КАРДИОЛОГИЯ

Мозъкът не обича „играта“ на сърцето

25-07-2017 07:50
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Мозъкът не обича „играта“ на сърцетоОколо 20-30% от инсултите се дължат на неразпознати или зле лекувани аритмии, алармира кардиологът д-р Стефан Найденов
Аритмията е един от основните рискови фактори за исхемичен мозъчен инсулт. Според статистиката, около 20-30% от случаите се дължат на неразпознати или зле лекувани нарушения в сърдечната функция. Затова борбата с ритъмните смущения и факторите, благоприятстващи формирането на тромби, е ключова. Защо е важно да се профилактират сърдечно-съдовите заболявания, за да се пазим от инсулт? Попитахме д-р Стефан Найденов, кардиолог в столичната „Александровска".

Предсърдното мъждене е най-често срещаната форма на продължителна аритмия и на практика е един от най-големите рискови фактори за инсулт. Специалистите твърдят, че състоянието се появява при около 25% от хората. Което означава, че всеки четвърти човек е обречен да получи поне един пристъп на предсърдно мъждене до края на живота си. Установено е също, че наличието му увеличава смъртността при мъжете с 1.5 пъти, спрямо другите пациенти без такова ритъмно нарушение и с цели 2 пъти при жените.

„Това е аритмия, при която имаме некоординирано възбуждане на предсърдията, а от там и на камерите. Тези кръжащи импулси възбуждат и околните тъкани на сърцето, при което възникват нерегулярни съкращения. В резултат се влошава хемодинамиката на сърцето и сърдечният дебит или, казано с други думи - помпената функция, намалява с около 15-20%”, уточнява д-р Стефан Найденов. Някои пациенти влошават дотолкова хемодинамиката, че кръвното им налягане буквално се срива и настъпва хипоперфузия – нарушено кръвоснабдяване на периферните тъкани и органи, сред които и мозъкът. 

ВИЗИТКА 

Д-р Стефан Найденов завършва Медицинския университет в София през 2001 г. Шест години по-късно придобива и специалност по кардиология. Работи като главен асистент към Клиниката по кардиология в „Александровска". Член e на Българската лига по хипертония (БЛХ), Дружеството на кардиолозите в България, Европейското дружество по хипертония (ЕДХ) и работната група „Hypertension and the heart" към Европейското дружество по кардиология. От 2011 г. е секретар на Българската лига по хипертония.


Как възниква рискът от удар?


„Когато настъпи въпросното несинхронизирано възбуждение в предсърдията, части от тях не се съкращават синхронно, при което настъпва застой на кръвта. Тя се върти вътре в самите предсърдия и не се изтласква равномерно към камерите и периферните тъкани и органи”, обяснява д-р Найденов. Застоят води до формиране на малки тромбчета, които в последствие нарастват и образуват големи. Проблемите за мозъка настъпват, когато при някое от изтласкванията на сърцето, тези тромби попаднат в лявата камера. От там могат да навлязат в аортата и в периферните артерални съдове. Част от тях са именно каротидните артерии, които формират мозъчното кръвообращение. Диагнозата е артериален емболизъм – едно от усложненията на предсърдното мъждене, което в доста висок процент е предпоставка за инсулт.
„Известно е, че около 20-30% от всички исхемични инсулти се дължат на неразпознато, нелекувано или неправилно лекувано предсърдно мъждене. За съжаление, при редица пациенти

 

инсултът е първата проява на предсърдно мъждене

Затова е изключително важно хората да се обръщат към специалист-кардиолог”, съветва д-р Найденов.

В последните години пациентите с установено предсърдно мъждене се подлагат на антикоагулация (разреждане на кръвта) за профилактиране на инсулт. Проучванията показват, че поне 20% от хората, които не са антикоагулирани, т.е. не получават медикаменти за разреждане на кръвта, са в риск от мозъчен инсулт. „За съжаление, установяваме, че дори да ги лекуваме по най-добрия начин, половината от тях получават поне по един пристъп на предсърдно мъждене или аритмия в рамките на първите шест месеца от последния. Фактите сочат, че каквото и да правим, пациентите продължават да развиват сърдечни проблеми. Затова се опитваме да профилактираме, колкото е възможно, големите и мозъчните усложнения”, допълва кардиологът д-р Найденов.

Най-добрата превенция при предсърдното мъждене е профилактиката на основния й рисков фактор – артериалната хипертония.

Поддържането на кръвно в приемливи граници

на практика, държи сърцето и съдовата система в оптимално здраве и намалява опасността от различни усложнения. Според класификацията на артериалното налягане, това са всички стойности под 120/80 живачен стълб. Нормалното кръвно е до 129/85, високото се движи между 130 и 139 за горната граница и 85 – 89 за долната. А над 140 за систолата и 90 за диастолата са пациентите с артериална хипертония.  

Разбира се, състоянието трудно се профилактира при пациенти с генетична предиспозиция към заболяването. „Аз имам сравнително млади пациенти, които получават пристъпи на предсърдно мъждене сравнително често и независимо от терапията. Става дума за мъже без рискови фактори, без артериална хипертония, без исхемична болест на сърцето, просто с изолирано предсърдно мъждене. Понастоящем тези пациенти също трудно могат да бъдат профилактирани, тъй като става дума за генетична предразположеност”, коментира д-р Найденов.

