Реформа

Дават на съд правилата на касата

01-04-2016 15:59
Междувременно НЗОК отмени завишените изисквания за химиотерапияДават на съд правилата на касата


Новите правила, по които трябва да работят болниците и лекарите от 1 април ще бъдат обжалвани в съда. Най-вероятно това ще стане още в понеделник, каза председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев.

Той допълни, че лекарите ще изчакат да се обнародва Националната здравна карта, след което и тя ще бъде обжалвана. Сдружението на частните болници ще сезира и Европейския съд за неплащането на пълните здравни вноски от страна на държавата, което води до загубата на 1 млрд. лв. приходи на година, каза д-р Цветан Диманов. Междувременно се оказа, че Върховният административен съд е прекратил делото за методиката, по която беше изработена картата. Според магистратите тя не е административен акт, каза д-р Стойчо Кацаров. Meдиците очакваха, че съдът ще отмени методиката и така здравната карта ще стане невалидна. По този начин щеше да спре и една от промените на здравно министерство - въвеждането на селективното договаряне с болниците. 

Въпреки несъгласието и протестите на лекарите, от днес влязоха в сила новите правила за работа със здравната каса. В тях се предвиждаше НЗОК да реже от договор за химиотерапия болниците, които нямат второ ниво на отделения за лъчелечение или нуклеарна медицина. Така вместо 39 клиники, само 8-9 щяха да предоставят терапията по данни на Лекарския съюз. Днес обаче здравната каса заяви, че ще промени това изискване и ще даде възможност на клиниките да работят химиотерапия, ако сключат договор с болници с лъчетерапия или нуклеарна медицина. Така няма да се затрудни лечението на онкоболните хора.
Ударното въвеждане на новите правила обаче се оказа, че е довело до забавяне на приема на пациенти. Заради нормативния хаос цял ден сме хоспиталзирали само трима души, при положение, че обикновено приемаме по 60 на ден, казаха от МБАЛ "Св. Ив. Рилски" в Пловдив. Колегите и сестрите в момента са в паника заради опасността да допуснат грешка при приема на хора и отчитането им към касата, допълниха от МБАЛ "Люлин" в София.   

Въпреки корекцията, остават още много промени, които лекарите искат да се отменят. Сред тях са лимитите по специалности, пръстовия отпечатък и селективното договаряне. Затова протестите на медиците не само продължават, но и се разрастват. Общопрактикуващите лекари в цялата страна не работят. В Русе затвориха и лабораториите, каза д-р Болтаджиев. В сряда всички медици излизат на протест пред Министерски съвет.

И ДАНС се заинтерсували от лекарските протести

ДАНС също са се заинтересуали от лекарските протести. Хора от институцията са разпитвали за подробности Управителния съвет на Българския лекарски съюз, каза д-р Николай Болтаджиев.

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Деница Сачева ще ръководи тази по социална политика, по образование от доц. Силви Кирилов, а по бюджет и финанси от Байрам Байрам
Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Те ще се възобновят според графика на НКБ на 19 август, причината е лисата на медицински сестри
Болниците с 326 млн. през юни

Болниците с 326 млн. през юни

Средствата за дейността им отново са над прогнозните бюджети на месец, макар и само с три милиона
1 2 3 4 5 ... 504 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