Кампания

Заедно за Ивo

30-01-2024 06:22
За да продължи лечението си, младият писател и семейството му имат нужда от финансова помощЗаедно за Ивo
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Младият писател Иво Христов има нужда от помощ, за да продължи лечението. Както clinica вече писа, има 11 книги зад гърба си. От години се бори с диагнозата „Неврофиброматоза – тип 2" и до момента е претърпял 16 операции. Миналата година започна лечение със скъпоструващ медикамент, а за да продължи терапията, семейството му има нужда от финансова подкрепа.
Иво Христов е известен като българския Стивън Кинг. За своите 22 години вече е написал 16 книги. Той е с диагноза „Неврофиброматоза – тип 2", която означава склонност на организма да образува доброкачествени тумори в централната нервна система.

Следствие на това е претърпял 16

операции, а състоянието му миналата година се влоши. През август 2023 г. той започва лечение с медикамента Koselugo, като терапията е предписана от онколог от УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив. Лекарството обаче не е регистрирано у нас, а приложението му е без алтернатива, за да продължи терапията, която струва 50 хил. лв. на месец семейството на Иво се нуждае от средства. Освен това семейството има задължение към болничната аптека в пловдивската болница в размер на 95 хил. лв. 

Медикаментът не се поема от 

здравната каса у нас. „Доколкото разбрах не е узаконено и в момента лечението е експериментално, то е във втора фаза на проучване и съвсем скоро ще бъде в трета фаза, а другото, е, че отидохме в здравната каса и помолихме за такъв вид помощ, казаха, че ако детето е под 18 години биха могли да му помогнат и да финансират, той е над 18 години и няма право", обясни пред clinica Милена, майка на Иво.

Още няколко дни и той ще е на половината на лечението, което означава, че приема медикамента вече шест месеца. 

 

„Дотук се справихме, но имаме задължение 

 

към пловдивска болнична аптека – 95 хил. лв. трябва да се издължим, за да започнем да купуваме дозите за следващите шест месеца, за да има някакви резултати от това лечение Ивчо трябва да приема медикамента плътно една година, което ще рече от 2 август 2023 до 2 август 2024. В момента сме точно на половината на лечението", обясни Милена.

В началото на февруари Иво има записван час за ядрено-магнитен резонанс, който ще покаже как влияе терапията засега и има ли нужда от завишаване на дозата.

 

 „Тъй като нашият онколог в 

 

УМБАЛ „Св. Георги" каза, че резултати трябва да чакаме между шестия и деветия месец и според какво ще покаже изследването, има вероятност да се завиши и дозата. На този етап средствата, които са ни нужни за едномесечно лечение са 50 хил. лв. За момента за лекарството ни трябват още 200 хил. лв. общо, защото за февруари набавихме медикамента и докъм средата на март. Не се знае обаче със сигурност каква ще е нужната сума, защото, ако се завиши дозата, средствата може и да не стигнат", обясни майката на Ивайло.

 

Иначе състоянието му в момента е по-добро 

 

„Поне хората, които не са го виждали последните два-три месеца, казват, че изглежда по-добре, позаякнал, качил някой друг килограм", каза майка му. Ивайло провежда и сериозна рехабилитация четири път седмично по три часа на ден, а всички в дома му имат една мечта – да дойде деня, в който ще започне да прави първи стъпки. „Много ми се иска отново хората да отворят сърцата си за него, защото както казах точно в средата на лечението сме, и ако сега го спрем или прекъснем два месеца, няма да сме направили целия курс и няма да сме постигнали желания резултат. Той е на 22 години, но както често казвам, състоянието му никак не е добро, впоследствие от операциите и следоперативните проблеми. Той е млад човек и има правото да живее. Той е само на 22 години и за съжаление в прикован на леглото, без глас, без слух, много трудно се живее", обясни още Милена. Нека помогнем в битката им, нека подкрепим едно младо българско момче да продължи да се лекува.

 

 

Как да помогнем

Всеки, който има възможност и желание, може да подпомогне Иво и семейството му по следните начини:

Лесно онлайн дарение тук: https://pavelandreev.bg/campaign/jivot-za-ivo

 

- SMS с текст DMS IVCHO на номер 17 777 (1 лв.)

- Дарителска банкова сметка в POSTBANK:

BG47BPBI79404078032501 - Иво Ивов Христов

- Дарителска банкова сметка в банка ДСК:

BG27STSA93000026650257 - Иво Ивов Христов

- Pay Pal: ivohristov0102@gmail.com - Иво Христов


Свободата е усещане за баланс

Свободата е усещане за баланс

Това е онази вътрешна мярка за уравновесеност, която дава свободата и полета на духа, казва д-р Ваня Савова
Най-важният маратон е този, в който тичаме към себе си

Най-важният маратон е този, в който тичаме към себе си

И медицинските специалисти, и писателите споделят знания, а за да бъдат успешни и едните и другите трябва да бъдат емпати и да разбират хората, казва проф. Асена Сербезова

Когато доброто стане заразно

Когато доброто стане заразно

Екип от медици и доброволци заедно преобразиха Детското отделение в УМБАЛ „Света Анна" в място, където, по дизайнерски проекти то не напомня по нищо на болница
Столът на здравния министър се клати

Столът на здравния министър се клати

Проф. Христо Хинков обяви, че се чуди дали да подаде оставка, не е изключено от ПП и ДБ да го поощрят

Надежда за Ивчо

Надежда за Ивчо

Младият писател известен като българския Стивън Кинг има нужда от помощ за набиране на средства за скъпоструващо лекарство
Защо Турция го може

Защо Турция го може

Страната е лидер в здравния туризъм, тази година очаква 1.5 млн. чужди пациенти и над $10 млрд. приходи
Да помогнем на Иво!

Да помогнем на Иво!

42-годишният мъж се бори с тежка диагноза и има нужда от подкрепа за лечение в чужбина
Диабетик на гладна стачка заради пенсия

Диабетик на гладна стачка заради пенсия

54-годишният Антонио Димитров не я е получавал четири месеца, ще протестира пред НОИ от 3 май
Телемедицината превръща прегледа в игра за децата

Телемедицината превръща прегледа в игра за децата

В нашата детска градина тя беше въведена преди няколко месеца, вече виждаме, че пести усилия и дава възможност за бърза диагностика, казва Анелия Божанова

Плашат медиите с дела-шамари

Плашат медиите с дела-шамари

Броят им в България се увеличава, те са опасен феномен, който иска да ликвидира свободната журналистика

1 2 3 4 5 ... 55 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли проблеми с изписването на антибиотици изцяло чрез електронни рецепти?

Април 2024 Предишен Следващ