Другият рисков фактор, който не може да бъде профилактиран, е възрастта. Известно е, че с напредването на годините се повишава и опасността от предсърдно мъждене, като рискът е средно 5 пъти по-голям при хората между 55-60 г., спрямо тези под 50 години. Във възрастовата граница от 60 до 70 г. рискът нараства 7 пъти, а над 70 г. се увеличава многократно. Установено е, че при лица около 80 г. и нагоре близо 15% от населението постоянно имат предсърдно мъждене.

 

ПОЛЕЗНО

6 съвета за здраво сърце
Профилактиката на хипертонията е важна не само за хората с предсърдно мъждене, но и за всички, които искат да държат сърцето си в оптимално здраве. Съветите на кардиолозите са универсални и спазването им осигурява подходящи условия за профилактика на всякакви ритъмни нарушения и проблеми в сърдечната функция.


Солта – до 5 грама на ден

Оказва се, че всеки пети човек в общата популация е чувствителен към количеството сол, което приема с храната. Това означава, че дори да погълне една чаена лъжичка сол, кръвното му налягане ще се вдигне до небето. „Солено чувствителен” е всеки втори хипертоник, голяма част от диабетиците, както и възратните хора с нестабилно кръвно. Със солта трябва да внимават всички с генетична предразположеност или с роднини-хипертоници в рода.  


Забравете чашката

Най-добре е консумацията на алкохол напълно да се преустанови. Все пак, допустимата дневна доза за любителите е до 10 г за жените и до 20 г за мъжете. Стойностите отговарят на около 30 мл за представителките на нежния пол и до 45 мл за тези на силния. Виното и бирата могат да се дозират в рамките на една чаша, но пък не е препоръчително да се пият всеки ден.


„Не!” на килограмите

Поддържането на добро кръвно включва борба със затлъстяването и най-вече на абдоминалното затлъстяване – мазнините, които се натрупват по вътрешните органи. Индексът на телесната маса трябва да се поддържа между 20 и 25 при мъжете и от 18 до 24 при жените. Обиколката на талията също е много важна – трябва да бъде под 94 см за мъжете и под 80 см за жените.


Изхвърлете трансмазнините

Изключително важно е да се ограничи консумацията на наситени мастни киселини, като количеството им трябва да бъде не повече от 10% от общия енергиен прием за деня. Вън от менюто трябва да останат трансмазните киселини, за които е известно, че са канцерогенни. В замяна е добре да се увеличи приемът на полиненаситени мастни киселини, които могат да се набавят от рибата.


Спортът е здраве

Повишената физическа активност спомага за отделянето на азотен оксид от ендотела (слой клетки, покриващи вътрешната повърхност на вените и артериите), който пък има вазодилатативен ефект – води до разширяване на кръвоносните съдове. А това от своя страна спомага за регулиране на кръвообращението. Препоръчва се минимум 150 минути седмично умерена физическа активност или 75 минути по-интензивна физическа активност, като постепенно натоварването може да се увеличи съответно на 300 и на 150 минути. Спортът може да включва и разходка в парка, стига да се изминават поне 3 км на ден.


Полезната храна

Важно е да се консумират поне 200 г плодове и поне още толкова зеленчуци на ден. В дневното си меню трябва да имаме също до 30-45 г фибри от пълнозърнести храни, както и поне 30 г ядки – сурови или печени, но задължително без сол.

Допълнителните съвети на специалистите включват забрана на тютюнопушенето и по възможност намаляване на социалния стрес, който е препоръчително да заменим с повече положителни емоции и срещи с приятели.
3900 с диагноза лупус у нас

3900 с диагноза лупус у нас

Трудно намираме основни медикаменти за терапия, казаха пациенти с ревматологични заболявания
Хирурзи от ВМА и Швейцария учат ортопеди

Хирурзи от ВМА и Швейцария учат ортопеди

30 хирурзи от страната се включиха в еднодневния курс по тазобедрено ендопротезиране
Хипертонията уврежда сърцето, мозъка и бъбреците

Хипертонията уврежда сърцето, мозъка и бъбреците

На 17 май всяка година отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Какви са причините за появата на високото кръвно, попитахме кардиолога д-р Ленко Михов от Болница „Тракия".
Скрининг и обучение за диабет

Скрининг и обучение за диабет

Инициативата е част от „Първия национален фестивал на пешеходеца". Целта е да се популяризира здравословния и активен начин на живот.
Препоръките за хранене – настолна книга

Препоръките за хранене – настолна книга

Тази седмица всички държави в ЕС отделят специално внимание на общественото здраве. Основна част от него е здравословното хранене. Какви съвети дават специалистите, попитахме доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене" на НЦОЗА.
Над 50% от българите с разширени вени

Над 50% от българите с разширени вени

Започват безплатни прегледи в 8 града в седмицата между 10-ти и 14-ти юни
Липсва радиойод за изследване на рак

Липсва радиойод за изследване на рак

Учреден е Югоизточен европейски клуб по ендокринни тумори, в който ще членуват специалисти от 11 страни
800 жени годишно с рак на яйчниците

800 жени годишно с рак на яйчниците

Половината губят битката с тежкото заболяване, обясниха специалистите
Хранителен режим подпомага лечение

Хранителен режим подпомага лечение

Първите дни след празниците зачестяват случаите на хора потърсили медицинска помощ. Тежките трапези, често водят до проблеми със стомаха, жлъчката и панкреаса. Не са редките случаите и на различни хранителни алергии.
1 2 3 4 5 ... 37 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019