КАРДИОЛОГИЯ

Мозъкът не обича „играта“ на сърцето

25-07-2017 07:50
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Мозъкът не обича „играта“ на сърцетоОколо 20-30% от инсултите се дължат на неразпознати или зле лекувани аритмии, алармира кардиологът д-р Стефан Найденов
Аритмията е един от основните рискови фактори за исхемичен мозъчен инсулт. Според статистиката, около 20-30% от случаите се дължат на неразпознати или зле лекувани нарушения в сърдечната функция. Затова борбата с ритъмните смущения и факторите, благоприятстващи формирането на тромби, е ключова. Защо е важно да се профилактират сърдечно-съдовите заболявания, за да се пазим от инсулт? Попитахме д-р Стефан Найденов, кардиолог в столичната „Александровска".

Предсърдното мъждене е най-често срещаната форма на продължителна аритмия и на практика е един от най-големите рискови фактори за инсулт. Специалистите твърдят, че състоянието се появява при около 25% от хората. Което означава, че всеки четвърти човек е обречен да получи поне един пристъп на предсърдно мъждене до края на живота си. Установено е също, че наличието му увеличава смъртността при мъжете с 1.5 пъти, спрямо другите пациенти без такова ритъмно нарушение и с цели 2 пъти при жените.

„Това е аритмия, при която имаме некоординирано възбуждане на предсърдията, а от там и на камерите. Тези кръжащи импулси възбуждат и околните тъкани на сърцето, при което възникват нерегулярни съкращения. В резултат се влошава хемодинамиката на сърцето и сърдечният дебит или, казано с други думи - помпената функция, намалява с около 15-20%”, уточнява д-р Стефан Найденов. Някои пациенти влошават дотолкова хемодинамиката, че кръвното им налягане буквално се срива и настъпва хипоперфузия – нарушено кръвоснабдяване на периферните тъкани и органи, сред които и мозъкът. 

ВИЗИТКА 

Д-р Стефан Найденов завършва Медицинския университет в София през 2001 г. Шест години по-късно придобива и специалност по кардиология. Работи като главен асистент към Клиниката по кардиология в „Александровска". Член e на Българската лига по хипертония (БЛХ), Дружеството на кардиолозите в България, Европейското дружество по хипертония (ЕДХ) и работната група „Hypertension and the heart" към Европейското дружество по кардиология. От 2011 г. е секретар на Българската лига по хипертония.


Как възниква рискът от удар?


„Когато настъпи въпросното несинхронизирано възбуждение в предсърдията, части от тях не се съкращават синхронно, при което настъпва застой на кръвта. Тя се върти вътре в самите предсърдия и не се изтласква равномерно към камерите и периферните тъкани и органи”, обяснява д-р Найденов. Застоят води до формиране на малки тромбчета, които в последствие нарастват и образуват големи. Проблемите за мозъка настъпват, когато при някое от изтласкванията на сърцето, тези тромби попаднат в лявата камера. От там могат да навлязат в аортата и в периферните артерални съдове. Част от тях са именно каротидните артерии, които формират мозъчното кръвообращение. Диагнозата е артериален емболизъм – едно от усложненията на предсърдното мъждене, което в доста висок процент е предпоставка за инсулт.
„Известно е, че около 20-30% от всички исхемични инсулти се дължат на неразпознато, нелекувано или неправилно лекувано предсърдно мъждене. За съжаление, при редица пациенти

 

инсултът е първата проява на предсърдно мъждене

Затова е изключително важно хората да се обръщат към специалист-кардиолог”, съветва д-р Найденов.

В последните години пациентите с установено предсърдно мъждене се подлагат на антикоагулация (разреждане на кръвта) за профилактиране на инсулт. Проучванията показват, че поне 20% от хората, които не са антикоагулирани, т.е. не получават медикаменти за разреждане на кръвта, са в риск от мозъчен инсулт. „За съжаление, установяваме, че дори да ги лекуваме по най-добрия начин, половината от тях получават поне по един пристъп на предсърдно мъждене или аритмия в рамките на първите шест месеца от последния. Фактите сочат, че каквото и да правим, пациентите продължават да развиват сърдечни проблеми. Затова се опитваме да профилактираме, колкото е възможно, големите и мозъчните усложнения”, допълва кардиологът д-р Найденов.

Най-добрата превенция при предсърдното мъждене е профилактиката на основния й рисков фактор – артериалната хипертония.

Поддържането на кръвно в приемливи граници

на практика, държи сърцето и съдовата система в оптимално здраве и намалява опасността от различни усложнения. Според класификацията на артериалното налягане, това са всички стойности под 120/80 живачен стълб. Нормалното кръвно е до 129/85, високото се движи между 130 и 139 за горната граница и 85 – 89 за долната. А над 140 за систолата и 90 за диастолата са пациентите с артериална хипертония.  

Разбира се, състоянието трудно се профилактира при пациенти с генетична предиспозиция към заболяването. „Аз имам сравнително млади пациенти, които получават пристъпи на предсърдно мъждене сравнително често и независимо от терапията. Става дума за мъже без рискови фактори, без артериална хипертония, без исхемична болест на сърцето, просто с изолирано предсърдно мъждене. Понастоящем тези пациенти също трудно могат да бъдат профилактирани, тъй като става дума за генетична предразположеност”, коментира д-р Найденов.

