод на страха на някой в България, че ще загуби пациентите си, когато разбра, че вече 90% от жените ще бъдат финансирани от фонд. От тази организация „Диабет, предиабет и метаболитен синдром" сипят безбожни нападки срещу българските клиники, а участват във фейсбук група за търсене на пациенти за ин витро за Турция. Но искам да попитам колко членове има в нея, кой я финансира, затова ще подам сигнал към НАП и прокуратурата. Ако всичко е чисто след проверката, аз сам ще го кажа, но, ако излязат наяве чужди интереси, ще потърся справедливост в съда. Защото

не бива да допускаме българската медицина да умре

да се срине със земята, да се покаже, че нашите доктори са само помагачи на големите лекари зад граница. Искам да защитя всеки един специалист у нас, но когато има ясни доказателства, че прави нарушения, аз ще съм първият, който ще скочи срещу него.

Искам да поканя и всички институции – ИАТ, ИАМО, да дойдат и да проверят всичко в нашата клиника и да кажат дали се продават яйцеклетки, дали има нарушения.Ще плащат за 4 опита инвитро

Ще плащат за 4 опита инвитро

Центърът за асистирана репродукция ще финансира и имплантирането на замразени ембриони

Фонд инвитро ще работи с онкоболни

Фонд инвитро ще работи с онкоболни

Право на 4 пункции за добиване на яйцеклетки ще получават жените, които не отговарят на стимулация
Фондът да покрива замразени яйцеклетки при рак

Фондът да покрива замразени яйцеклетки при рак

Нека да има до 3 ин витро опита на естествен цикъл, вместо един стимулиран, казват пациентите

Контролът при ин витро зависи най-вече от пациентите

Контролът при ин витро зависи най-вече от пациентите

Ще настояваме да се финансира замразяването на яйцеклетки на онкоболни, категорична е Мария Янева от „Искам бебе"
Държавата да поеме и изследванията преди ин витро

Държавата да поеме и изследванията преди ин витро

Държавата вече ще финансира 4 вместо 3 опита ин витро, както и 4 трансфера на замразени ембриони. Добри ли са тези промени и какво още трябва да се направи, за да имат повече семейства шанс за бебе? Попитахме д-р Йосиф Димитров, който е собственик на едноименния АГ център в София и един от пионерите в ин витрото у нас.
Допълнителното инвитро още от октомври

Допълнителното инвитро още от октомври

Сроковете за одобрение ще се скъсят на 2-3 месеца, обеща д-р Мирослав Ненков
Омбудсманът каза „да” на инвитро след смъртта

Омбудсманът каза „да” на инвитро след смъртта

Здравното министерство вече е пристъпило към спешни промени в нормативната уредба
Поемат до 4 инвитро опита от 2018-а

Поемат до 4 инвитро опита от 2018-а

За първи път държавата да плаща и четири трансфера на размразени ембриони, предлага МЗ
Ин витро бебетата с по-голям риск от диабет

Ин витро бебетата с по-голям риск от диабет

Диабет, затлъстяване и онкологични заболявания могат да се развият в зрялата възраст при хора, заченати чрез ин витро, твърдят учените.
Не ни убивайте, че страдаме за неродените си деца

Не ни убивайте, че страдаме за неродените си деца

Ще продължаваме да настояваме ин витро клиниките да обявяват успеваемостта си всяка година

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли протеста на общинските болници?

Януари 2018