Другият рисков фактор, който не може да бъде профилактиран, е възрастта. Известно е, че с напредването на годините се повишава и опасността от предсърдно мъждене, като рискът е средно 5 пъти по-голям при хората между 55-60 г., спрямо тези под 50 години. Във възрастовата граница от 60 до 70 г. рискът нараства 7 пъти, а над 70 г. се увеличава многократно. Установено е, че при лица около 80 г. и нагоре близо 15% от населението постоянно имат предсърдно мъждене.

 

ПОЛЕЗНО

6 съвета за здраво сърце
Профилактиката на хипертонията е важна не само за хората с предсърдно мъждене, но и за всички, които искат да държат сърцето си в оптимално здраве. Съветите на кардиолозите са универсални и спазването им осигурява подходящи условия за профилактика на всякакви ритъмни нарушения и проблеми в сърдечната функция.


Солта – до 5 грама на ден

Оказва се, че всеки пети човек в общата популация е чувствителен към количеството сол, което приема с храната. Това означава, че дори да погълне една чаена лъжичка сол, кръвното му налягане ще се вдигне до небето. „Солено чувствителен” е всеки втори хипертоник, голяма част от диабетиците, както и възратните хора с нестабилно кръвно. Със солта трябва да внимават всички с генетична предразположеност или с роднини-хипертоници в рода.  


Забравете чашката

Най-добре е консумацията на алкохол напълно да се преустанови. Все пак, допустимата дневна доза за любителите е до 10 г за жените и до 20 г за мъжете. Стойностите отговарят на около 30 мл за представителките на нежния пол и до 45 мл за тези на силния. Виното и бирата могат да се дозират в рамките на една чаша, но пък не е препоръчително да се пият всеки ден.


„Не!” на килограмите

Поддържането на добро кръвно включва борба със затлъстяването и най-вече на абдоминалното затлъстяване – мазнините, които се натрупват по вътрешните органи. Индексът на телесната маса трябва да се поддържа между 20 и 25 при мъжете и от 18 до 24 при жените. Обиколката на талията също е много важна – трябва да бъде под 94 см за мъжете и под 80 см за жените.


Изхвърлете трансмазнините

Изключително важно е да се ограничи консумацията на наситени мастни киселини, като количеството им трябва да бъде не повече от 10% от общия енергиен прием за деня. Вън от менюто трябва да останат трансмазните киселини, за които е известно, че са канцерогенни. В замяна е добре да се увеличи приемът на полиненаситени мастни киселини, които могат да се набавят от рибата.


Спортът е здраве

Повишената физическа активност спомага за отделянето на азотен оксид от ендотела (слой клетки, покриващи вътрешната повърхност на вените и артериите), който пък има вазодилатативен ефект – води до разширяване на кръвоносните съдове. А това от своя страна спомага за регулиране на кръвообращението. Препоръчва се минимум 150 минути седмично умерена физическа активност или 75 минути по-интензивна физическа активност, като постепенно натоварването може да се увеличи съответно на 300 и на 150 минути. Спортът може да включва и разходка в парка, стига да се изминават поне 3 км на ден.


Полезната храна

Важно е да се консумират поне 200 г плодове и поне още толкова зеленчуци на ден. В дневното си меню трябва да имаме също до 30-45 г фибри от пълнозърнести храни, както и поне 30 г ядки – сурови или печени, но задължително без сол.

Допълнителните съвети на специалистите включват забрана на тютюнопушенето и по възможност намаляване на социалния стрес, който е препоръчително да заменим с повече положителни емоции и срещи с приятели.
Скъсаните коленни връзки след 2 месеца обездвижване

Скъсаните коленни връзки след 2 месеца обездвижване

Неподготвени за физическо усилието мъже се озовават в Спешното с травми от различно естество, казват от УМБАЛ Бургас.
За 24 часа се родиха 16 бебета

За 24 часа се родиха 16 бебета

Бейби бумът е отчете Първа АГ болница „Света София"
Работата като е от сърце и трудна да е, леко се работи

Работата като е от сърце и трудна да е, леко се работи

Опитната операционна сестра си подбира инструментите и според хирурга, казва старшата сестра в операционната на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
90 000 хоспитализации за сърдечна недостатъчност

90 000 хоспитализации за сърдечна недостатъчност

55% oт младите българи не разпознават симптомите, показват данни от социологическо проучване
Спасиха мъж с огромен тромб в сърцето

Спасиха мъж с огромен тромб в сърцето

Извършихме по спешност животоспасяваща фибринолиза, каза д-р Михаел Кьолеян от МБАЛ „Света София"
Смяна на антиепилептично лекарство крие риск

Смяна на антиепилептично лекарство крие риск

Сега е моментът здравните власти да осъзнаят, че не е нормално в държавата да липсват животоподдържащи лекарства, които са се произвеждали у нас, казва доц. Петя Димова
Паниката разрушава вътрешния ни свят

Паниката разрушава вътрешния ни свят

Важно е родителят да внесе спокойствие и оптимизъм в децата си, каза психотерапевтът Стела Богомилова
Добре поставената диагноза е ключът към лечението

Добре поставената диагноза е ключът към лечението

Това, което ме прави щастлив е екипът ми, който работи като истински часовник, каза Д-р Иван Сираков от Болница „Тракия"
Разликата в границите да не надвишава 50

Разликата в границите да не надвишава 50

Лечението на артериалната хипертония, когато се съпътства от бъбречна недостатъчност, никак не е проста работа,казва доц. Атанас Кундурджиев
Бариатрична хирургия само на 40 души годишно

Бариатрична хирургия само на 40 души годишно

УМБАЛ „Александровска" е домакин на научен форум посветен на затлъстяването и придружаващите го заболявания
1 2 3 4 5 ... 47 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020